Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin enerji bakanları, bugün (26 Temmuz) Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya gelerek Avrupa Komisyonu'nun önerdiği ve üye ülkelerin gaz kullanımını Ağustos 2022 - Mart 2023 döneminde yüzde 15 azaltmasını öngören teklifi görüştü.
The New York Times'ın (NYT) haberine göre, AB enerji bakanlarının vardığı anlaşma, Rusya-Ukrayna savaşının devam ettiği dönemde AB'nin uyguladığı yaptırımlar ve Rusya'nın ruble ile ödeme yapılmadığı gerekçesiyle gaz tedarikine son vermesi gibi sebeplerle enerji arzı ile ilgili sorunlar yaşayan bazı ülkelere bir dizi muafiyet sunulmasını da öngörüyor.
Buna göre, belirlenen yüzde 15'lik tasarruf oranı, bir dizi muafiyet yoluyla her bir ülkenin durumuna uyarlanacak. Muafiyetler, ülkelerin depoladığı doğalgaz miktarına ve söz konusu ülkenin doğalgazı paylaşabileceği bir boru hattı olup olmadığına göre belirlenecek.
AB enerji bakanlarının vardığı söz konusu anlaşma, Rusya'nın devlet enerji şirketi Gazprom'un Kuzey Akım 1 (Nord Stream 1) boru hattıyla Almanya üzerinden Avrupa'ya gönderdiği doğalgaz miktarını kapasitesinin yüzde 40'ından 20'sine indirme kararından bir gün sonra geldi.
Gazprom, daha önce de "yıllık rutin bakım" çalışmalarını gerekçe göstererek 11 Temmuz - 21 Temmuz tarihleri arasında Kuzey Akım 1'i tamamen kapatmıştı. Gaz akışı, 21 Temmuz'da yeniden başlasa da boru hattının Kanada'da onarımda olan ve Kanada'nın yaptırımlar sebebiyle Rusya'ya göndermediği türbin sebebiyle kapasitenin yüzde 40'ına düşürülmüştü.
Gazprom, bu kararın ardından, 25 Temmuz'da "teknik sebepler" gerekçe göstererek gaz akışını yarı yarıya azaltacağını duyurdu.
"Güvenli kış için yüzde 15 tasarruf"
NYT'nin aktardığına göre, AB enerji bakanlarının bugün oyladığı teklifin geçebilmesi için oy birliği gerekmiyordu. Avrupa Komisyonu'nun teklifine karşı oy kullanan tek ülke ise Macaristan oldu.
AB, Rusya'nın savaşın devam ettiği bu dönemde Avrupa'ya doğalgaz akışını tamamen kesme ihtimaline karşı 20 Temmuz'da "Güvenli kış için gazdan Mart'a kadar yüzde 15 tasarruf edin" çağrısı yapmıştı. AB Komisyonu da bu bağlamda hazırladığı acil durum plan teklifini açıklamıştı.
Planda, üye ülkelerden 1 Ağustos 2022 ile 31 Mart 2023 arasında gaz talebini yüzde 15 azaltması istenmişti. Acil durum ilan edilmesi durumunda yüzde 15 kesintinin zorunlu olması da planda yer almıştı. Ancak, söz konusu plana özellikle Avrupa'nın güneyindeki ülkeler karşı çıkıyordu.
Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, bugünkü toplantının ardından yaptığı basın açıklamasında, "AB, Putin'in topyekün kesinti tehdidini bertaraf etme yolunda kararlı bir adım attı" dedi. (SD)