Fotoğraf: Büyükada'da 148 yıldır aynı isim ve adresteki Merkez Eczanesi/Habertürk
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İlaç sektörü her şubatta bütün yıl için belirlenerek sabitlenen döviz kuru üzerinden 2022'de fiyatlarda yüzde 40 artış istiyor.
Bloomberg TV'de değerlendirmelerde bulunan İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç, 2021 sonunda "Avro'nun 20-21 TL'ye dayanmasının ilaç üretici ve tedarikçilerini olumsuz etkilediğini" söyledi ve devletçe belirlenecek kurun "piyasa gerçeklerine uygun olması"nı istedi.
Kur artışının hem küresel hem de yerel olarak maliyetlerde yüzde 100'e varan artışlara neden olduğunu belirten Malkoç "bu koşullarda AR-GE konusunda yakalanan trendin sürmesi zorlaştı." dedi.
Zam geldikten sonra ilaç bollaşıyor
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan ise "özellikle antibiyotikler, çocuk şurupları, burun spreyleri gibi ilaçların bulunamadığını" söyledi.
Saydan, durumdan ecza depoları ve ilaç firmalarını sorumlu tuttu. TEİS Genel Başkanı, şubatta beklenen ilaç Avro kuru güncellemesi nedeniyle, "ecza depoları ve ilaç firmalarının stoklarından elden geldiğince az ilaç sevk ettiklerini" söyledi.
Şubatta "fiyat değişikliği geçerli olduktan sonra söz konusu ilaçların bir anda piyasaya çıktığını" aktaran Saydan "bazı firma veya dağıtım kuruluşlarının, eczanelerin ve dolayısıyla vatandaşın mağduriyetine neden oldukları" gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı'na başvurduklarını açıkladı.
Bakanlığın sistem yapacağı incelemeyle "ilaç akışını kesen ya da azaltan firma ve dağıtım kuruluşlarını tespit ederek duruma müdahalesini istediklerini" söyledi.
İlaç fiyatlarındaki artış sigortalıları vuruyor
SGK ve Bağ-Kur kapsamındaki emeklilerin yüzde 10 olan "ilaç katılım payı" emekli maaşlarından kesiliyor. Bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk, anne ve babalarının ödemekle yükümlü oldukları yüzde 10 "ilaç katılım payı" da aynı şekilde maaştan kesiliyor.
Çalışan sigortalıdan aynı pay yüzde 20 oranında kesiliyor ve nakit olarak ödeniyor. Hastane muayene katılım payları da ilaç alımı sırasında peşin olarak ödeniyor.
Şubatta ilaç fiyatlarının firmaların beklentisi yönünde yüzde 100 zamlanması halinde, çalışan sigortalılar örneğin 1000 TL'lik bir reçete için 2021'de peşin 200 TL öderlerken 2022'de ilaç fiyatının katlanmasıyla peşin 400 TL ödemek zorunda kalacak. (AEK)