Avrupa Konseyi, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ‘derhal serbest bırakın’ dediği Osman Kavala kararına uyması için bir temas grubu kurdu.
Haberi Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı'nı yürüten İrlanda’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Thomas Byrne verdi. Byrne, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin bugün yapılan oturumunda konuştu.
Temel hak ve özgürlüklerin korunmasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bir kuzey yıldızı (yön bulma) olduğunu söyledi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi için de “Pusulamız” dedi.
Mahkeme kararlarının uygulanmasının sadece yasal bir zorunluluk olmadığının altını çizen Byrne “Bu ayrıca ahlaki bir zorunluluktur da” diye konuştu. Ardından şunları söyledi:
"Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde olduğu gibi Türkiye'nin sözleşme tarafı olarak mahkeme kararını uygulama ve Osman Kavala'yı serbest bırakma konusundaki başarısızlığını ciddiye alıyor.
“Davayı Ağustos’ta Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı'ya ilettim ve Kavala'nın serbest bırakılması için baskı yaptım. Meslektaşım Simon Coveney de (İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı) iki hafta önce New York'ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede aynısını yaptı.
“Bakanlar Komitesi davayı çok yakından izlemeye devam ediyor. Türk makamlarına AİHM kararına uymanın ne kadar hayati olduğunu anlatmak için Ankara'yı ziyaret etmek üzere Daimi Temsilcilerden oluşan bir temas grubu atanmasına karar verildi. Bu gerçekten çok önemli.”
Avrupa Konseyi ihlal süreciAİHM 10 Aralık 2019'da Kavala'ya ilişkin olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 18. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti. Dosya, üye devletlerin kararlara uymasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin, mahkemenin 10 Aralık 2019 kararının uygulanmamasıyla ilgili ihlal prosedürü başlatmasının ardından Büyük Daire'ye taşındı. Büyük Daire, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "kararların bağlayıcılığı"nın düzenlendiği 46/1 maddesine dayanarak, Türkiye'nin AİHM kararına uymamasıyla ilgili 11 Temmuz’da kararını açıkladı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 2 Şubat 2022 tarihinde başlattığı ihlal prosedürü kapsamında açıklanan kararda, Türkiye’nin, AİHM kararlarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği sonucu yer aldı. AİHM, bu konuyu içeren Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 46/1. maddesini ihlal ettiği hükmüne vardı. Karar, 1'e karşı 16 oyla alındı. Tek karşı oy, mahkemenin tek Türkiyeli yargıcı Saadet Yüksel’den geldi. Yüksel karara yazdığı şerhte, çoğunluğun görüşüne katılmadığını ifade etti. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, bu ihlal kararına karşı nasıl bir yaptırım kararı alacağını görüşecek. Yaptırım ihtimalleri arasında, Türkiye'nin Konsey üyeliğinden çıkarılması veya oy hakkının askıya alınması da bulunuyor. TIKLAYIN - Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala kararının ayrıntıları |
(HA)