*Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortak bir bildiri yayınlayarak iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulunan 10 ülkenin büyükelçilerinin 'istenmeyen kişi' ilan edileceğini açıklamasına Almanya’dan tepki geldi.
TIKLAYIN-10 Büyükelçilik: Kavala derhal serbest bırakılmalı
Almanya Dışişleri Bakanlığı konuyu diğer dokuz ülkeyle istişare ettiklerini açıklarken, ülkede yeni kurulacak koalisyon hükümetinin kilit ortakları Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller'den de açıklama yapıldı.
TIKLAYIN-Erdoğan 10 büyükelçiyi hedef aldı: İstenmeyen kişi ilan edilecekler
DW Türkçe'nin aktardığında göre, FDP'nin dış politika sözcüsü Alexander Graf Lambsdorff, sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Aralarında Almanya'nın ve birçok müttefik NATO ülkesinin temsilcilerinin de bulunduğu on büyükelçinin sınır dışı edilmesi kararı akıllıca olmadığı gibi diplomatik de değil; bu adım ittifakın birliğini zayıflatır" dedi. Lambsdroff, Erdoğan'ın da bunu arzulamayacağını belirtti.
TIKLAYIN-Diplomatlar "istenmeyen kişi" kararını geri çevirmeye çalışıyor
Ne olmuştu?
İş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması için 10 ülkenin büyükelçileri yaptırım uyarısında da bulunan ortak bildiri yayımlamıştı.
ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Ankara büyükelçileri, bildiride Kavala'nın dava sürecinin farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davalar yaratılması yoluyla sürekli geciktirildiğine işaret edilerek bu durumun "Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelediğini" belirtmişti.
10 büyükelçiliğin yaptığı açıklama sonrası bu ülkelerin büyükelçileri Dışişleri Bakanlığına çağırılmıştı. 19 Ekim'de Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Hadsiz açıklamanın kabul edilemez olduğu, hukuki süreçlerin siyasallaştırılmasına ve Türk yargısına baskı yapmaya yeltenen bu açıklamanın reddedildiği, söz konusu açıklamanın Büyükelçilerin savunduğunu iddia ettikleri hukukun üstünlüğü, demokrasi ve yargı bağımsızlığına da aykırı olduğu iletilmiştir" denilmişti. (RT)