* Fotoğraf: Pixabay
İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, en çok kazananlar için yüzde 45'lik en yüksek vergi oranının kaldırılmayacağını açıkladı.
Açıklandığı günden bu yana sert eleştirilere sebep olan düzenleme ile ilgili bugün (3 Ekim) bir açıklama yapan Bakan Kwarteng, "Gelir vergisinde yüzde 45 kesintinin kaldırılmasının ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklarla başa çıkma misyonumuzla uyuşmadığına karar verdik. Sonuç olarak, yüzde 45'lik verginin kaldırılmasında ilerlemeyeceğiz. Anladık ve dinledik" dedi.
Kwarteng, 23 Eylül'de toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldığını duyurmuştu. Teklifte öngörülen vergi indirimlerinin arasında, yılda 150 bin sterlin üzeri kazananlardan alınan yüzde 45'lik gelir vergisinin kaldırılması da bulunuyordu.
Söz konusu teklifin hayat geçirilmesi durumunda ülkedeki en yüksek gelir vergisi oranı yüzde 40 olacaktı.
"Kararı başbakanla birlikte verdik"
Kwarteng, konuyla ilgili BBC'ye verdiği demeçte, endişelere kulak verdiklerini, doğru kararı verdiklerini ve bu yönde ilerleyeceklerini söyledi.
Hükümetin plandan geri adım atmasının maliye bakanı olarak güvenilirliği hakkında nasıl bir sinyal verdiği sorusuna da yanıt veren Kwarteng, "Yüzde 100 büyüme planına odaklandık" dedi ve ekledi:
"12 yıldır Parlamento'dayım, hükümetin insanları dinleyerek fikrini değiştirmeye karar verdiği pek çok politika oldu."
İstifa etmeyi düşünüp düşünmediği sorulduğundaysa Maliye Bakanı Kwarteng, bunu "hiç düşünmediğini" söyledi.
Kwarteng, kararı Başbakan Liz Truss ile birlikte verdiklerini de söyledi.
Sterlin değer kaybetti, kredi notu düştü
Hükümetin teklif ettiği vergi düzenlemesi, ülkenin dış borçlanmasının artacağı yönündeki beklentilerdeki artışla da birlikte sterlinin değer kaybetmesine sebep olmuştu. Piyasalardaki çalkantı karşısında İngiltere Merkez Bankası, devreye girerek tahvil alım paketi açıklamıştı.
Merkez Bankası, 22 Eylül'de politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 2,25 seviyesine yükseltmiş, böylece politika faizi son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.
Uluslararası Kredi Derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's da Başbakan Liz Truss'ın vergi indirim planlarının "ülkenin borcunun yükselmeye devam etmesine neden olacağı" gerekçesiyle İngiltere'nin "AA" olan kredi notunun görünümünü "durağan"dan "negatif"e düşürmüştü.
Yüzde 45'lik en yüksek gelir vergisi oranını kaldırma planından vazgeçilmesi haberinin ardından sterlin dolar karşısında yüzde 0,8 değer kazandı.
Öte yandan, ülkedeki yıllık tüketici enflasyonu yüzde 9,9 ile son 40 yılın en yüksek seviyelerinde bulunuyor. (SD)