Fotoğraf: Ömer Ertuğrul / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
HDP, 30 Haziran’da sonlandırılacak olan ‘kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin desteği ve işten çıkarma yasağı’nın yılsonuna kadar uzatılması için Meclis’e kanun teklifi sundu.
HDP Ekonomi Komisyonu’ndan Necdet İpekyüz, Garo Paylan, Serpil Kemalbay Pekgözegü ve Erol Katırcıoğlu’nun kanun teklifinin altında imzası bulunurken vekiller buna ek olarak ‘kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteği uygulamasında yapılan ödemelerin günlük 100 TL’den düşük olmamasını önerdi.
Kanun teklifiyle alakalı bianet’e konuşan Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, ekonomik krizin ve pandeminin yakıcı etkilerinin devem ettiğini, bu nedenle de devletin verdiği desteklerin devam etmesi gerektiğini söyledi. “Pandemiyle birlikte işini, aşını kaybeden yurttaşlarımız henüz işlerini geri kazanabilmiş değil” dedi.
"En az yılbaşına kadar uzatılmalı"
Pandeminin başlamasından bu yana geçen bir buçuk yıllık sürede hala milyonlarca yurttaşın kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin desteği ve işten çıkarma yasağı sayesinde ‘ekmeğini’ bulabildiğini aktardı. Paylan “Bu destekler sayesinde işçilerin evine üç kuruş da olsa bir para giriyor. Bu uygulamaların kesilmesi için henüz çok erken” diye konuştu. Paylan şöyle devam etti:
"Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteği İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor. İşten çıkarma yasağı da bu fon sayesinde yürütülüyor. İktidar, geçtiğimiz Nisan ayında bu destekleri sonlandırma kararı almıştı. Daha sonra muhalefetin baskısı ve vaka sayılarının artmasıyla uygulamaları tekrar geri getirdi. Şimdi ise 30 Haziran itibariyle bu destekler son bulacak. Bizim temel argümanımız bu desteklerin son bulması için henüz çok erken olması. Pandeminin tahribatının giderilmesinin başlangıcında bile değiliz. En az yılbaşına kadar bu uygulamaların devam etmesini gerektiğini düşünüyoruz.
"İşsizlik Fonu bunu karşılayabilir"
"İşsizlik Sigortası Fonu bunu rahatlıkla sübvanse edebilir. Fonun büyüklüğü bugün 90 milyar TL’nin üzerinde. 2019’da bu rakam 131.5 milyar TL, 2020 sonunda ise 103 milyar TL’yde. Yani 6 ayda fondan işçilere ve işverene verilen destek sadece 10 milyar TL kadar. Fondan bugüne kadar 40 milyar TL gibi bir rakam kullandılar ve bunun büyük çoğunluğu işveren teşviki için kullanıldı.
"Yılbaşına kadar bu fondan 10-15 milyar TL daha harcanıp işçilerin güvence altına alınmasını sağlayabiliriz. İşçinin doldurduğu bu fon şimdi seferber edilmeyecekse ne zaman edilecek? Bütün dünya kaynaklarını pandemi döneminde seferber etti. Bizse bu adımı atmadık. Şimdi bu fonu seferber etmeliyiz. Bu fonun varlık sebebi işçilerin dar gününde yanında olması. Ekmeğinin, işinin, aşının olmadığı dönemde işçiyi güvence altına alması. Adı üstünde İşsizlik Sigortası Fonu. İşçinin fonu işçi yararına kullanılmalı.
Destekler asgari ücreti bile bulmuyor
"Eğer ki ‘işten çıkarma yasağı’ bitirilirse işsiz insan sayısı bugüne oranla çok daha artacak. İşine dönemeyen yurttaşlar aç kalacak. Ayrıca bu ay son bulacak olan sadece ‘işten çıkarma yasağı’ değil. ‘Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteği’ de sonlandırılacak. Biz bu iki desteğin de yılsonuna kadar uzatılarak verilen desteğin günlük 100 TL’ye yani aylık 3000 TL’ye çıkartılmasını istiyoruz. Şu an verilen ücretsiz izin desteği 1400 TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Kısa çalışma ödeneği ise 2000 bin lirayı bile bulmuyor. Her ikisi de asgari günlük 100 TL olarak düzenlenmeli.”
Garo Paylan ayrıca kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin desteği ve işten çıkarma yasağı’nın uzatılmaması halinde insanların sosyal bir yıkıma sürüklenebileceğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.
(HA)