*Fotoğraf: Anadolu Ajansı
İçişleri Bakanlığı, Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nde hizmet pasaportu konusunda usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturmada ilgili vali yardımcısının, nüfus ve vatandaşlık il müdürü ile iki kamu görevlisinin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.
Bakanlık, açıklamasında, kamu personeli olmayan kişilerin hizmet damgalı pasaport düzenlenmesini geçici durdurduklarını da belirtip şu ifadeleri kullandı:
Belediye ile bir dernek arasında düzenlenen protokol uyarınca, çevre duyarlılığını geliştirme konulu proje kapsamında, hizmet damgalı pasaport alarak yurt dışına giden bazı kişilerin yurda dönmediğine dair iddialar, Malatya Valiliğince Bakanlığımıza intikal ettirilmiştir. Bakanlığımızın 12 Mart 2021 tarihli onayı ile Mülkiye Müfettişi görevlendirilerek, soruşturma başlatılmıştır.
Elde edilen bilgi ve bulgularda; Yeşilyurt Belediyesi görevlilerinin, işbirliği projeleriyle ilgili meclis kararı alınması, pasaport alacak kişilerin belirlenmesi, pasaport başvurularının alınması ve ilgili makamlara iletilmesi; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, söz konusu Belediyenin talebinin alınıp incelemesi ve Nüfus Müdürlüğüne iletilmesi; Nüfus Müdürlüğünün hizmet pasaportlarının hazırlanmasında; vali yardımcısının ise vali uhdesinde olan onay işlemini kendisinin gerçekleştirmesi sebebiyle sorumluluklarının bulunduğu değerlendirilmiştir.
Görevden almalar sürüyor
Yeşilyurt Belediyesi'nden önceki yapılan açıklamada da belediye başkan yardımcılarından Bekir Karakuş'un görevden alındığı belirtilmişti.
— Yeşilyurt Belediyesi (@yesilyurtbeltr) April 14, 2021
AKP'li Kaya: Bu bir sektör!
Yeşilyurt Belediyesi'nin Almanya'ya gönderdiği 45 kişiden 43'ünün geri dönmemesiyle ilgili soruşturma ve tartışmalar sürerken benzer bir "dönmeme" olayının da Elazığ'ın Akçakiraz Belediyesi aracılığıyla yaşandığı ortaya çıktı.
Gazeteci İsmail Saymaz, bugün Sözcü'de yayımlanan yazısında, Elazığ Akçakiraz Belediyesi aracılığıyla 2019'da Almanya'nın Bremen kentine giden 20 kişiden sadece üçü geri döndüğünü aktardı. Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) Akçakiraz Belediye Başkanı Sabahattin Kaya da olayı doğruladı ve bunun karşılığında belediyeye 100 bin TL değerinde kamyon alındığını söyledi.
İsmail Saymaz'ın AKP'li Akçakiraz Belediye Başkanı Sabahattin Kaya ile yaptığı söyleşiden bir bölüm şöyle: Saymaz: Almanya'ya 48 kişiyi göndermişsiniz. Kaya: Bir dostun hatırına böyle bir şey yaptık. Yarısında pürüz çıktı. 20 kişi filan gitti. Saymaz: Gidenler döndü mü? Kaya: Üçü geri geldi. Saymaz: Projeyi kim getirdi? Kaya: Almanya'da yaşayan Elazığlı bir hemşehrimiz. Buralar dar bir alan, kapalı bir alan. İki üç üniversitemiz, organize sanayimiz yok. Vatandaş işsiz güçsüz... Dedik buradan giderler, iş güç sahibi olurlar. Bana makul geldi. Burada Türkiye Cumhuriyeti'ne yük olacak insanlar gidiyor. Euro, altın ve dolar gönderiyor. Annesini babasını rahatlatıyor. Bir şeyin kârı zararından fazlaysa doğrudur, helaldir, hoştur. O mantıkla baktım. Saymaz: Yani siz çalışmaları için izin verdiniz. Kaya: Evet. Bu insanlar gidecek, gezecek, imkanı olursa çalışacak. Sonradan duyduk ki bu iş bir sektör ve meslek grubu haline gelmiş. Üç dört defa daha böyle teklif geldi. Gündemimize almadık. Saymaz: Dönmeyeceklerini biliyor muydunuz? Kaya: Bunlar bize dedi ki "Gideceğiz, alanı göreceğiz, Güzel bir alan çalışmasından sonra gidebilirsek gideceğiz." Yani gelecekler, anne babalarından izin alacaklar. Benim yardımcım ve meclis üyem de gitti. Onlar da belki gelmeyebilirdi." Saymaz: Belediye kasasına bir şey girdi mi? Kaya: Evet, bir araç aldılar. Saymaz: Ne aldılar? Kaya: Bir kamyon. Saymaz: Fiyatı ne kadar? Kaya: 100 bin TL. Saymaz: Yeni mi? Kaya: İkinci el, canım. Saymaz: Siz aslında kamyon karşılığında izin verdiniz. Kaya: Bana da cazip geldi. Nasıl olsa benim personelim de gidecek. Fakat sektör haline gelmiş." | |
(DŞ)