* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Sri Lanka Başbakanlığı, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ülkeyi terk etmesinin ardından ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.
Protestocuların başkanlık sarayını bastığı ülkenin Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, bugün (13 Temmuz) istifa edeceğini açıklamıştı. Rajapaksa, Maldivler'e giden askeri bir uçakla ülkeyi terk etti.
Devlet Başkanı Rajapaksa, yetkilerini OHAL ilan eden Başbakan Ranil Wickremesinghe'ye devretti. Devlet başkanının yanı sıra başbakanın da istifasını talep eden protestocular, başbakanlık ofisini bastı.
Polis, öncesinde başbakanlık ofisi önünde toplanan protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti.
BBC'nin haberine göre, protestocuların devlet televizyonu binasına girmesi üzerine devlet televizyonunun yayını kesildi.
Devlet başkanı Maldivler'e gitti
The Guardian'ın aktardığına göre, Sri Lanka Başbakanlığı OHAL ile ilgili açıklamasında, "protestocuların hükümet ofislerini basma çabalarının devam etmesi üzerine OHAL ilan edildiğini" duyurdu.
Sri Lanka Hava Kuvvetleri de Rajapaksa, eşi ve iki güvenlik görevlisinin askeri uçağa binerek bu sabah erken saatlerde ülkeyi terk ettiğini doğruladı. Hava kuvvetlerinden yapılan açıklamada, "Anayasa hükümleri gereği ve hükümetin talebi üzerine, Sri Lanka Hava Kuvvetleri Devlet Başkanı, eşi ve iki güvenlik görevlisini Maldivlere götürmek üzere bugün erken saatlerde bir uçak sağladı" ifadelerine yer verildi.
Ülkeyi terk etmeden önce herhangi bir istifa mektubu sunmayan Devlet Başkanı Rajapaksa, bugün yerel saatle sabah 3:00'da Maldivler'in başkenti Malé'ye vardı. Gotabaya Rajapaksa'yı havalimanında Devlet Başkanı Mohammad Nasheed ve eşi karşıladı. Rajapaksa'nın Maldivler'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne gideceği tahmin ediliyor.
Rajapaksa'nın ülkeden ayrılması, son 24 saat içinde gerçekleştirdiği bir dizi ülkeyi terk etme çabasının ardından geldi. Rajapaksa, dün Dubai'ye gitmek üzere havalanacak bir tarifeli uçağa binmek üzere havalimanına gitmiş, fakat çalışanlar pasaportuna damga vurmayı reddetmişti. Hindistan da devlet başkanını taşıyan askeri uçağın topraklarından geçmesine izin vermemişti.
Ne olmuştu?
Sri Lanka'da halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından Mart ayında protestolarını yoğunlaştırmıştı.
Sri Lanka Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan göstericiler ile hükûmet yanlıları arasında arbede yaşanmış; bunun üzerine başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.
Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve Sri Lanka hükûmeti, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatını vermişti.
Protestocular, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşke çevresindeki barikatları aşarak konut ve ofise girmişti. Yerleşkeye girilmesinin ardından Rajapaksa'nın oradan ayrıldığı ve güvenli bir yere götürüldüğü ileri sürüldü.
Devlet Başkanı Rajapaksa, 13 Temmuz'da istifa etmeyi kabul etti.
TIKLAYIN - Sri Lanka Cumhurbaşkanı görevi bırakıyor
Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile iki polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı. (SD)