Haberin İngilizcesi için tıklayın
Suudi Arabistanlı gazeteci ve Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğunda 2 Ekim 2018'de öldürülmesinin üzerinden neredeyse dört yıla yakın bir zaman geçti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Gereğini yerine getireceğiz” açıklamaları yerini cinayet yargılaması dosyasının Suudi Arabistan’a devriyle son buldu. Şimdi bu sürece Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda düzenlenen resepsiyon da eklendi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya geçtiğimiz Perşembe Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü konsoloslukta 92. Suudi Ulusal Günü’ne katıldı. Maslahatgüzar Ahmed bin Muhammed Aqeel ile birlikte poz verdi.
Soylu, daha önce ekonomik ilişkileri güçlendirmek ve terörle mücadele için iki ülke arasında ticaret ve savunma sanayileri başta olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliğine ihtiyaç olduğunu söylemişti.
Soylu kutlama sırasında yaptığı konuşmada Ankara ile Riyad arasındaki ilişkilerin başta enerji, dijital teknoloji, turizm ve sağlık olmak üzere birçok alanda yeni işbirlikleri sayesinde güçlenmeye devam ettiğini söyledi.
Ayrıca, Türkiye'nin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen "Expo 2030" uluslararası sergisine ev sahipliği yapma adaylığına verdiği desteği dile getirdi.
Soylu, "Suudi Arabistan ile çok güçlü bir yolculuğa başlıyoruz. Bu yolculuk sadece ticari anlamda, sadece iki ülkenin bir araya gelerek oluşturduğu bir güç yolculuğu değil. Aynı zamanda bu yolculuk hakkın, hakkaniyetin, doğruluğun, mazlumun, mağdurun, dünyaya söylenecek doğru sözün yolculuğudur. Bizim iş birliğimiz güçlüyse dünyada hakkaniyet çizgisine ulaşmak daha kolay olur. Elini uzatmış, mazlum insanlar bizi beklemektedir. Biz bunu sağlamak, dünyaya da bunu anlatmak zorundayız." dedi.
Kaşıkçı cinayeti ve Suudi Arabistan Türkiye ilişkileriSuudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman'a yönelik eleştirileriyle bilinen Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de nikah işlemleri için gittiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğundan bir daha çıkamadı. İlerleyen süreçte Kaşıkçı'nın, konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıktı. Kaşıkçı'nın cesedine bugüne kadar ulaşılamadı. Uluslararası baskılar karşısında Suudi Arabistan'da yapılan yargılamada ismi açıklanmayan beş sanık idam cezasına, üç kişi de ağır hapis cezalarına çarptırıldı. İdam cezaları bir süre sonra 20 yıla varan hapis cezalarına çevrildi. Türkiye'de de Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili 20 kişi hakkında "canavarca hisle öldürmekten" dava açıldı. Davada yargılanan kişi sayısı daha sonra 26'ya çıktı. 31 Mart 2022’deki duruşmada Suudi Arabistan, dosyanın kendilerine devrini ve sanıklar üzerindeki kırmızı bültenin kaldırılmasını istedi. Duruşma savcısı da bu yönde mütalaa verdi ve mahkeme konunun Adalet Bakanlığı'na sorulmasına hükmetti. Ardından Adalet Bakanlığı bu talebe olumlu yönde cevap verdi. Daha sonra da İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi davayı Suudi Arabistan’a devretti. Bu karara karşı yapılan itirazları da mahkeme reddetti. Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, 2019'daki bir açıklamasında "Kaşıkçı cinayetini işleyenlerin sorumluluğunda olduğunu" kabul etmiş ancak cinayetten haberi olduğu değerlendirmelerini inkar etmişti. TIKLAYIN - Katiller yargılanmayacak: Cemal Kaşıkçı dosyası artık Suudi Arabistan'da Kaşıkçı cinayetinin ardından gerilen Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkileri de bu yılın başlarında diplomatik bağları onarmaya ve yeniden kurmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sonra ilk kez geçtiğimiz Nisan’da Riyad'ı ziyaret etti. Buna karşılık Suudi Arabistan, bin Selman'ın yapacağı ziyaretten günler önce Haziran’da Türkiye'ye seyahat yasağını kaldırdı. |
(HA)