* Fotoğraf: Rûdaw
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) ayrılarak Vatan Partisi'ne katılan Ethem Sancak ile yapacağı Suriye ziyareti öncesinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil merkezli Rûdaw haber sitesinin sorularını yanıtladı.
Perinçek, Muğla'dan çevrimiçi olarak katıldığı yayında, Şam'da Beşar Esad ile yapacakları görüşme, AKP hükümetinin yaklaşımı, Suriye'deki Kürtlerin statüsü ve PKK lideri Abdullah Öcalan ile 1989 ve 1991 yıllarında yaptığı görüşmelerde dile getirdiği görüşlere değindi.
Beşar Esad'ın daveti üzerine Suriye'nin başkenti Şam'a gideceklerini ve Suriye ziyareti için AKP hükümetinden izin almadıklarını söyleyen Doğu Perinçek, Eylül ayında gerçekleştirilmesi planlanan ziyaret öncesinde hükümetin fikirlerini alacaklarını açıkladı.
Suriye'de Kürtlerin statü elde etmesine karşı olmadıklarını da söyleyen Perinçek, "Niye karşı çıkalım? Eğer Suriye devleti ve milleti bu yönde bir karar verirse biz niye karşı çıkalım? Suriye devleti ve milletinin kararına saygı gösterilir. Ama biz bölgemizde bölünmeler istemiyoruz" dedi.
Perinçek, Esad ile görüşmeleri sırasında bölgeden PKK, YPG ve "İslamcı terör örgütlerinin temizlenmesi sayesinde misafirimiz olan Suriyeli vatandaşların tekrar dönmelerini" konuşacaklarını söyledi.
Rûdaw'ın Rojava bültenine katılan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in Dilbixwin Dara ile söyleşisinden öne çıkanlar şöyle:
Hükümetin ziyaretten haberi var mı?
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin de bilgisi var ama biz hükümetin yönettiği bir parti değiliz. Biz bağımsız, hükümetten emir almayan Vatan Partisi'yiz.
"Kararlarımızı kendimiz veririz. 2 kez Suriye'yi ziyaret ettim. Ziyaretlerimde de hükümetten izin almış değilim. Bu sefer de hükümetten izin almadık.
"Suriye'ye kendi kararlarımızla gidiyoruz. Türkiye hükümeti de bilgi sahibidir. Giderken hükümet yetkilileri ile de görüşüp onların da fikirlerini alacağız.
Suriye'deki Kürtlerin statüsü
"Suriye Kürtleri, Irak Kürtleri, Türkiye Kürtleri bizim halkımız. Kendi halkımızı düşman görmüyoruz. Bizim programımızda şöyle diyor: Türk de biziz, Kürt de biziz. Hepimiz Türk milletiyiz. Biz Kürt'ü kendimizden farklı görmüyoruz.
"Suriye Kürtleri konusu Suriye'nin kendi anayasasıyla kendi hukukuyla belirlenecek hususlar. Suriye'ye herhangi bir şey dayatamayız.
Perinçek-Öcalan görüşmesi
"Türkiye'de çok insanımızın anası Kürt, babası Türk. Babası Kürt anası Kürt. Türkiye'de bir olmuşuz, bizi bölmenin bir manası yok.
"Türk kavramı farklı bir kavramdır. Irk değil, siyasi bir kavramdır. Bir devlet içinde toplanan insanların hepsinin birlikteki adıdır Türk. Hatta bizim görüşmelerimiz sırasında Öcalan da bunu böyle kabul ediyordu.
Perinçek neden Öcalan ile görüştü?Perinçek, 1989 Ekim ayında ve 1991 Nisan ayında Abdullah Öcalan ile iki kez görüşmüştü. 1991 yılında 2000'e Doğru dergisi genel yayın yönetmeni iken, Lübnan'a giderek Bekaa Vadisi'nde Öcalan ile yaptığı görüşmeler önce dergide yayımlandı, ardından kitap olarak basıldı. Perinçek Devlet Güvenlik Mahkemesinde beraat etti. O yıllarda Kürt sorununda emperyalist inisiyatifi dışarıda bırakan, Ortadoğulu bir çözümü savunuyordu. Vatan Partisi'nin "Doğu Perinçek Abdullah Öcalan'la Neden Görüştü?" başlıklı bilgilendirme yazısında bu soru özetle şöyle yanıtlanıyor: "Perinçek'in amacı, Batı devletlerinin, özellikle ABD'nin Körfez Savaşı öncesi ve başlangıcında, Kürt sorununa müdahale zeminlerini daraltmaktı. Nitekim görüşme bu eksen üzerinde cereyan etmiştir. "Apo'nun bu görüşmelerdeki vurguları şöyleydi: Bende Kürtlük aşkı yok. Türkiye'nin Aydınlanma hareketinin bir parçasıyız. Başlangıçta TC düşmanlığı yok. Bulgaristan'ın Türklere baskısı. Eski Genelkurmay Başkanı Üruğ'a suikast. Mustafa Kemal'in Kürtlere müracaatı. Avrupa bana tapulansa da... Amerika gitsin okyanusun ötesine. Tıpış tıpış Sevr'e yürüyorlar. Amerika varsa özgürlük olamaz. "Sevr'in hortlatılmasında AT, Özal ve diğerler var. Evet Keloğlan'la birleşeceğiz, Özgürlüğe sarılan Türkiye özlem. Birliği devrimle gerçekleştirmek vb. "Özetle Perinçek, ABD'nin Yeni Dünya Düzeni projesiyle bölgemizde milliyetleri ve mezhepleri birbirine düşürmek istedikleri koşullarda, Türkiye'nin ve halkın birliğine hizmet eden bir çaba gösterdi. Abdullah Öcalan, yakalandıktan sonra verdiği ifadede görüşmeyi şöyle özetledi: Perinçek, bize ABD'nin ve Avrupa'nın peşinden gitmeyin. Bu yoldan bir yere varamazsınız. PKK'yi dağıtın, Türkiye'nin bütünlüğü içinde yer alın telkinlerinde bulundu (Apo'nun ifadeleri ve Hürriyet, 18 Mart 1999)." |
Suriye'de Kürtler için nasıl bir çözüm?
"Biz Suriye'nin sorunlarına karışamayız. Suriye'deki Kürtlerle ilgili çözüm Suriye'nin karar vereceği bir konudur. Biz onların kararına saygı duyarız. Suriye'ye iki kez gittim. Uzun incelemelerde bulundum. Suriye'de devletin hoşgörüsü örnek alınacak bir düzeyde.
"Suriye'nin bizim yardımımıza ihtiyacı yok. Suriye'nin kendisi, Kürtlerin geleceği ile ilgili düzenlemeleri kendisi yapar.
"Türkiye'nin de Suriye'nin iç işlerine karışmasına karşıyız. Türkiye hükümetinin de Suriye ile ilgili anayasal çözümlere müdahale etmesini kesinlikle doğru bulmuyoruz. Bırakalım Suriye kendi anayasasını kendi yapsın. İçindeki milliyetler sorununu kendisi karara bağlasın.
Kürtlerin statü elde etmesine karşı mısınız?
"Niye karşı çıkalım? Eğer Suriye devleti ve milleti bu yönde bir karar verirse biz niye karşı çıkalım? Suriye devleti ve milletinin kararına saygı gösterilir.
"Ama biz bölgemizde bölünmeler istemiyoruz. Özerklikler, federasyonlar değil devletlerin birlik halinde hem millet olarak hem devlet olarak birlik olarak çözümlerinin önemli olduğu kanısındayız.
"Bölgemizde gelin hep beraber ABD ve İsrail müdahalesine karşı çıkalım. Burada şunu konuşmalıyız:
"Suriye'nin kuzeyinde niçin ABD üsleri var. Bu Amerikan üslerinin hepsi temizlenmeli. Niçin İsrail Suriye'yi bombardıman ediyor?" (SD)