Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Dışişleri Bakanlığı, dün (24 Haziran) Brüksel'de gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde alınan kararlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Türkiye'nin gerginliğin düşürülmesi, diyalog ve iş birliğinin başlatılması bakımından üzerine düşeni yerine getirdiğini öne süre Dışişleri Bakanlığı, "AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde 'Türkiye' başlığı altında kabul edilen kararlar, beklenilen ve gereken adımları içermekten uzaktır" dedi.
TIKLAYIN - AB Zirvesi'nden Türkiye'deki mültecilere 3 milyar euro
"Metinde Türkiye'nin adaylık statüsüne atıf yok"
Dışişleri Bakanlığı, Gümrük Birliği'nin güncellenmesine yönelik somut kararlar alınmamasını "oyalama taktiği" olarak değerlendirdi:
"Metinde adaylık statümüze atıfta bulunulmasından kaçınılması da bu görüşümüzü teyit eder niteliktedir. AB, hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanlarında diyalog önermek yerine, katılım müzakerelerinin önünü açarak, 23. ve 24. fasıllarda ülkemizde daha hızlı gelişme kaydedilmesinin zeminini oluşturabilecektir."
"Göç iş birliğinin mali boyuta indirgenmesi yanılgı"
Zirvede kabul edilen Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilerin bakımı için üç milyar euroluk paket ile ilgili olarak da Dışişleri şu yorumda bulundu:
"Önerilen yeni mali yardım paketi Türkiye'ye değil, Suriyeli sığınmacılara yönelik olup, esasen AB'nin kendi huzur ve güvenliğinin teminatı için atılacak bir adımdır. Göç iş birliğinin sadece mali boyuta indirgenmesi, büyük bir yanılgıdır. Bu alanda yakın iş birliği hedeflenmesi herkes için yararlı olacaktır."
"Kararlar Kuzey Kıbrıslıları yok sayıyor"
Zirvede Kıbrıs'a ilişkin alınan kararların Kuzey Kıbrıslıları yok saydığı ve eşit haklarını görmezden geldiğini ifade eden Dışişleri Bakanlığı, "Bu vesileyle AB'yi bir kez daha Ada'daki gerçekleri artık görmeye, Kıbrıs Türklerini ve müktesep eşit haklarını tanımaya ve 2004'te verdiği sözleri yerine getirmeye davet ediyoruz" dedi. (KÖ)