Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 103 emekli amiralin 'Montrö Bildirisi"ne ilişkin olarak başlattığı soruşturmada gözaltına alınan 14 emekli amiral adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Savcılık, Alaettin Sevim, Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Mustafa Özbey, Ramazan Cem Gürdeniz, Turgay Erdağ ve Türker Ertürk'e yurt dışına çıkma yasağı ve konutu terk ekmeme adli kontrol şartı talep etti.
Ali Sadi Ünsal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Engin Baykal ve Nadir Hakan Eraydın hakkında ise yurt dışına ve il dışına çıkmama yasağı adli kontrol şartları talep edildi. Ergun Mengi'nin ise tutuklanması talep edildi.
Ankara 8. Sulh Ceza Hâkimliği; savcılığın “ev hapsi” anlamına gelen "konutlarını terk etmeme" yönünde talep ettiği adli kontrol talebini, emekli amirallerin "yaş ve sağlık" durumları, Covid-19 salgını koşulları ve dosya kapsamını dikkate alarak reddetti.
Mengi de serbest bırakıldı
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Hâkimlik, 13 emekli amiral hakkında '"ikamet ettikleri yerleşim yerlerini terk etmeme" yönünde adli kontrole hükmetti.
13 emekli amiral hakkında 'dosya üzerinden inceleme' yaparak karar veren hâkimlik; bildiriyi hazırlayan kişi olduğu savcılık ifadelerine yansıyan ve tutuklanması talep edilen tek isim olan emekli amiral Ergun Mengi'nin ise ayrıca ifadesinin alınmasına karar verdi.
Mengi de ifadesini alınmasının ardından il dışına ve yurt dışına çıkma yasağı ile serbest bırakıldı.
Ne olmuştu |
Türkiyeli 103 emekli amiral, 4 Nisan 2021 Pazar günü, Montrö Sözleşmesi’ne dikkat çeken bir bildiri yayınladı. Bildiride Montrö'nün Türkiye’nin haklarını en iyi şekilde koruyan bir anlaşma olduğu belirtildi. “Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir. “Montrö, Türkiye’nin II. Dünya Savaşında tarafsızlığını korumasına imkân yaratmıştır. Bu ve benzeri nedenlerle, Türkiye’nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz” denildi. İktidardan tepkiBildiriye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da aralarında olduğu yetkililerden tepki geldi. Bildirinin “darbe iması” yaptığı vurgulandı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Açıklanan bildirinin çok yönlü adli ve idari soruşturması yapılmalıdır" dedi. Muhalefet ne dedi?Muhalefetten siyasetçiler, Montrö bildirisini “darbe” olarak yorumlayan iktidara tepki gösterdi, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise iktidara destek çıktı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: "Demokrasiyi ve özgürlükleri hedef alan darbeci yaklaşımlara ve tutumlara karşı tavrımız her zaman nettir.” Aynı gün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bildiriye ilişkin soruşturma başlattı. 5 Nisan günü Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal gözaltına alındı. Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat'a ise emniyete giderek ifade vermeleri için tebligat yapıldı. Gözaltına alınan 10 emekli amiralin gözaltı süresi 8 Nisan'da 4 gün uzatıldı. İfade vermeleri için tebligat yapılan dört emekli amiral ise bugün Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne giderek ifade verdi. |
(EMK)