Fotoğraf: bianet/İbrahim Genç
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Hükümet kaynaklarına göre, 30 yaşındaki Türkiye uyruklu bir Kürt erkeğe mülteci statüsü verildi. Mülteci hakları savunucusu Lawyers for Refugees Network, gelişmeyi Japonya'daki ilk örnek olarak övgüyle karşıladı.
The Asahi Shimbun gazetesinin haberine göre Kürt göçmeni temsil eden avukat Koji Yamada, Çarşamba günü yaptığı açıklamada müvekkiline 9 Ağustos'ta mülteci sertifikası verilmesi öncesi, 28 Temmuz'da Japonya Göçmenlik Hizmetleri Dairesi'nce (ISA) mülteci olarak tanındığını söyledi.
Mülteci statüsünü kazanması sekiz yıl süren Kürt, "Uzun mücadelede neredeyse tüm gücümü tükettim ama adalete ve hukuka olan güvenim sürdü" dedi.
Kürt mülteci Şubat 2014'te Japonya'ya ayak basmıştı. Kürtlerin Türkiye'de zulme uğradığı gerekçesiyle Nisan 2014 ve 2018'de yaptığı mülteci statüsü başvurularının ikisi de reddedilmişti.
Mülteci, son kez 2019'da Sapporo Bölge Mahkemesi'ne kendisine mülteci statüsü verilmemesi kararının iptali talebiyle dava açtı.
Bölge mahkemesinin talebini reddetmesi üzerine kararı bir üst mahkemeye taşıdı.
Sapporo Yüksek Mahkemesi, Mayıs'taki yargılamada mültecinin olağan yaşantısında uğraması mümkün olmayan morartı ve yaralanmalar dolayısıyla işkence görmüş olduğuna hükmetti.
Türkiye'de zulme uğrama riski altında olacağını ve korunmayacağını söyledi.
Mahkeme, başvurucunun mülteci olarak nitelenmesi gerektiği ve bu şekilde tanımaması kararının hukuka aykırı olduğu sonucuna vardı.
Hükümetin mahkeme kararına itiraz etmemesi üzerine karar kesinleşti.
ISA'nın yüksek mahkemenin kararının ardından dosyayı yeniden ele aldığı ve başvurucunun mülteci statüsü kazanmasını engelleyecek yeni bir durumun ortaya çıkmadığı sonucuna vardığı ve karara uyduğu düşünülüyor.
2021'de Japonya'da toplam 74 yabancı uyruklu mülteciliğe kabul edildi.
Japonya'da yaklaşık 2 bin Türkiye uyruklu Kürdün yaşadığı öngörülüyor. Ancak şimdiye kadar hiçbiri mülteci statüsü kazanmamıştı ve mülteciliğe kabul edilmelerinin önüne çıkarılan güçlükler eleştiri konusu oluyordu.
Kürt mültecinin avukatı Yamada, Yüksek Mahkeme'nin kararının "önemli ve ileriye doğru atılmış büyük bir adım" olduğunu söyledi.
(AEK)