Kosova ve NATO heyetlerinin görüşmesinden. (Foto: AA)
Kosova'da Ağustos ayının ilk günü yürürülüğe girmesi beklenen düzenlemenin yarattığı Kosova-Sırbistan gerilimini düşürme çabaları NATO ve Avrupa Birliği'nin (AB) girişimiyle devam ediyor.
TIKLAYIN - Kosova, Sırbistan ile gerginliğe neden olan kararı erteledi
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün (17 Ağustos) Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Karargahında Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile görüştü.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile Kosova Başbakanı Kurti, diyalog süreci kapsamında bugün de Brüksel'de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in eşliğinde bir araya gelecek.
"Toplantı, zor geçecek"
Stoltenberg, Vucic ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında "gerginliği yatıştırma" çağrısında bulundu.
Her iki ülkeye de "gerilimin artmasını engelleme sorumluluğunu" hatırlatan Jens Stoltenberg, "NATO'nun sahadaki durumu yakından izlemeye devam ettiğini" söyleyerek özetle şu açıklamada bulundu:
"KFOR (Kosova Gücü) barışı koruma misyonumuz, Birleşmiş Milletler'in verdiği yetkisine odaklanmış durumda. İstikrarın tehlikeye girmesi halinde KFOR müdahale etmeye hazır. KFOR, Kosova halkına güvenli bir ortam ve hareket özgürlüğü sağlanması için gereken tedbirleri alacaktır."
Stoltenberg, Sırbistan ile Kosova'nın aralarındaki farklılıkları çözmek için diyalog kurması gerektiğini vurguladı ve Avrupa Birliği kolaylaştırıcılığındaki Belgrad-Priştina Diyaloğu sürecini desteklediklerini, tarafların bu süreçte yapıcı olması gerektiğini söyledi.
Bugünkü "toplantının zor geçmesini beklediğini, Kosova ile neredeyse tüm konularda anlaşmazlıklar olduğunu" söyleyen Vucic ise "Gerginliğin tırmanması veya herhangi bir çatışma ihtimalini önlemek istiyoruz" dedi.
"NATO, bölgedeki varlığını arttırabilir"
Stoltenberg, Vucic ile görüşmesinin ardından Kosova Başbakanı Kurti ile bir araya geldi. İkili, görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Kosova'nın kuzeyindeki varlığını artırabileceğini belirterek, "Kosova'daki tüm toplulukların özgürlüğü ve güvenliği için ne gerekirse yapacağız" dedi.
Kosova Başbakanı Kurti ise NATO'nun Kosova'nın altyapısına ve güvenliğine büyük katkılar sunduğunu, NATO'nun tüm operasyonlarına dahil olmak istediklerini, NATO üyesi olmayı hedeflediklerini söyledi.
Kurti, "Rusya'nın Avrupa'ya yönelik zarar verici gündemi altında kuzey komşumuzun (Sırbistan'ın) bize ve bölgeye yıkıcı yaklaşımına karşı Kosova olarak uyanık olmalıyız" diye konuştu.
Ne olmuştu?
Kosova hükümetinin ülkedeki Sırbistanlılar dahil, herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğu getirileceğini bildirmesine, Kosova'daki Sırbistanlı yurttaşlar tepki göstererek ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapatmıştı ve Temmuz sonunda ülkede gerilim artmıştı.
Kosova hükümeti, Sırbistan ile olan sınır kapılarına giden yollara konulan tüm barikatların kaldırılmasının ardından krize neden olan uygulamayı 1 Eylül 2022'ye kadar erteleme kararı almıştı.
Gerilimin artması üzerine Kosova Başbakanı Kurti, Kosova ile Sırbistan arasında yeni bir çatışma riskinin yüksek olduğunu söylemiş, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic de Kosova yönetiminin Sırpların yaşadığı ülkenin kuzeyine saldırmayı planladığını iddia etmişti.
Sırbistan-Kosova gerginliğiSırbistan ile Kosova arasındaki gergin ortam, 1998-1999 yıllarında yaşanan Kosova Savaşı'ndan itibaren aralıklarla devam ediyor. Ahtisaari Planı ve Birleşmiş Milletler'in (BM) 1244 sayılı kararı doğrultusunda Kosova Meclisi 17 Şubat 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan, Kosova'nın bağımsızlığını tanımadığını açıklarken, Sırbistan'da ve Kosova'da Sırp nüfusun yoğun yaşadığı kuzey bölgesinde protestolar düzenlendi. Sırbistan, 2008 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı halen kendi toprağı olarak görüyor. Öte yandan, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi amacıyla AB'nin arabuluculuğunda diyalog süreci başlatıldı. Avrupa Birliği'nin (AB) arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor. Bu bağlamda, Kosova ile Sırbistan arasında 2 Aralık 2011 tarihinde "Entegre Sınır Yönetimi Anlaşması" imzalandı. Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci, 1 Ağustos 2022 öncesi yaşanan gerginlik gibi farklı nedenlerden sık sık kesintiye uğruyor. |
(SD)