Haberin İngilizcesi için tıklayın
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen tutuklu yargılanan Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın yargılamaları hakkında açıklamalarda bulundu.
Hürriyet yazarı Hande Fırat’a konuşan Yazıcı, “Yargılama sürerken konuşmayı yargıyı etkilememek için doğru bulmam. Ancak hep şuna inandım. Yargı mensupları gerekmedikçe iş yapmaz, gerekmeyen kararları vermez” dedi.
Türkiye’nin AİHM’nin yargılamasını kabul ettiğini söyleyen Yazıcı, “Bunun gereklerini karşılayacak bir formülasyon bulunmalıdır” diye konuştu.
Seçim Yasası açıklamaları
Seçim Yasasındaki değişikliğe ilişkin de konuşan Yazıcı, değişikliğin AKP’nin oy oranı düştüğü için yapılmadığını savundu. Değişikliğin gerekçesini “Demokratik değerler, demokratik kriterler, egemenliğin millete ait olması göz önünde bulunduruldu” sözleriyle açıkladı.
Yazıcı AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığı önünde bir engel olmadığını da sözlerine ekledi.
Millet İttifakı’nı “dağınık” bulduğunu söyleyen Yazıcı “Bu bizim sorunumuz değil” diye devam etti. AKP’den ayrılan isimler için ise “Gittiler iyi oldu demem. Bütünlüğümüzü korumalıyız. Ama gittiler, insan gönlüyle ve istekle partisine bağlı olmalı. Çıkar için değil. AK Partiyi kuruluşundan beri hep birlikte bu hale getirdik. Yanlışımız varsa da düzeltiriz” ifadelerini kullandı.
Yazının tamamını okumak için tıklayın
AİHM "ihlal" demişti
AİHM Kasım 2016'dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Ekim 2017'de tutuklanıp Silivri Cezaevi'ne gönderilen sivil toplum ve insan hakları aktivisti iş insanı Osman Kavala hakkında “hak ihlali” kararı verse de, Türkiye'de mahkemeler Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle karşı karşıya gelme pahasına bunları uygulamadı.
Geçtiğimiz ay Avrupa Konseyi, ihlâl prosedürünün resmen başlatılmasına dair ara kararı kabul etmişti. Konseyin alacağı bir yaptırım kararının Kavala davasını yakından takip eden Avrupa Birliği açısından da belirleyeceği olabileceği, Strasburg'daki sürecin zaten sıkıntılı devam eden Ankara-Brüksel ilişkilerine de yansımaları olacağı vurgulanıyor.
Erdoğan AİHM için ne demişti?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AİHM ve Osman Kavala ile ilgili olarak, "Bizim mahkeme kararlarımızı tanımayanı biz de tanımayız. Biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını bekliyoruz" demişti.
Erdoğan, daha önce de AİHM'in Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması ile ilgili kararına tepki göstermişti. AİHM'in Selahattin Demirtaş kararının siyasi olduğunu öne süren Erdoğan, "AİHM bu kararı iç hukuk yolları tükenmeden alarak istisnai bir uygulama yapmıştır. Esasen AİHM bizim mahkemelerimizin yerine geçecek şekilde karar veremez" diye konuşmuştu.
(TP)