* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı (AA)
İsveç meclisi, bugün (7 Haziran) Adalet ve İçişleri Bakanı Morgan Johansson hakkında verilen gensoru önergesini görüştü.
Aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisinin Johansson hakkında sunduğu gensoru önergesi 175 yeter sayısına ulaşamayarak reddedildi.
İsveç Demokratlar Partisinin önergesine ana muhalefet partisi Muhafazakar Parti (M), Hristiyan Demokratlar Parti (DK) ve Liberal Parti (L) destek verdi. Fakat Johansson'un bakanlığının düşmesi için 174 milletvekilinin oy kullanmasıyla gensoru önergesi reddedilmiş oldu.
Öte yandan, bağımsız milletvekili ve İranlı Kürt siyasetçi Amineh Kakabaveh'nin oylamada hangi yönde oy kullanacağı merak ediliyordu.
İsveç'in komşusu Finlandiya ile birlikte NATO üyeliğine başvurması bağlamında Türkiye'de hükümetin ve hükümete yakın medya organlarının "YPG/PKK destekçisi" olduğunu söylediği Kakabaveh, oylama öncesinde yaptığı açıklamada Johansson aleyhine oy kullanacağını söylemişti.
Anadolu Ajansı (AA), Kakabaveh'nin oylamada Johansson lehine oy kullandığını söylerken Reuters vekilin çekimser kaldığını yazdı.
Gensoru hakkında
İsveç'te "suç örgütü ve çetelerin son yıllarda artan silahlı çatışmalarının önlenememesi" nedeniyle meclisteki sağ partiler, Adalet ve İçişleri Bakanı Johansson hakkında 2 Haziran'da gensoru önergesi vermişti. Önergeye tepki gösteren Başbakan Andersson, mecliste düzenlediği basın toplantısında "gensorunun kabul edilmesi durumunda istifa edeceğini" açıklamıştı:
"Şurası açık ki bir Adalet Bakanı'nı siyasi gerekçelerle görevden alırsanız, tüm hükümeti görevden almış olursunuz.
"Hükümetim ve ben, tamamen toplumsal sorunlara odaklanıyoruz. İsveç'in artan suçlarla ilgili büyük bir sorunu var. Ortaya çıkan paralel yapılar ve şiddetin İsveç'in bir parçası haline geldiğinin farkındayım. Böyle bir ortamda bir bakanı güvensizliğe itmek sorumsuzluktur"
Hükümette "Kakabaveh" detayı
İsveç'te Kasım 2021'de, Sosyal Demokrat Partili Magdalena Andersson istifa ederek görevi bırakan Stefan Löfven tarafından başbakanlık için önerilmişti.
349 milletvekilinin bulunduğu mecliste hükümeti kurmak için 175 milletvekiline ihtiyacı olan Andersson, bağımsız milletvekili Kakabaveh'in desteğini alarak 1 oy farkla 24 Kasım'da Başbakan seçilmişti.
TIKLAYIN - "NATO hiçbir zaman dünyaya güvenlik getirmedi"
(SD)