Fotoğraf: Irak Meclisi'ni işgal eden Sadr yanlıları/PBS
Irak'ın etkin Şii lideri Mukteda es-Sadr, Çarşamba akşamı Yeşil Bölge'de oturma eylemindeki izleyicilerinden eylemi sürdürmelerini istedi ve karşıt Şii güçlerle güç mücadelesinin derinleştiğine değinerek parlamentonun dağılması ve erken seçime gidilmesi çağrısında bulundu.
Cumartesi günü (30 Temmuz) binlerce taraftarının Bağdat'taki parlamento binasını basmasından bu yana ilk kez kamuoyuna seslenen Sadr, "devrimcilerin" mevzilerinde kalması gerektiğini söyledi.
Sadr çoğunluğunu İran destekli Şii güçlerin oluşturduğu Koordinasyon Çerçevesi ittifakında yer alan siyasal rakipleriyle diyaloga girme seçeneğinin geçmişte bir sonuç vermediğini belirtti.
"Diyalog istemediğim dedikodularına kulak asmayın, onlarla diyalog kurmaya çalıştık ama bu bizim için veya ülke için hiçbir şeye yaramadı. Bütün vaat ve taahhütlerine karşın onlarla diyalog, ülkeye yıkım, yolsuzluk ve bağımlılıktan başka bir şey getirmedi."
Sadr taraftarlarından Salı günü parlamento binasındaki işgale son vermelerini istemiş ancak Meclis çevresinden uzaklaşmamaları talimatı vermişti.
TIKLAYIN-Irak | Sadr'dan destekçilerine: Meclis binasından ayrılın
Sadr'ın önerisine "memnuniyet"
Dün gece, Irak Ulusal Meclisi ve diğer hükümet binalarının bulunduğu yüksek güvenlikli Yeşil Bölge'de toplu Cuma namazı çağrısı yapıldı.
Koordinasyon Çerçevenin başı ve Sadr'ın en büyük siyasal rakibi olan önceki Başbakan Nuri el-Maliki ise, anayasaya dayalı diyaloğun sürdürülmesinde ısrar eden bir tweet paylaştı.
Maliki, tweetinde "Farklılıkları gidermeyi ve gidişatı hak ettiği yola sokmayı sağlayacağını umduğumuz ciddi diyaloglar, anayasaya geri dönüş ve anayasal kurumlara saygı ile başlıyor" dedi.
Diğer rakipleri Sadr'ın erken seçim çağrısından hoşnut kaldılar. Eski Başbakan Haydar el-İbadi, konuşmayı "memnuniyetle karşıladığını" twitledi. Iraklı siyasetçileri halka hizmete ve sistemi "sağlam ve barışçıl bir demokratik süreçle" reforme etmeye çağırdı.
Koordinasyon Çerçevesi, Sadr'ın takipçileri Irak devlet kurumlarına karşı hareket etmekle suçladı ve kurumları savunmak için karşı protestolar düzenlenmesi çağrısında bulundu.
Sadr'ın takipçileri henüz birleşik ve tutarlı bir talep listesi sunmamakla birlikte, Çerçeve'nin, Muhammed el-Sudani'yi başbakanlığa aday göstererek yeni hükümeti kurmak üzere adımlar atması üzerine parlamentoyu işgal etmişlerdi.
TIKLAYIN-Mukteda es-Sadr yanlıları "Yeşil Bölge"ye girerek parlamentoyu bastı
Gerekli çoğunluğu sağlayamıyor
Sadr hareketi, Ekim 2021'de yapılan federal seçimlerde Ulusal Meclis'in en büyük grubu olmuştu. Şii imam, Kürt ve Sünni müttefikleriyle birlikte, Çerçeve'yi dışlayacak bir çoğunluk hükümeti oluşturma çağrısıyla yola çıktı. Ancak sistemin kildini açacak olan cumhurbaşkanı seçimini başlatmak üzere milletvekillerinin 2/3'ünü Meclis'te toplamayı başaramadı. Irak Anayasası'na göre, hükümetin kurularak işe başlayabilmesi, Meclis'in Başbakana hükümeti kurma görevini verecek olan Cumhurbaşkanı'nı seçmesine bağlı.
TIKLAYIN-Bağdat'ta Cumhurbaşkanı gene seçilemedi, gözler Yüksek Mahkemede
Cumhurbaşkanı seçimleri için Meclis'in açılamaması üzerine Sadr haziranda 73 milletvekiliyle birlikte Meclis üyeliğinden istifa etti.
TIKLAYIN-Irak | Sadr'a bağlı milletvekilleri istifa etti
Halen Bağdad'ın kilitlenmesine yol açan oturma eyleminden cesaret aldığı görülen Es-Sadr, siyasi rakiplerinin müzakere çağrılarını reddederken, Şii siyasetçiler Sadr'a parlamentoyu kuşatmaya son vermesi karşılığında yasama organının da kapalı tutulacağı bir uzlaşma önerisinde bulunduklarını bildiriyorlar.
Sadr: "Halk egemen sınıftan bıktı"
Yasama organının kapalı kalması, rakiplerinin Sadr'ı aşarak onu dışarıda bırakan bir hükümet kurmasını da imkansız kılıyor.
Sadr, erken seçimlerin kendi partisi de dahil olmak üzere bütün siyasal güçlerin düzen partilerinin uzantısı olan "eski yüzlerden" kurtulmasını sağlayacağını söyledi.
Şii lider, "İnsanların çoğunluğunun, (Sadrist) harekete mensup olanlar da dahil, egemen sınıftan tamamen bıktığından eminim" dedi.
(AEK)