Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu, seçim yasasındaki değişiklikle ilgili görüşünü açıkladı.
Venedik Komisyonu, “Parlamento seçimleri için barajın düşürülmesini memnuniyetle karşıladık ancak diğer değişiklikler, kapsayıcı demokrasiyi ve seçimlerin tarafsızlığını engelleyebilir” dedi.
- AKP ve MHP'nin 2023 seçimlerinde uygulanmak üzere hazırladığı Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliği, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan kısmi değişikliklerle 31 Mart’ta kabul edildi.
TIKLAYIN - Seçim Kanunu'ndaki değişiklikler ne getiriyor, ne götürüyor?
“Adil oranda temsil” vurgusu
Venedik Komisyonu’nun değişiklikle ilgili açıklaması şöyle:
“Bazı olumlu yönlerine rağmen değişiklik, oy oranı daha az olan ya da yeni kurulan partilerin katılımını engelleyebilir.
“Seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülmesi ve görme engelli seçmenlerin seçimlere yanında bir yakını olmaksızın katılımının kolaylaştırılması gibi olumlu yönde atılan adımları memnuniyetle karşılıyoruz.
“Ancak bu düzenlemeye rağmen seçim barajı halen Avrupa ülkeleri arasındaki en yüksek oranda. Seçim barajının düşürülmesine karşın, Türkiye Avrupa'daki en yüksek baraja sahip ülkeler arasında bulunmaya devam ediyor. Finlandiya, İrlanda, Portekiz veya İsviçre gibi ülkelerde seçimlerde oransal sistemi kullanan ülkelerde ya hiç baraj uygulaması yok ya da Çek Cumhuriyeti, Almanya, Polonya ve Romanya'daki gibi maksimum yüzde 5 oranında baraj uygulanıyor.
“Venedik Komisyonu'na göre baraj uygulamasının etkisi büyük ve uygulama, küçük partilerin barajı geçseler dahi aldıkları destekle orantılı olarak Meclis’te temsil edilmelerini zorlaştırıyor. Yetkililerden talebimiz, adil temsil oranı ve hükümetin istikrarı kriterleri arasındaki dengeyi sağlamak amacıyla düzenlemeyi yeniden gözden geçirmeleri.”
Komisyon ayrıca, bir partinin seçime katılabilmesi için ulusal, il ve ilçe düzeyinde iki parti kongresinin gerçekleşmiş olmasını şart koşmanın yeni partiler için aşırı bir yük olduğunu ifade etti.
Açıklamada, seçim kurulu başkan ve üyelerinin en kıdemli hakimler arasından belirlenmesi zorunluluğunu kaldırması ile ilgili yasa hükümlerinin de kurullara atamayı siyasi baskıya daha açık hale getirebileceği değerlendirmesi yapıldı.
TIKLAYIN - "Seçim Yasası değişikliği ittifak sisteminin içini boşaltıyor"
TIKLAYIN - Seçim yasası neden değiştirilir?
(AS)