* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı (AA)
Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün (6 Ekim) Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısına katılmak üzere Çekya'nın başkenti Prag'a gitti.
Toplantının yapılacağı Prag Kalesi'ne gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, fuaye alanında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir süre sohbet etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çekya'nın Başkenti Prag'da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısı öncesi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü pic.twitter.com/GejtUH4IIR
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) October 6, 2022
27 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin yanı sıra AB üyesi olmayan 17 Avrupa ülkesinin davet edildiği AST toplantısında Erdoğan'a Prag'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik ediyor.
Erdoğan'ın bu kapsamda Prag'a yaptığı ziyaret öncesinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yazılı bir açıklama yapılmış, Erdoğan'ın Prag'da "barış ve güvenlik, enerji, iklim ve ekonomik durum bakımından Avrupa'nın karşı karşıya olduğu sınamalara dair Türkiye'nin görüş, katkı ve değerlendirmelerini aktarağı ve ikili temaslarda bulunacağı" kaydedilmişti.
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vahan Hunanyan, dün bir açıklama yaparak Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşeceğini duyurmuştu.
Paşinyan, AST Toplantısı'nda Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile de dörtlü görüşme gerçekleştirecek.
Söz konusu dörtlü görüşme, 2020 yılında 2. Karabağ Savaşı'nın ardından Ermenistan ve Azerbaycan arasında varılan ateşkesin 13 Eylül'de bozulmasının ardından yapılmış olacak.
Zirve için Prag Kalesi'ne gelen liderler toplantı öncesi aile fotoğrafı çektirdi.
Erdoğan toplu fotoğraf öncesinde, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de ayaküstü konuştu.
Paylan'dan çağrı: Gelin kapıları açalımÖte yandan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, AST toplantısının gerçekleştiği Prag'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında yapılacak görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. TBMM'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Paylan, Ermenistan ve Türkiye arasında normalleşme çağrısında bulundu. "Bugün Prag'ta tarihi bir buluşma gerçekleşecek. Bugün Prag'ta, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan buluşacak. Bu tarihi bir buluşmadır" diye Paylan özetle şöyle konuştu: "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın buluşacağı bu tarihi günde büyük bir heyecan yaşıyorum. Bu heyecanın barışa vesile olmasını kalben umut ediyorum. 1991 yılında iki ülke kuruldu ve savaşmaya başladılar. Maalesef büyük acılar yaşandı o savaştı. Ve 1993 yılında bunun sonucunda Türkiye, Ermenistan'a olan kapısını kapattı. "Bu kapı 30 yıla yakın süredir kapalı. Kapısı kapalı iki komşu nasıl sorunlarını çözemiyorsa Türkiye ve Ermenistan da 30 yıla yakın süredir sorunlarını çözemiyorlar. Kapısı birbirine kapalı iki komşu bile sorunlarını çözemez. Ama kapıyı açarsak, konuşmaya, iletişim kurmaya başlarsak o zaman çözemeyeceğimiz hiçbir sorunun olmadığını da göreceğiz. "Sınırları açıp, kültürel, diplomatik ve ekonomik ilişkiler kurmalıyız. Bu yönde hem sayın Paşinyan'a hem de sayın Erdoğan'a çağrı yapıyorum. Gelin derhal kapıları açalım." |
AST Zirvesi hakkında
Erdoğan'ın da katıldığı toplantıda 44 davetli Avrupa ülkesinden 43'ü lider düzeyinde temsil ediliyor. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, ülkesindeki meclis çalışmaları nedeniyle toplantıya katılamıyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un mayıs ayında yaptığı öneriyle düzenlenen toplantıya 27 AB ülkesinin yanı sıra Avrupa kıtasından 17 ülke davet edilmişti. Toplantıya sadece Rusya ve Belarus davet edilmedi.
Özellikle Rusya'nın işgaliyle başlayan Ukrayna'daki savaşın etkilerinin ele alınması beklenen bugünkü toplantıda barış ve güvenlik ile enerji, iklim ve ekonomi konulu oturumlar düzenlenecek.
Toplantıda liderlerin birçok ikili görüşme yapması da planlanıyor.
AST'nin Avrupa ülkeleri için siyasi bir tartışma forumu olarak işlev görmesi isteniyor. Topluluğun kurumsal bir yapıya dönüşüp dönüşmeyeceğine de bugünkü toplantıda karar verilmesi bekleniyor. Toplantı sonunda resmi bir bildiri veya karar alınması öngörülmüyor. (SD)