*Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya'nın Yeşilyurt Belediyesi'nin "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi" için yurtdışına gönderdiği 45 kişiden 43'ünün geri dönmemesi hakkında İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı'nın yanıtlaması istemiyle üç ayrı soru önergesi verdi.
Ağbaba, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlamasını isteyerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) verdiği önergede, AKP'li Yeşilyurt Belediyesi aracılığıyla yurt dışına çıkan kişilerin kim olduğunu ve bu kişiler haklarında herhangi bir suç isnadı bulunup bulunmadığını sordu.
Somut açıklama yok
Sorumlulara hangi yaptırımların uygulanacağını da soran Ağbaba, konuyla ilgili şöyle konuştu:
"AKP'li belediyenin, belediye imkanlarını kullanarak kim oldukları belirsiz kişilerin Almanya'ya kaçmasına önayak olduğunu ortaya çıkardık. Eğer CHP'li belediye meclis üyelerimiz olmasaydı, bu olaydan kimsenin haberi olmayacaktı. Tam yedi ay boyunca hem belediye, hem valilik hem de İçişleri Bakanlığı üç maymunu oynuyor. Biz konuyu gündeme taşıyınca gece yarısı açıklamalar yapıldı ama somut bir açıklama yapılmadı. Ortada belediye meclisi kararı, valiliğe yapılan başvuruların belgeleri var."
İnsan kaçaklığı mı?
"Her şey ortada, bir tek bu kişilerin kim olduğu gizli. Lamı cimi yok, bunun adı insan kaçakçılığıdır. Sorumluları ortaya çıkarılmalıdır. AKP'li belediyede yaşanan bu skandal, yurtdışına kaçma talebinin ne derece yaygınlaştığını da bizlere gösteriyor. Yeşilyurt Belediyesi aracılığıyla yurtdışına kaçanların durumunu henüz bilmiyoruz, haklarında suç olabilir ancak olmasa bile ülkemizin geneline baktığımızda ülkenin gidişatından duyulan büyük bir memnuniyetsizliğin olduğu da bir gerçek."
Ağbaba'nın İçişleri Bakanlığı'ndan yanıtlarını istediği sorular şöyle: 1. Almanya'ya gittikten sonra geri dönmeyen kişiler kimlerdir? Bu kişilerin haklarında yakalama kararı var mıdır? Daha önce herhangi bir suçtan gözaltı, tutuklama veya yargılama işlemi bulunmakta mıdır? 2. Belediye çalışanı olmayan kişilere hangi gerekçeyle hizmet pasaportu verilmiştir? Bu kişilere verilen hizmet pasaportu süresi nedir? Bu kişilerin Almanya'ya iltica ettiğine dair bir bulgu var mıdır? 3. Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği ne zaman kurulmuştur? Daha önce bu dernek adına Bakanlığınıza yurtdışı ziyareti amacıyla herhangi bir başvuru yapılmış mıdır? 4. Bahsi geçen inceleme gezisine katılanların yol, konaklama ve iaşe bedelleri hangi kurum veya firma tarafından karşılanmıştır? Bu kapsamda belediye bütçesinden ne kadar para harcanmıştır? 5. Bahsi geçen konu nedeniyle Belediye Başkanı ve yetkililer hakkında herhangi bir soruşturma başlatılacak mıdır? Belediye imkanları kullanılarak yurtdışına insan çıkarmanın cezai sorumluluğu nedir? 6. Belediyelerin yurtdışı ziyaretleri için yaptığı başvuru, işlem ve ziyaretler ne sıklıkla ve nasıl denetlenmektedir? Bakanlığınız daha önce benzer bir durum nedeniyle herhangi bir belediyeye bir soruşturma başlatmış mıdır? | |
(DŞ)