* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
İsveçli bağımsız milletvekili ve İranlı Kürt siyasetçi Amineh Kakabaveh, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç ile imzaladığı memorandum sebebiyle İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde hakkında suç duyurusunda bulundu.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya üyelik başvurusu yapmaya karar veren Finlandiya ve İsveç'in üyeliğine Türkiye "terör ile ilgili endişelerini" dile getirerek karşı çıkıyordu. 29-30 Haziran'da İspanya'nın Madrid kentinde düzenlenen NATO Liderler Zirvesi öncesinde imzalanan memorandum ile birlikte Türkiye her iki ülkenin üyeliğine yeşil ışık yaktı.
Üç ülkenin dışişleri bakanlarınca imzalanan memoranduma itiraz eden Kakabaveh, bu konuda sergilediği tutum gerekçesiyle Dışişleri Bakanı Ann Linde hakkında Anayasa Komisyonuna suç duyurusunda bulundu.
İsveç'in svt.se haber sitesinin aktardığına göre, Kakabaveh Anasyasa Komisyonundan hükümetin yetkilerini ihlal edip etmediğini ve söz konusu memorandumun anayasaya aykırı olup olmadığını araştırmasını talep etti.
Kakabaveh'e göre, üç ülke arasında imzalanan memorandum ile birlikte "İsveç'in Türkiye'ye silah ihracatı yapma sözü vermesi, ülkede silah ihracatına ilişkin konuları inceleyen bağımsız bir kurum olan ISP'den önce konu hakkında karar vermiş olması" anlamına geliyor.
Bağımsız vekil Kakabaveh, Anayasa Komisyonundan ayrıca "bireysel iade davalarına ilişkin hükümetin ne söz verdiğini" incelemesini istedi:
"Eğer bireysel iade davaları İsveç hükümeti tarafından Türkiye'yi İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurusuna izin vermeye ikna etmek için bir ödeme olarak kullanıldıysa bu durum son derece ciddi. Bu, bütünüyle yargı bağımsızlığı düzenlemesinin 11/3 sayılı maddesinin ihlali demek."
"Burada kararları mahkemeler veriyor"
İki ülke arasında memorandum imzalandıktan bir gün sonra, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Finlandiya'da 6 PKK'lı, 6 FETÖ'cü, İsveç'te 10 FETÖ'cü, 11 PKK'lının dosyaları bekliyor. Mutabakattan sonra bunların iadesi hususunu yeniden yazacağız ve hatırlatacağız" demişti.
İadesi istenen kişilerden olan ve 2012 yılından bu yana İsveç'te yaşayan yazar ve yayıncı Ragıp Zarakolu konu ile ilgili bianet'ten Tuğçe Yılmaz'a konuşmuş ve "Değişen bir şey olmayacak, burada kararları hükümet değil mahkemeler veriyor" açıklamasını yapmıştı.
Öte yandan, Amineh Kakabaveh de İsveç'in NATO üyelik başvurusunu yaptığı dönemde bianet'e konuşarak ülkenin NATO üyeliğini desteklemediğini belirtmişti: "Bazıları NATO'nun güvenlik getireceğini düşünüyor. Bu, sadece bir yalan. NATO hiçbir zaman güvenlik getirmedi."
TIKLAYIN - "NATO hiçbir zaman dünyaya güvenlik getirmedi"
Hükümette "Kakabaveh" detayı
İsveç'te Kasım 2021'de, Sosyal Demokrat Partili Magdalena Andersson istifa ederek görevi bırakan Stefan Löfven tarafından başbakanlık için önerilmişti.
349 milletvekilinin bulunduğu mecliste hükümeti kurmak için 175 milletvekiline ihtiyacı olan Andersson, bağımsız milletvekili Kakabaveh'in desteğini alarak 1 oy farkla 24 Kasım'da Başbakan seçilmişti.
Öte yandan, İsveç meclisi, 7 Haziran 2022'de Adalet ve İçişleri Bakanı Morgan Johansson hakkında verilen gensoru önergesini görüştü.
İsveç Demokratlar Partisinin önergesine ana muhalefet partisi Muhafazakar Parti (M), Hristiyan Demokratlar Parti (DK) ve Liberal Parti (L) destek verdi. Fakat Johansson'un bakanlığının düşmesi için 174 milletvekilinin oy kullanmasıyla gensoru önergesi reddedilmiş oldu.
Bu noktada, bağımsız milletvekili ve İranlı Kürt siyasetçi Amineh Kakabaveh'nin oylamada hangi yönde oy kullanacağı merak ediliyordu.
İsveç'in komşusu Finlandiya ile birlikte NATO üyeliğine başvurması bağlamında Türkiye'de hükümetin ve hükümete yakın medya organlarının "YPG/PKK destekçisi" olduğunu söylediği Kakabaveh, oylama öncesinde yaptığı açıklamada Johansson aleyhine oy kullanacağını söylemişti.
Anadolu Ajansı (AA), Kakabaveh'nin oylamada Johansson lehine oy kullandığını söylerken Reuters vekilin çekimser kaldığını yazdı. (SD)