* Fotoğraf: Canva
Haberin Kürtçesi için tıklayın
İsrail ve Türkiye, karşılıklı büyükelçi ve başkonsolos atama kararı aldı. İsrail, konuyla ilgili bugün (17 Ağustos) yazılı bir açıklama yaptı.
İsrail Başbakanlığı, Başbakan Yair Lapid'in Ankara ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerine ve son bir yıl içinde iki ülke ilişkilerinde yaşanan "olumlu gelişmelere" atıfta bulunarak "iki ülkenin tam diplomatik ilişkilere dönme kararı aldığını" açıkladı.
Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye ile ilişkilerin sürdürülmesinin bölgesel istikrar için önemli bir varlık ve İsrail vatandaşları için önemli bir ekonomi haberidir" ifadelerine yer verildi.
Dün akşam İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Alon Eshpiz ve Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın "konuyu nihayete erdirdiğini" aktaran İsrail Başbakanlığı, "İki ülke arasındaki ilişkileri tam diplomatik ilişkiler seviyesine yükseltme ve iki ülkenin karşılıklı büyükelçi ve konsolos ataması yapılmasına karar verildi" ifadelerini kullandı:
"İlişkileri daha yüksek bir seviyeye getirmek, iki halk arasındaki ilişkilerin derinleşmesine katkıda bulunacak, ekonomik, ticari ve kültürel bağları genişletmeye, bölgesel istikrarı güçlendirmeye katkıda bulunacaktır."
Following conversation between Prime Minister Yair Lapid and Turkish President Recep Tayyip Erdoğan – Israel and Türkiye restore full diplomatic Ties. ????????????????https://t.co/8oU1lnaezg
— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) August 17, 2022
"Filistin'in haklarını savunmayı sürdüreceğiz"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "Türkiye olarak İsrail'e büyükelçi atama kararı aldık" açıklamasında bulundu.
"Bundan sonra isimlerin belirlenmesi süreci başlıyor" diyen Bakan Çavuşoğlu, Tel Aviv'e büyükelçi atanmasına karşılık "Filistin'in haklarını savunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, özetle şöyle konuştu:
"Yeni hükümet göreve geldikten sonra İsrail'de diyalog süreci başlamıştı. Sonuçta ilişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımlar içinde büyükelçileri atamak da vardı. Büyükelçilerin atanması konusunda çalışmaları başlattık diye açıklama yapmıştık. İsrail'den de olumlu adım geldi.
"Türkiye olarak İsrail'e büyükelçi atama kararı aldık. Hayırlısı olsun. Bundan sonra isimlerin belirlenmesi süreci başlıyor."
TIKLAYIN - Türkiye ve İsrail arasında sivil havacılık anlaşması
İki ülke Mavi Marmara olayından sonra karşılıklı büyükelçilerini çekmişti. Bu olayın ardından Haziran 2016'da iki ülke anlaştı ve yeni atanan büyükelçiler Tel Aviv ve Ankara'da 2016 sonunda göreve başladı.
Türkiye 2018'de de ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan etmesinden sonra büyükelçisini yine geri çekti, İsrail de aynı adımı attı. (SD)