Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanî Davası’nın 11’inci duruşmasına ilişkin ara karar UYAP’a yüklendi.
Mahkeme, ara kararında tutuklu yargılanan Kürt PEN üyesi yazar Nezir Çakan'ın tahliyesine, demans tanısı konulan Aysel Tuğluk ve 20 kişinin ise tutukluluk halinin devamına karar verdi.
MA'dan Berivan Altan'ın haberine göre; mahkeme, siyasetçilerin siyasi faaliyetlerde bulunması, kadın çalışmalarında yer alması, parti çalışması yürütmesi, basın açıklamalarına ve cenazelere katılması, DTK’de yer alması-çalışması yürütmesi tutukluluğa devam gerekçesi sayıldı.
Gizli ve açık tanıkların iddiaları tutukluluğun devamına gerekçe yapıldı.
Mahkeme heyeti, siyasetçilerin savunmalarını da hedef aldı. Heyet, uzun süren savunmaları “savunma hakkını kötüye kullandıkları…” olarak değerlendirdi ve tutukluğun devamına gerekçe gösterdi.
Dosya kapsamında tutuklu olan ve demans tanısı konulan Aysel Tuğluk'un sağlık sorunlarına değinmeyen mahkeme, Tuğluk'un DTK Eş Genel Başkanlığı görevi yapmış olmasını tutukluluk halini devam etmesi için yeterli saydı.
"AİHM bu dosyayı incelemedi"
Mahkeme, Selahattin Demirtaş hakkında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’nin 22 Aralık 2020 tarihinde verdiği ihlal kararını ise; Kobanî Davası ile ilgili olmadığını ve delillerinin AİHM tarafından incelenmediğini iddia etti.
Mahkeme, Demirtaş'ın savunma sırasını yargılanan diğer siyasetçilere vermek istemesini dahi suç saydı. Mahkeme heyeti, “makul yeterli süre verilmesine rağmen sürekli süre istendiği ve savunmanın yapılmadığı esasa ilişkin olmayan hususların müdafilerce de dile getirilerek yargılamadan kaçma çabasında olunduğu şüpheleri uyanmaktadır” dedi. Heyet, dosya kapsamında iddialarda bulunan gizli tanıkların ifadelerini de tutukluluğa gerekçe saydı.
Sakine Cansız ile aynı cezaevinde olması suç
Tutuklu siyasetçi HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’a yönelikte celse arasında savunma avukatları olmadan dinlenen ABC123 isimli gizli tanık beyanları tutukluluk devam gerekçesi yapıldı. Mercek isimli gizli tanığın bulunmamasından siyasetçiler sorumlu tutuldu.
Yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak hakkında beyanda bulunan gizli ve açık tanıkların Kışanak’ın yürüttüğü siyasi faaliyetleri, kadın çalışmalarını anlatması ile Paris’te katledilen 3 Kürt siyasetçi kadından biri olan Sakine Cansız ile aynı cezaevinde bulunuyor olması bir kez daha tutukluluk halinin devamına gerekçe gösterildi.
Tutuklu DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel için de bir önceki ara kararlar sıralanarak tutuk devam gerekçesinde kopya-yapıştır ibareler kullanıldı. Tuncel’in yürüttüğü kadın çalışmaları temel suçlama olarak yöneltilirken, siyasi ve kadın çalışmalarına dair açıklamaları ise tutuk devam gerekçesi yapıldı.
TIKLAYIN - Tahliye Edilen Demirtaş Neden Hâlâ Hapishanede?
AİHM kararı ne diyor?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire, 20 Aralık 2020'de AİHM'in daha önce verdiği kararı yineledi ve Demirtaş'ın siyasi saiklerle hapsedildiğini söyledi.
AİHM Büyük Daire, Demirtaş'ın tutukluluğunun hukuki değil siyasi olduğundan hareketle Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 18. Maddesini ihlal ettiğine hükmetti ve tutukluluğun derhal sonlandırılması için tüm önlemlerin alınmasına karar verdi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 20 Kasım 2018'de verdiği kararla da Demirtaş'ın tahliye edilmesi gerektiğini ifade etmişti. Ancak Türkiye bu kararı uygulamadı. (RT)