Fotoğraf: İdlib'de vurularak Rusya'ya götürüldüğü söylenen bir TB2 enkazı/Raynews.com
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna'daTürk insansız hava araçları üretimi gerçekleşmesinin "demilitarizasyon" kapsamına gireceğini söyledi.
Peskov'un Rusya'nın böyle bir gelişme karşısında alacağı önlemi tanımlamak için seçtiği "demilitarizasyon" kavramı sözlükte "silahtan arındırma, silahsızlandırma, askerden arındırma" gibi daha çok kurumsal bir askeri-politik eyleme karşılık geliyor. Bir SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) fabrikasının "demilitarizasyonu" akla en önce terimden S harfinin çıkarılmasını, yani SİHA üretimin önlenmesini getirse de Peskov'un diğer ifadeleri sözcünün daha sert bir önlemi ima ettiğini düşündürüyor.
Rusya'nın RİA Novosti ajansının haberine göre, Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar, geçtiğimiz günlerde Türk firması Bayraktar'ın Ukrayna'da aynı ad altında SİHA üretimi için fabrika kuracağını ve şirketi şimdiden tescil ettirdiği ve bir arsa satın aldığını iddia etmişti.
Bu haberlerle ilgili olarak yorumu sorulan Peskov habercilere "Böyle bir nesnenin yaratılması olgusu elbette başlıbaşına bir demilitarizasyon konusudur, şunun anlaşılması gerekir ki, bu muhtemelen Ukraynalıların çektiği acıları uzatmakla kalacak ama süregiden özel askeri operasyonun hedefine ulaşmasını önlemeyecektir," dedi.
Bayraktar SİHA'larının üreticisi Baykar Savunma şirketinin kurucusu ve TB2'nin tasarımcısı Selçuk Bayraktar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan ile evli.
Ukrayna 2018-2020'de Türk malı TB2 Bayraktar SİHA'ları ithal etti. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'un yaptığı açıklamaya göre Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmeye başlandığı 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna Baykar'dan toplam 50 adet Bayraktar TB2 SİHA aldı.
2021 sonundan beri de Türkiye'yle yapılan bir lisans anlaşması altında Ukrayna kendi İHA'larını üretiyor ama anlaşmanın ayrıntıları bilinmiyor. Bayraktar TB2, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki 2020 Karabağ çatışması sırasında Azebaycan tarafından yaygın olarak kullanıldı ve tanındı.
(AEK)