*Fotoğraf: Kitaba katkı verenlerden Ece Temelkuran, Yanis Varoufakis ve Srećko Horvat.
Korona-Neo-Faşizm: Ölümcül Bir Kombinasyon/ Ece Temelkuran
Srećko Horvat kitabın ismine "Her Şey Değişmeli"ye Giriş'in ilk paragrafında şöyle bir açıklık getiriyor:
"Giuseppe Tomasi di Lampedusa’nın yirminci yüzyılın ortalarında yayımlanan meşhur romanı Leopar, Risorgimento adıyla bilinen iç savaş ve devrim günlerinde Sicilya aristokrasisinin verdiği hayatta kalma mücadelesini anlatır. Romanın –sonradan Luchino Visconti’ nin aynı adla uyarladığı filmde Alain Delon’un dillendirdiği– en bilindik cümlelerinden biri şöyledir:
"'Her şeyin olduğu gibi kalması için her şey değişmeli.' Benzer şekilde, Covid-19 krizinin dayatmasıyla bugünün egemen sınıfı da köklü bir dönüşüm gerçekleştiğinin, her şeyin olduğu gibi kalabilmesi için tek yolun onları iktidarda tutacak yeni bir toplumsal ve siyasi düzen olduğunun pekâlâ farkında."
Arayış
Yanis Varoufakis de "Her şey değişmeli"deki ortak arayışı şöyle özetliyor:
“Koronavirüs pandemisinin beraberinde getirdiği şartlar altında normalliğe dönmek için can atmak gayet normal. İktidarların bizi ‘bildik yollara’ geri döndürmek için ellerinden geleni yapacağına hiç şüphe yok.
"Peki biz normallik olarak kabul edilen distopyaya sorgusuz sualsiz, kuzu kuzu dönecek miyiz? Yoksa başka bir şimdi hayal etmeye, gerekirse onun için savaşmaya hazırlanarak mı geçireceğiz şu ânı?”
İçindekiler
Kitap Srećko Horvat'ın "Hiçbir Şeyin Olduğu Gibi Kalmaması İçin, Her Şey Değişmeli" başlıklı "Giriş"iyle başlıyor, Renata Ávila'nın "Sonsöz"üyle bitiyor, kitapta Horvat, Âvila ve... Mart, Nisan ve Mayıs 2021'de yaptıkları 23 söyleşi yer alıyor.
Söyleşi başlıkları: Covid-19’un Faturası Halkın Sırtına Yüklenmemeli, Koronavirüs Günlerinde Umut ve Mizah, Covid-19: Tehlikede Olan Ne? Hakikatin Alevleri: Julian Assange, Bu Bir İmkânın Başlangıcı Olabilir mi? Koronavirüs Günlerinde Aşk, Korona-Neo-Faşizm: Ölümcül Bir Kombinasyon, Julian Assange’ı Neden Kurtarmalıyız, Ya Komünizm Ya Barbarlık: Bu Kadar Basit, Dijital Sömürgecilik ve Covid-19, Kamusal İnsanın Çöküşü 2020, Pandemide Enternasyonalizm, Virüs Sonrası Dünyaya İlişkin Düşünceler, Kapitalizm, Covid-19 ve ABD Seçimi, Pandemi Günlerinde Teknoloji, Kapitalizm, Ekonomiyle Birlikte Ruh Sağlığımızı da Bozuyor, Borçlar, Tırışkadan İşler ve Siyasi Öz-örgütlenme, Covid-1984 ve Gözetim Kapitalizmi, Uyduruk Reçeteler mi, Sosyalizm mi? Acil Küresel İhtiyacımız: İfşacılar, Para ve Borç Yaratmaya Zemin Hazırlayan Kârlı Yalanlar, Üstümüzde Masmavi Gökyüzü, Altımızda Bayağılık Nehirleri, Dil Bir Virüstür: Avangard ve Arşivleme Üzerine.
Söyleşileri yapanlar: Srecko Horvat, Ivana Nenadovic, Renata Ávila, David Adler, Yanis Varoufakis, Maja Kantar, Angela Richter, Maja Pelevic
Söyleşi verenler: Vijay Prashad, Larry Charles, Noam Chomsky, John Shipton, Saskia Sassen, Gael García Bernal, Ece Temelkuran, Stefania Maurizi, Slavoj Zizek, Renata Ávila, Richard Sennett, Astra Taylor, Brian Eno, Jeremy Scahill, Evgeny Morozov, Johann Hari ve Yanis Varoufakis, David Graeber, Shoshana Zuboff, Roger Waters, Daniel Ellsberg, Stephanie Kelton, Tarık Ali ve Kenneth Goldsmith.
Sonsöz'den
Renata Âvila, üç sayfalık Sonsöz'ü şöyle bitiriyor:
"Küresel oligarşi şu anda bütün kaynaklarını ve siyasi gücünü Covid-19 pandemisinden sonrasını tümüyle kendi lehine çevirmek için seferber ediyor. Ama bu sefer biz onlardan iki adım öndeyiz ve çok kalabalığız:
"Seksen ülkeden yedi yüz örgütüle Uluslararası Halklar Meclisi'nden tutun da henüz çok genç olan İlerici Enternasyonal ve DİEM25'e kadar uzanan, Brian Eno'nun ifadesiyle, alternatif gelecekler hayal etmekle yetinmeyip onları tasarlayabilecek yaratıcılığa ve enerjiye de sahip olan geniş bir ağımız var.
"Richard Sennett'in de vurguladığı gibi, farklılık ve anlaşmazlık mücadelemizin zaafı değil, birbirmizi dinleme ve karşılklı tartışma becerimizle birlikte mücadelemize güç katan unsurlardır. Bu kitap sonraki adımlarımız için ortaya atılan fikirlerin, önerilerin bir derlemesidir. "
Çağrı
"Teknolojinin kontrolünü elinde bulunduran az sayıdaki şirketin özelleştirdiği kamusal hayatı, siyaseti geri almak için; sağlık, eğitim, barınma ve emeğin daha az baltalandığı bir dünya için çalışan; bu uğurda benzersiz bir formül bulmaktan ziyade bilgiye dayalı önerilerin paylaşıldığı bir ortak çalışma hedefleyen ve Uluslararası Halklar Meclisi, İlerici Enternasyonal, Avrupa’da Demokrasi Hareketi 2025 (DiEM25) gibi inisiyatiflerde bir araya gelen katılımcılar"ın çağrısı şöyle:
“Önümüzdeki dönemde topluluklarımız ve kurumsal yapılarımız eşi benzeri görülmemiş sınavlara tabi olacak; tüm bilgimizi, zamanımızı ve uzmanlığımızı ânın hizmetine sunmamız gerekecek. Devrimcinin vazifesi mücadele etmektir; başka bir şimdi için siz de katılın mücadelemize.” (APK)
* Renata Âvila: Avrupa Birliği'ni demokratikleştirmeyi amaç edinen DIEM25 Koordinasyon Kolektifi üyesi.
Srećko Horvat: Zagrep'te düzenlenen Yıkıcı Festival ve DIEM25 kurucularından.
**Renata Âvila- Srećko Horvat, Her Şey Değişmeli!/ Covid-19’un Ardından Dünya; çeviri: Kemal Güleç; yayıma hazırlayan: Özde Duygu Gürkan; katkılar: David Adler, Tarık Ali, Gael Garcia Bernal, Larry Charles, Noam Chomsky, Daniel Ellsberg, Brian Eno, Kenneth Goldsmith, David Graeber, Johann Hari, Maja Kantar, Stephanie Kelton, Stefania Maurizi, Ivana Nenadovic, Maja Pelevic, Vijay Prashad, Angela Richter, Saskia Sassen, Saša Savanovic, Jeremy Scahill, Richard Sennett, John Shipton, Astra Taylor, Ece Temelkuran, Yanis Varoufakis, Roger Waters, Slavoj Zizek, Shoshana Zuboff; Kapak Tasarımı: Semih Sökmen, Metis Yayınları, Eylül 2021, 309 s.