Bilgileri, sosyal medya, kurumların web sayfaları ve gerçek Gündem'den derledik.
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Kasım 2018'de bir gece yarısı düzenlenen operasyonlarla gözaltına alındılar, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar. Daha sonra, haklarında açılan soruşturma kendilerinden yaklaşık bir sene önce tutuklanan iş insanı Osman Kavala hakkında açılan "Gezi davası" ile birleştirildi.
Davanın, karar duruşması dün (25 Nisan 2022, Pazartesi) Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görüldü. Mahkeme kararına göre, Yiğit Ali Ekmekçi, Mücella Yapıcı, Mine Özerden, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Can Atalay, Tayfun Kahraman'a 18 yıl ve Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.
Hayat hikayelerini paylaşıyoruz...
Yiğit Ekmekçi | Üniversite kurucusu
Anadolu Kültür yönetim kurulu başkan vekili ve Terakki Vakfı Okulları Yönetim Kurulu üyesi. Nesin Vakfı, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Mezopotamya Vakfı kurucusu.
TIKLAYIN - Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman'ın ortak beyanı
Mücella Yapıcı | Mimar
Mimar, bir dönem, TMMOB Mimarlar Odası yönetiminde yer aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu. Taksim Dayanışması’nın üyesi.
Oda Tarihinden Portreler: Niyazi Duranay, Orhan Şahinler, Maruf Önal ve Doğan Hasol isimli kitapların derlemesini yaptı.
TIKLAYIN - Gezi'de karar: Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, 7 kişiye 18 yıl hapis
Mine Özerden | Belgeselci
Sosyal Antropoloji eğitimi aldı. MSÜ Sinema-TV bölümünden mezun oldu. Uzun yıllar reklam sektöründe çalıştı.
2001 yılından itibaren Kültür – Sanat alanında faaliyet gösteren, kar amacı gütmeyen bir kuruluşun yönetim kademesinde çalışıyor. STM-DER (Sinema Televizyon Mensupları Derneği) kurucu üye.
Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler
Zilname – 1993
İfsak Belgesel Başarı ödülü. 1994
Yönetmenliğini Yaptığı Kısa Filmler
Leyleğin Getirdiği – 1992
7. Adana Altın Koza Öğrenci Filmleri Yarışmasına katıldı.
Çiğdem Mater | Yapımcı
Sinemacı, yapımcı, gazeteci. Belgesel, kısa ve uzun metraj filmler çekti.
Yaban (2022/ İstanbul Film festivali Ulusal Yarışma), Ah Asuman (2019), Silivri'den mektuplar ( 2019), Sivas (2014), Soluk (2019), Toz Bezi (2015), Sivas (2014) ve Çoğunluk (2010) gibi Türkiye içi ve dışında ödüller alan film çalışmaları arasında yer alıyor.
Çekimleri Türkiye’de gerçekleştirilen aralarında Ai Weiwei imzalı İnsan Seli belgeseli ve Mohamed Ben Attia’nın yönettiği Weldi filminin de bulunduğu uluslararası projelerde yürütücü yapımcılık yaptı.
1997-2005 yılları arasında BBC News, Boston Globe, Sky News, Radio France International, ARTE, Le Nouvel Observateur, Los Angeles Times gibi uluslararası medya kuruluşlarında çevirmen, yapımcı ve muhabir olarak çalıştı (1997-2005).
Anadolu Üniversitesi’nde sinema lisansı, Marmara Üniversitesi’nde medya sosyolojisi üzerine iletişim bilimleri yüksek lisansı yaptı.
TIKLAYIN - Gezi davası | Mahkumiyet kararlarına AB ve Almanya'dan tepki
Hakan Altınay | Siyaset okulu direktörü
Boğaziçi Avrupa Siyaset Okulu direktörü ve Global Civics Academy’nin başkanı olarak görev yapmakta olup aynı zamanda Anadolu Kültür’ün yönetim kurulu üyelerinden.
“Global Civics: Responsibilities and Rights In an Interdependent World” adlı kitabı 2011 yılında Brookings Enstitüsü tarafından yayınlanmış ve daha sonra Arapça, Çince, Portekizce, Rusça ve İspanyolca dillerine çevrildi. Yazıları Financial Times, International Herald Tribune, New York Times, and Project Syndicate’da yayınlandı. Altınay ayrıca Açık Toplum Vakfı Türkiye eski kurucu direktörü.
Osman Kavala | İş insanı
İlköğrenimini yurtdışında okudu. Ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleştikten sonra Robert Lisesi’nden mezun oldu. Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme bölümünde tamamladı. Yüksek lisansını Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünde yaptı.
New York’taki The New School for Social Research’te doktora yaptığı sırada babası Mehmet Kavala’nın ani ölümü sonrasında İstanbul’a döndü ve 1982 yılında ailesinin işlerini devraldı.
1983 yılında İletişim Yayınları’nı kurdu. 1985 yılında Nazar Büyüm ve Selahattin Beyazıt ile birlikte Ana Yayıncılık’ın kurucu ekibi içinde yer aldı. Aras Yayıncılık’ta yönetim kurulu üyeliği yaptı.
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yönetim kurullarında görev alan Osman Kavala, 1984 yılında Bilim Sanat Kültür Hizmetleri Kurumu’nun (BİLSAK) kurucuları arasında yer aldı. 1990’lı yıllarda TEMA Vakfı, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Demokrasi ve Uzlaşma Merkezi’nin kuruluşunda yer aldı.
Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK), Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Kültürel Mirası Koruma Derneği (KMKD), Hafıza Merkezi, Tarih Vakfı gibi kurumların yönetim kurullarında yer aldı.
Uluslararası Af Örgütü’nün bağışçısı oldu.
Avrupa ile Türkiye arasındaki yaratıcı diyaloğun büyük kentler dışında da teşvik edilmesini hedefleyen ve İzmir, Diyarbakır ve Gaziantep’te kültür-sanat altyapısını desteklemek üzere, toplumsal fayda ve sürdürülebilirlik öncelikleriyle yola çıkan Kültür İçin Alan’ın kuruluşunda rol aldı.
2002 yılında kültür ve sanat alanından, iş dünyasından ve sivil toplumdan kişilerle beraber, kültür ve sanat faaliyetlerini desteklemek amacıyla Anadolu Kültür A.Ş.’yi kurdu.
Can Atalay | Avukat
Öğrenciliği ve meslek yaşamının ilk yıllarından bu yana sosyalist kimliğiyle öne çıktı. Mesleğinin ilk yıllarında emek mücadelesine hukukçu kimliğiyle destek veren Can Atalay, Emek Sineması’nın yıkılmasına karşı yürütülen kampanyanın örgütleyicilerindendi.
Mimarlar Odası’nın avukatlığını yürüten Can Atalay, Gezi Parkı’na AVM yapılması girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışması’nın da avukatlığını yürütüyordu. Bu nedenle gözaltına alınan, yargılandığı iki davadan da beraat eden Avukat Can Atalay, bugünkü üçüncü yargılamada 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Tüm yargılamalar sırasında Gezi Direnişi’ni savunan Can Atalay, ısrarla esas suçun Gezi’de şiddet uygulayan güvenlik güçleri ve onlara emir veren yöneticiler tarafından işlendiğini söyledi.
Gezi’den önce de Gezi’den sonra da nerede bir hak mağduriyeti varsa mağdurların yanında olan Can Atalay, Çorlu’daki tren kazasıyla ilgili davada yakınlarını kaybedenlerin avukatlığını üstlendi.
Soma’da ölen madencilerin yakınlarının, Hendek’teki patlamada yaşamını yitirenlerin yakınlarının, Aladağ’daki tarikat yurdunda yanan çocukların yakınlarının avukatı… Kent ve doğaya karşı işlenen suçlara karşı çıkan Can Atalay Validebağ Korusu’nun talan edilmesine karşı kurulan Validebağ Dayanışması içinde yer aldı.
Gazeteci Mustafa Hoş, kararın ardından attığı tweet mesajında “Gezi Davası’nda Can Atalay’a verilen ceza aynı zamanda Çorlu’da trende öldürülenlere, Aladağ’da yakılan çocuklara, Soma’da öldürülen madencilere, Hendek’te havai fişek fabrikasında öldürülenlere de verildi. Çünkü Can Atalay bu davaların da avukatıdır” dedi.
Sosyal Haklar Derneği ile birlikte birçok toplumsal sorunda hak savunuculuğu yapan Can Atalay, Cumhuriyet gazetesi davası başta olmak üzere gazeteci davalarında da avukatlık yaptı. Can Atalay, Gezi davasının yanı sıra katıldığı davalarda hararetli savunmalarıyla da biliniyor.
Tayfun Kahraman | Mimar
Mimar Sinan Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde 2004 yılında lisans eğitimini tamamladı. Şehir plancısı unvanı ile mezun olan Kahraman, 2006 – 2010 yılları arasında iki dönem TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu’nda Sekreter Üye görevinde bulundu.
TMMOB Şehir Plancıları Odası’nda 2010 yılında başladığı İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine 2019 yılı Ocak ayına kadar devam etti. 2010 -2014 yılları arası Oda Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği’nde bulundu. 2009 – 2014 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Koruma Bölge Kurulu’nda Kültür ve Turizm Uzmanı olarak görev aldı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Kent Planlama Programında başladığı yüksek lisansını 2010 yılında, Doktorasını ise İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi programında 2017 yılında tamamladı. 2014 – 2018 yılları arasında Beylikdüzü Belediyesi’nde danışman olarak çalışmalara destek verdi, 2014 yılından bu yana görev aldığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak çalıştı.
(EMK)