* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya ve Japonya'nın yer aldığı G7 Zirvesi, Almanya'nın Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı'nda dün (26 Haziran) başladı.
Ana gündem maddeleri arasında bugün itibariyle 124. gününde devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, Rusya'ya getirilecek ek yaptırımlar, Ukrayna'ya yapılacak ek yardımlar, artan akaryakıt ve gıda fiyatları ve iklim krizi bulunan G7 Zirvesi üç gün sürecek ve yarın sona erecek.
Dünyanın en büyük 7 ekonomisini bir araya getiren G7 Liderler Zirvesine, Dönem Başkanı Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel katılıyor.
Bu seneki zirvenin davetlileri arasında bu 7 ülkenin ve her zirveye eşlik eden Avrupa Birliği (AB) üst düzey yetkililerinin yanı sıra, Hindistan, Arjantin, Endonezya, Senegal ve Güney Afrika liderleri de bulunuyor.
Zelenski, video konferans ile katıldı
Bugün ikinci gününde devam eden görüşmelere Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de video konferans yöntemi ile katıldı.
Liderlere hitaben bir konuşma yapan Zelenski, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya liderlerinden ülkesine "hava savunma sistemleri dahil daha fazla silah tedarik etmeleri" talebinde bulundu.
G7 liderlerine, Rusya'ya karşı daha fazla yaptırım çağrısı yapan Zelenski, Kiev'in tahıl ürünleri ihraç etmesine yardımcı olmalarını ve Ukrayna'nın yeniden imarı için mali yardım sağlamalarını da talep etti.
Liderlerden ortak açıklama
Zelenski ile görüşmenin ardından, G7 ülkelerinin liderleri "Ukrayna'ya destek" konusunda ortak bir açıklama yayınladı. Liderler, Ukrayna'ya "gerektiği sürece" mali, insani, askeri ve diplomatik destek sözü verdi, Ukrayna'nın yanında olmaya devam edeceklerini belirtti.
Açıklamda ayırca Rusya'nın savunma sanayisi için "kilit teknolojileri" ithal etme kabiliyetini kısıtlayarak yeni yaptırımlar getirme sözü verildi. Liderlerin açıklamasına göre, savaş sona erdiğinde kendisini savunmasına yardımcı olmak için Ukrayna'yla birlikte çalışma yürütülecek.
G7 ülkelerinin Rusya'nın ana sanayi girdilere, hizmetlere ve teknolojilere ulaşımını daha da kısıtlamaya yönelik hedefli yaptırımları uyumlu hale getirecekleri ve genişletecekleri vurgulanan açıklamada, özellikle Rusya'nın savunma ve teknoloji sektörünün hedef alınacağı kaydedildi.
Açıklamada, Rusya'nın "küresel gıda güvenliğine yönelik artan tehditlerde büyük bir payı olduğunun" da altı çizildi. Liderler bu bağlamda Rusya'ya seslenerek "Ukrayna'nın tarım ve ulaşım altyapısına yönelik saldırıları durdurma ve Karadeniz'deki Ukrayna limanlarından tarım ürünlerini taşıyan gemilerin serbest geçişine izin verme" çağrısı yaptı.
Zirvenin ilk gününde ne oldu?
Zirvenin ilk gününde sosyal medya hesabından Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda bir açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, "G7'de birlikte Rusya için on milyarlarca dolar değerinde önemli bir ihracat ürünü olan altın ithalatını yasaklayacağımızı açıklayacağız" demişti.
Fakat Almanya'nın ZDF kanalına konuşan Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, G7 Zirvesinde altın ithalatının yasaklanacağı yönünde ortak bir karar alınmayacağını belirterek konunun önce Avrupa Birliği (AB) içinde istişare edilmesi ve karara bağlanması gerektiğini söyledi.
G7 Zirvesi, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'un konuk liderleri karşılaması ve aile fotoğrafının çekilmesi ile başladı.
Karşılamanın ardından liderler, "Küresel Ekonomi" başlığını taşıyan zirvenin ilk oturumuna katıldı. İkinci oturumu ise "Altyapı ve Yatırım Ortaklıkları" ile ilgiliydi. İlk oturumların ardından ikili görüşmelerde bulunan liderler, daha sonra "Yurt Dışı ve Güvenlik Politikası" adlı üçüncü oturuma katıldı. Zirvenin ilk günü, kültürel etkinlik ve G7 liderler yemeği ile son buldu.
"Tüm G7 ülkeleri bu krizlerden endişe duyuyor"
"Küresel Ekonomi" başlıklı oturumun ardından açıklama yapan Almanya Şansölyesi Scholz, "bazı ülkelerde ekonomik büyüme oranlarının düştüğünü, enflasyonun arttığını, hammadde kıtlığı ve tedarik zinciri kesintilerinin bulunduğunu, bunların küçük zorluklar olmadığını" kaydetti.
Scholz, "Tüm G7 ülkeleri üstesinden gelmemiz gereken halihazırdaki krizlerden endişe duyuyor" ifadelerini kullandı.
Zirvenin başladığı gün Rusya güçlerinin uzun bir aradan sonra yeniden Ukrayna'nın başkenti Kiev'i hedef alması hakkında da konuşan Scholz, "Kiev'deki evlere füze saldırısı yapılmasının Putin'in yürüttüğü bu savaşın ne kadar acımasız olduğunu gösterdiğini" söyledi.
Draghi'den Rusya'ya bağımlılık uyarısı
Zirve sırasında düzenlenen ortak basın toplantısı sırasında konuşan İtalya Başbakanı Draghi de G7 liderlerinin ilk oturumunda yaptığı konuşmada, Rusya'ya enerjide olan bağımlılıklarını azaltmaları gerektiğini belirtti.
2008'deki krizden sonra yapılan hatalardan kaçınmaları gerektiğini de ifade eden Draghi, enerji krizinin popülizme geri dönüşü getirmemesi uyarısında bulundu.
Zirve öncesi protestolar
Öte yandan, G7 Zirvesi öncesinde Bavyera eyaletinin başkenti Münih'te protesto gösterileri düzenlendi.
Cumartesi günü (25 Haziran) gerçekleştirilen ve yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı tahmin edilen protestolarda, G7 ülkelerinin yoksulluk, gıda krizi, açlıkla mücadele ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltma gibi konularda yeterli adımları atmadığı eleştirisinde bulunuldu.
G7 Zirvesinin düzenlendiği bölgenin güvenliği için 20 binden fazla asker ve polis görev yaparken, Almanya zirve sebebiyle AB sınırları içinde serbest dolaşımı öngören Schengen uygulamasını da geçici olarak askıya aldı.
Söz konusu G7 Zirvesi, 29-30 Haziran'da İspanya'nın başkenti Madrid'de yapılacak NATO Zirvesinin hemen öncesinde gerçekleştiriliyor. (SD)