Fotoğraf: Menbiç'i sarmaya başlayan Türkiye destekli SMO güçleri/thenationalnews.com
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Suriye rejimi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın olası bir harekatta hükümetinin hedef alacağını duyurduğu Halep'in kuzeyindeki Tel Rıfat kenti ve çevresine takviye güçler aktarıyor.
Yerel kaynaklar, rejim ve SDG'nin kontrolündeki bölgelere dört askeri birliğin girdiğini söyledi.
Londra merkezli, Suriye İslami muhalefetine yakın Middle East Monitor medya gözlem servisinin haberine göre, Suriye birlikleri ağır makineli tüfekler ve tanklarla donatılıyor. Suriye televizyonu, takviye güçlerin rejim kontrolündeki kasaba ve köylerin yanı sıra Menagh ordu üssünün yakınında konuşlandırıldığını söyledi.
Erdoğan, dün partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada "İşte buradan bir kez daha tekrar ediyorum; güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararımızın yeni bir safhasına geçiyoruz. Tel Rıfat ve Münbiç'i teröristlerden temizliyoruz. Ardından da aşama aşama diğer bölgelerde aynısını yapacağız." demişti.
Halen bu bölgelerde yeni TSK birliklerinin konuşlandığına ilişkin bir işaret yok, ancak Şam yönetimi, Erdoğan'ın konuşmalarında işaret ettiği alanlara kuvvet yığmayı sürdürüyor.
Mazlum Abdi'den "gerilimi azaltma" çağrısı
Erdoğan'ın tehditleri sürer ve Suriye güçleri hareketlenirken Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, çatışmanın aktörlerine "gerilimi azaltma" çağrısı yaptı.
Twitter hesabından bir açıklama yapan Mazlum Abdi, "Kuzey Suriye üzerinde yüksek risk oluşturan yeni Türk tehditlerinden endişe duyuyoruz" dedi.
Abdi, herhangi bir saldırının "Suriye'yi böleceği, yeni bir insani krize yol açacağı" ve IŞİD'e karşı yürütülen mücadeleyi "olumsuz" yönde etkileyeceğini belirtti.
ABD'nin BM Büyükelçisi Greenfield: "Her türlü askeri müdahaleye karşıyız"
Bugün Hatay'ı ziyaret eden ABD'nin Birleşmiş Milletler büyükelçisi Linda Thomas Greenfield, Washington'ın herhangi bir askeri harekata karşı olduğunu yineledi.
Linda Thomas Greenfield, "Türk hükümetiyle temasa geçtik" dedi. "Sınırın Suriye tarafında herhangi bir askeri müdahale kararına karşı olduğumuzu belirttik. Halihazırda kurulmuş ateşkes hatlarını bozacak hiçbir şey yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz."
Greenfield, böyle bir eylemin yalnızca acıları artırmakla kalmayıp, aynı zamanda Türkiye'ye akın edecek olanlar dahil olmak üzere yerinden edilmiş insanların sayısını da artıracağını söyledi. (AEK)