Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
AKP Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'yi Cumhurbaşkanlığı Beştepe kampüsünde kabul etti.
Program dışı görüşme, Hava Kuvvetleri ve diğer güçlere bağlı savaş uçakları, İHA ve SİHA'ların katıldığı hava saldırılarının hemen ertesinde gerçekleşti ve görüşmeyle ilgili bir resmi açıklama yapılmadı.
Erdoğan, Barzani'ye görüşmeden önce Çarşamba günü "PKK hedeflerine yönelik" olduğu duyurulan "Kış Kartalı" harekatına ilişkin açıklamalarda bulunmuş ve saldırı hedeflerinin Neçirvan Barzani'nin yönetimi altındaki topraklarda yer alan hedeflere yönelik olarak yapıldığını söylemişti.
Erdoğan, bu açıklamaları Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Kurulu'nda yaptı. Üç ayrı noktaya operasyon düzenlendiğini açıklayan Erdoğan "İnlerine girdik, girmeye devam edeceğiz. Kendilerine kaçacak delik bile bulamadılar." dedi
Medyaya, Milli Savunma Bakanlığı'ndan servis edilen açıklamalarda da Irak ve Suriye'nin kuzeyinde "savaş uçakları, HİK, İHA/SİHA'lar ile 80'e yakın hedefin eş zamanlı vurulduğu" bildirildi.
Harekatta 6 farklı üsten kalkan savaş uçaklarının yanı sıra tanker uçakları, Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçağı ile İHA/SİHA'ların görev aldığı, 165 kilometre derinlikte Karacak, 85 kilometre derinlikte Sincar ve 9 kilometre derinlikteki Derik'teki teröristlere ait 80'e yakın hedefin uçaklar tarafından eş zamanlı olarak vurularak tahrip edildiği öğrenildi.
Akar yönetmiş
Milli Savunma Bakanlığından verilen bilgiye göre, Bakan Akar'ın Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi'nden sevk ve idare ettiği harekatta "barınak, sığınak, mağara, tünel, mühimmat depoları, sözde karargah ve sözde eğitim kamplarının tahrip edildiği" duyuruldu.
Bakanlık, "sivil halkın can ve mal güvenliği ile çevrenin korunması konusunda azami hassasiyet gösterildiği"ni özellikle belirtti. Açıklamada "yöneticilerin toplantı yaptığı bina yerle bir edildi" denilmekle birlikte, binada saldırı sırasında canlı hedef bulunup bulunmadığı konusunda bilgi verilmedi.
Siviller öldürüldü
Harekat sırasında vurulan bölgelerden gelen haberlere göre, saldırılar Erdoğan ve Akar'ın açıklamalarında yer vermedikleri sivil can kayıplarına yol açtı.
Haberlerde 2 şubat'ta Kuzey ve Doğu Suriye'nin kentlerinden Dêrika Hamko'ya bağlı Eyndîwer Köyünün kara güçlerince havan ve obüslerle bombalandığı, savaş uçaklarının ise 1 Şubat'ta, KBY topraklarında IŞİD soykırımından kurtulan Ezidi Kürtlerinin kaldığı Şengal' ile BM sorumluluğundaki Maxmur Kampı ve Derika Hamko'yu hedef aldığı bildirildi.
Maxmur mülteci kampında 2 sivil
Haberlere göre 1 Şubat 2022 gecesi ABD ve Irak yönetiminin hava sahasını kontrol ettiği Maxmur Mülteci Kampı'na yönelik haav saldırısında kampın savunmasında görev alan 2 kişi hayatını kaybetti.
Savaş uçaklarının eş zamanlı olarak vurduğu Şengal'de Geliyê Kersê, Barê, Şengal Dağı, Şîlo, Barî, Kurs ve Çilmîra köylerine yönelik 45'in üzerinde hava saldırısı gerçekleştiği ve 21 bölgenin bombalandığı bildiriliyor. Şengal'de de 3 sivil yaşamını yitirdi. Dêrik'a Hamko'daki 1 Şubat hava saldırısında da 4 DSG mensubunun hayatını kaybettiği, 5 sivilin yaralandığı açıklandı.
Rusya'nın hava sahasını kontrol ettiği Fırat'ın doğusunda Şehba'nın Şêx Îsa Köyü de aynı saatlerde TSK-Suriye Milli Ordusu (SMO) ittifakınca havan ve topçu atışlarıyla bombaladı. Bombardımanda maddi hasarın yaşandığı kaydedildi.
Sinûnê Meclisi Eş Başkanı Elîyas: Şengal'den Ezidileri sürmek istiyorlar
Şengal'e bağlı Sinûnê Halk Meclisi Eşbaşkanı Xwedêda Elîyas, bölgede uygulamaya sokulmak istenen "Şengal Anlaşması"nı ve artan saldırıları değerlendirdi.
Mezopotamya Ajansı'ndan Zeynep Durgut'a konuşan Elîyas, 9 Ekim 2020'de "KDP ile Irak arasında Bağdat'ta yapılan Ezidi yönetimi yok etmeyi hedefleyen "Şengal Anlaşması"na dikkati çekerek, Şengal'e yapılan hiçbir saldırının bu anlaşmadan bağımsız olmadığını ifade etti.
Eliyas "Şengal'i Êzidîlerden temizleyerek bölgede söz sahibi olmak istiyorlar ama Şengal'de 9 Ekim anlaşması amacına ulaşamayacaktır,"dedi.
Eliyas Irak ordusunun bölgede Êzidîleri korumak için bulunmadığını "Başbakan Kazıminin, Şengal'de bir iç savaş çıkartmak istedii"ni söyledi. "Ama artık Êzidîler 2014'te ki gibi değil," diye ekledi.
"Êzidîler bugün kendilerini yönetiyor. Kimsenin gücüne ihtiyacımız yok. Bedeli ne olursa olsun Êzidîler topraklarını terk etmeyecektir."
Şengal'de ve Avrupa'da protestolar
Bu arada Şengal'de yarıyıl sınavlarına giren Êzidî öğrenciler, Türkiye savaş uçaklarının Şengal'e yönelik 1 Şubat operasyonunu protesto etti. Türkiye'nin operasyonu Avrupa kentlerinde de protesto edildi.
Atina, Kopenhag, Helsinki ve Köln'deki protestolarda Kürt Kültür ve Gençlik Merkezlerinin sözcüleri Türkiye'nin sivilleri de vuran hava saldırılarının yanısıra Koalisyon güçlerinin saldırılar için hava sahasını açmalsını da eleştirdiler. (AEK)