Fotoğraf: Ukrayna ve Rusya delegasyonlarının ilk buluşması, 28 Şubat 2022/Pravda, Geraşçenko
Beş gün süren şiddetli çatışmalardan sonra, Ukrayna ile Rusya arasında Ukrayna-Belarus sınırındaki Pripyat Irmağı yakınında yapılan ilk tur müzakereler bir sonuca varmadan kapandı.
Ukrayna'da yayınlanan İngilizce "The Kyiv Independent"im bildirdiğine göre, Başkan Volodymiyr Zelenskiy'nin danışmanı Mykhaylo Podolyak, bir dizi temel temanın belirlendiğini ve delegasyonların konuları kendi aralarında tartışmak üzere başkentlerine geri döneceklerini söyledi. Tartışmalar esas olarak çatışmayı durdurmaya odaklandı.
Podolyak, iki tarafın mümkün olan ilk fırsatta ikinci tur müzakereleri gerçekleştireceğini söyledi. "Bu görüşmelerde bugün tartışılan temalar somut olarak geliştirilecek" dedi.
Podolyak görüşmelerle ilgili olarak Rus tarafının "ne yazık ki saldırının neden olduğu tahribat konusunda nesnel olmayan bir anlayışa sahip olduğunu" tweetledi.
Ukrayna hükümetine göre, savaş 352 Ukrayna ve yaklaşık 5 bin 300 Rus askerinin hayatına mal oldu. Rusya ise, savaşta yalnızca ilk dört gün zayiat verdiğini kabul etti, ancak şu ana kadar bir sayı vermeye yanaşmadı.
Görüşmelere kimler katıldı?
Görüşmelerde Ukrayna tarafını Podolyak, Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, iktidar partisi lideri David Arakhamiya, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mykola Tochytskiy, diplomat Andriy Kostin ve milletvekili Rüstem Umerov temsil etti.
Rusya'ysa, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Vladimir Medinskiy, Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, milletvekili Leonid Slutskiy ve Rusya'nın Belarus Büyükelçisi Boris Gryzlov tarafından temsil edildi.
Ukrayna, derhal ateşkes ve tüm Rus güçlerinin Ukrayna'dan çekilmesini talep eden görüşmelere başladı.
Podolyak, 27 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya topyekün saldırısıyla Ukrayna'yı "kabul edilemez bir uzlaşmaya" zorlamaya çalıştığını söyledi.
Zelenskiy de, müzakereler öncesinde görüşmelerin olumlu bir sonuç vereceğine inanmadığını, ancak görüşmelerin devam edeceğini, böylece "Ukrayna yurttaşlarının, başkan olarak hala bir şans varken savaşı durdurmaya çalıştığımdan şüphelerinini kalmayacağını" söyledi.
Savaş nasıl seyrediyor?
Ezici insan gücü ve teçhizat avantajına rağmen, Rusya'nın beş günlük saldırısı taktik başarısızlıklarla geçti. Birçok videoda, yakıtları biterek yol kenarlarına terk edilen Rus tankları ve zırhlı taşıyıcılar görülüyor. Birçok saldırı da Ukrayna kuvvetlerince geri püskürtülüyor.
Bellingcat'e göre Rusya, Harkov'da misket bombası kullanmaya başladı. Misket bombaları, Rusya'nın dahil omadığı 110 ülke tarafından onaylanan bir anlaşma ile yasaklanmıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sert gösteri yasaklarına karşın Moskova ve St. Petersburg sokaklarına çıkan binlerce protestocunun başlattığı savaşa karşı iç muhalefetle karşı karşıya. Rus oligarklar, Mikhail Fridman ve Oleg Deripaska da alenen barış çağrısında bulundular.
Rusya ayrıca, AB, İngiltere ve Kanada hava sahasının Rusya'ya kayıtlı tüm uçaklara kapatılması gibi Batı yaptırımları tarafından da baskı altına alındı ve AB, küresel ödeme emri sistemi olan SWIFT'den birkaç büyük Rus bankasını atmayı planlıyor.
Rusya Merkez Bankası'nın müdahalesine rağmen Rus rublesi bugün yüzde 30 değer kaybetti ve yorumcular, bankaların olası çöküşünden kaygılanıyor.
Her şeyi değiştiren gün
Rusya'nın Ukrayna'yı kapsamlı işgali, Putin'in Ukrayna'yı "silahsızlandırmak ve Nazilerden arındırmak" için "özel bir operasyon" ilan ettiği 24 Şubat'ta Kiev saatiyle 04:45'te başladı. Bunu Kiev de dahil olmak üzere büyük Ukrayna kentlerine seyir füzesi saldırıları ve Kiev, Harkiv, Çernihiv, Sumiy, Kherson ve Mariupol'a yönelik çok yönlü saldırılar izledi.
Ukrayna'nın başkenti Kiev'in etekleri, Ukrayna hükümetinin iddiasına göre dün Buça uydu yerleşiminde 100 Rus aracının imhasıyla büyük bir savaş alanına dönüştü.
Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitşçko, çatışmalar başladığından bu yana kentte dokuz sivil ve 18 Ukraynalı askerin öldüğünü, 106 sivil ve askerin de yaralandığını söyledi.
Saldırı, Rusya ve vekil güçlerin önceki hafta Donbas topraklarından artan bombardımanlarıyla başlamış, Putin daha sonra 21 Şubat'ta işgal altındaki bölgeleri bağımsız devletler olarak tanıdığını duyurmuş, Rusya Parlamentosu da ertesi gün kararnameleri resmen onaylamıştı.
ABD ve İngiltere istihbaratı Kasım 2021 sonundan başlayarak yakın zamanda bir saldırı olasılığını gündemde tutuyordu. Ancak Zelenskiy, Batılı liderleri "panik" yaymakla suçlayarak 28 Ocak'a kadar tehdidi önemsememiş, Ukrayna, işgalden bir gün öncesine kadar ihtiyatarı silah altına çağırmaya yönelmemişti. (AEK)