Fotoğraf: Erdoğan EFES 2022 uluslararası deniz tatbikatında
Haberin İngilizcesi için tıklayın
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan Efes-2022 Tatbikatı kapsamında Seferihisar'da yaptığı konuşmada Suriye ve Yunanistan'a yönelik askeri müdahale olasılıklarını gündeme getirdi.
Suriye'ye yönelik "kararlılık"
Erdoğan Suriye-Türkiye sınırının Suriye tarafında "30 kilometre derinliğinde bir güvenlik hattı" oluşturma kararlılığını "adım adım hayata geçirdiklerini" söyledi.
Erdoğan "güvenlik hattımızın eksik kalan kısımlarını mutlaka tamamlayacağımızı burada bir kez daha ifade etmek istiyorum" diyerek, Kuzeydoğu Suriye'ye operasyon olasılığının gündemde kalmaya devam ettiği imasında bulundu.
Yunanistan'a: "Sonu felaket... Şaka yapmıyorum..."
Erdoğan'ın "tehdit" olarak algılanan açıklaması Yunanistan medyasında yaygın olarak tartışılırken ana muhalefet partisi SYRIZA lideri Aleksis Çipras, tartışılan "12 ada"dan Datça'ya yakın Sömbeki/Simi'de gazetecilere "Tahriklerin artması için bir neden yok, özellikle Ege'nin her iki tarafının da istikrar ve barışa ihtiyaç duyduğu bir dönemde." dedi. İki halk arasında uzlaşılmayacak bir sorun olmadığını belirten Çipras, "Komşu ülkenin her zaman diyalog ve barışı destekleyen demokratik sivil güçleri"ne seslendi. "Bu çaba sürdürülmeli. Gerginlik kimsenin faydasına değil." Çipras, iki ülke arasındaki kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) gibi sorunların uluslararası hukuk temelinde, Uluslararası Adalet Divanında çözülmesi gerektiğini savundu. Dostluk, barış ve istikrarı destekleyen etkinlikler düzenlenmesi çağrısında bulunan Çipras, gazetecilere "Milliyetçilik, her ülkede, sadece barış ve toplumsal birliği değil demokrasiyi de tehlikeye sokar." dedi |
Erdoğan, Türkiye'nin ev sahipliğinde -aralarında ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya ve Güney Kore. Listede ayrıca, Azerbaycan, Kazakistan, Pakistan, Gambiya, Bosna Hersek, Somali, Katar, Avustralya, Malezya, Kosova, Ruanda, Çekya, Kuveyt, Arnavutluk, Moğolistan, Nijerya, Bahreyn, Irak, Gürcistan, Kuzey Makedonya, Libya, Slovakya, Bangladeş, Özbekistan, Etiyopya, Macaristan, Kamerun, Ürdün, Letonya, Kırgızistan ve Burkina Faso'nun da bulunduğu 37 ülkenin deniz güçlerinin katıldığı uluslararası Efes-2022 tatbikatında Yunanistan'ı "sırtını birilerine dayamak"la suçladı.
"Esasen bu ülke, kurulduğu tarihten beri hep birilerine sırtını dayayarak, birilerinin hesaplarına alet olarak benzer hamleler yapmıştır. Yunanistan'ı tıpkı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hayallerden, söylemlerden ve eylemlerden uzak durması, aklını başına alması konusunda tekrar ikaz ediyoruz. Kendine gel. Türkiye, Ege'deki haklarından vazgeçmeyeceği gibi adaların silahlandırılması konusunda uluslararası anlaşmaların kendisine tanıdığı yetkileri gerektiğinde kullanmaktan da geri durmayacaktır." dedi.
"Yunanistan'ı, gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz." dedi ve uyarılarının gereğini ekledi: "Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum."
Yunanistan'dan haritalarla yanıt
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan'ın "12 adalar" ile ilgili suçlamalarına, bakanlığın web sitesinden "Türk revizyonizmi" olarak nitelediği Ege Denizi'ndeki Türkiye iddialarının "uluslararası hukuk"a aykırılığını ileri süren 16 harita yayınlayarak yanıt verdi.
1923 Lozan ve 1947 Paris Antlaşmalarının belirlediği karasularına ilişkin haritaları bugünkü anlaşmazlıklarla karşılaştıran Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Petrol Arama lisansları ve "Mavi Vatan" doktriniyle Türkiye'nin Lozan ve Paris Antlaşmalarını ihlal ettiğini ileri sürdü.
(AEK)