Demans hastası siyasetçi Aysel Tuğluk'un avukatları ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk Komisyonu, Tuğluk'un durumuyla ilgili açıklama yaptı.
HDP Diyarbakır İl Örgütü’nde yapılan basın toplantısında avukatlar, Kobanî Davası'nda verilen tahliye kararı değerlendirdi.
Toplantıya Tuğluk'un avukatı Serdar Çelebi ve HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren katıldı.
"Sağlığı kritik aşamaya geldi"
Avukat Eren, Adli Tıp Kurumu'nun Tuğluk için verdiği "cezaevinde kalabilir" raporlarına değindi ve "bu raporların bilime, hukuka, etiğe ve vicdana aykırı düzenlediğini" söyledi ve ekledi:
"ATK raporları nedeniyle sağlığının geldiği kritik aşamayı gösteren belgelerle ortaya konulan verilere rağmen gerek tutuklu bulunduğu gerekse de hükümlü olduğu dosyadan tahliye edilmedi.
"HDP'li siyasetçilere açılmış olan Kobanî kumpas ve siyasi intikam davasında tutuklu bulunan Sayın Aysel Tuğluk hakkında 15. duruşma periyodunun sonunda mahkemece tahliye kararı verilmiştir.
"Raporlar ve beyanlar gözardı edildi"
"Sayın Tuğluk'un tek başına hayatını idame ettirme düzeyini ortadan kaldıran aşamayı gösteren çok sayıda rapor, TİHV ve İstanbul Tıp Fakültesi bilimsel mütalaaları, Cezaevi Hükümlü Değerlendirme Dışı Bırakma Kararları, hastalığın geldiği kritik aşamayı gösteren reçeteler, yanında kalan arkadaşlarının yazılı beyanlar göz ardı edildi.
"Kobanî dosyasında sorgusunun yapılmış olması gerekçesiyle tahliye kararı verilmişse de hükümlü bulunduğu dosyanın infazından dolayı tahliye edilmedi.
"Tahliye edilmesi için ATK'nın cezaevinde tek başına yaşamını idame ettiremeyeceğine ilişkin rapor vermesi ve Savcılığın bu rapora dayanarak infazın ertelenmesine karar vermesi gerekiyor.
"AYM başvuruyu karara bağlamıyor"
"Tuğluk'un Aralık 2016'da tutuklandığı dosyada Ankara 17. ACM'nin kararıyla hakkında kesinleşmiş 10 yıllık hapis cezası bulunuyor ve AYM, konuyla ilgili 2.5 yıl önce yapılan bireysel başvuruyu karara bağlamıyor.
"Söz konusu hükümlü bulunduğu dosya sebebiyle, cezasının infazının ertelenmesi ve uygun tıbbi koşullarda tedavisinin sağlanması için yaptığımız tüm başvurular, ATK kararları gerekçe gösterilerek Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından reddedildi.
"Oysaki gerek Temmuz 2021 tarihli Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Kurulunun oybirliğiyle verdiği heyet raporu, gerek TİHV ve İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı'nın uzman görüşleri ve gerekse de bizzat ATK raporlarının içeriğindeki unutma skorlarının ciddiyeti, Sayın Tuğluk'un bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini gösteriyor.
"ATK raporları bilimsellikten uzak"
"Son olarak yapılan itirazlar üzerine Sayın Tuğluk hakkında ATK 3. İhtisas Kurulu 22 Haziran 2022 tarihinde yeni bir rapor tanzim etti. Daha önce de belirttiğimiz gibi, Tuğluk'un muayene esnasındaki birçok testteki hatırlama düzeyinin aşırı zayıflığını ve sayısal skorların ne kadar yetersiz olduğunu belirten kurul raporu, öte yandan bilimsellikten ve objektiflikten uzak şekilde 'cezaevinde tek başına hayatını idame ettirebilir' sonucunu içeriyor.
"ATK 3. İhtisas Kurulunun raporu; tek yanlı, çelişkili ve yüzeysel görüşler içeren, kanıta dayalı olmayan, bilimsellikten ve objektiflikten uzak bir dile ve içeriğe sahip olduğu için, raporun tebliğ edildiği aynı gün, 13 Temmuz 2022 tarihinde yeni bir itirazda bulunulduğunu belirtmek isteriz.
"Ayrımcı bir yaklaşım var"
"Yine kamuoyunun yakından takip ettiği üzere, 28 Şubat davasından müebbet hapis cezası hükümlüsü Genelkurmay eski 2. Başkanı Çevik Bir, aynı hastalık sebebiyle infaz ertelenmesi kararı verilerek tahliye edilmiştir. Aynı hastalık sebebiyle verilen iki zıt karar, aynı zamanda Tuğluk'un temsil ettiği Kürtlere ve siyasi kitleye gösterilen hukuksuz ve ayrımcı yaklaşımın göstergesidir.
"Son olarak, AYM'ye yapılan ihtiyati tedbir talepli başvurunun, ATK Üst Kurulu ve Kocaeli CBS'ye yapılan son itirazların bir an önce karara bağlanmasını ve tek başına hayatını idame ettiremeyecek birine, insanlığa karşı suç kategorisinde olan işkence halinin yaşatılmasına son verilmesi için çabalarımız sürüyor."
(RT)