*Fotoğraf: ETHA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi, mart ayı kamuoyu araştırmasının sonucunu kamuoyu ile paylaştı.
27 ilde 3 bin 140 kişiyle yapılan araştırmada mart ayında en çok geçim sıkıntısı, hayat pahalılığı, işsizlik, ekonomik kriz, işlerin yavaşlaması, koronavirüs salgını ve salgınla ilgili gelişmeler, aşı gündemi, eğitim sistemi/uzaktan eğitim/EBA sistemindeki sorunlar/okulların açılması konuşuldu.
Türkiye’nin acilen çözülmesi gereken sorunlarının ilk beş sırasında ise; ekonomik kriz/üretimsizlik, işsizlik, korona virüs salgını, enflasyon hayat pahalılığı, Adaletsizlik mahkemelerin hukuk dışı kararlar yer aldı.
Araştırmada ilk olarak görüşmecilere, "Geçtiğimiz günlerde Türkiye, Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini açıkladı. Bu kararla ilgili görüşünüzü aşağıdaki seçeneklerden hangisi en iyi ifade eder?” diye soruldu. Katılımcıların yüzde 46,1'i “Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını yanlış buluyorum” cevabını verdi.
“Bu pazar milletvekilliği seçimi olsa kime oy verirsiniz?” sorusuna ise görüşmecilerin yüzde 28,1’i AKP’ye oy vereceğini belirtirken, yüzde 16,9’u CHP’ye, 7,8’i HDP'ye, 6,3 MHP'ye ve 9,2’si de İYİ Parti’ye oy vereceğini söyledi.
Katılımcılara, “Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda Recep Tayyip Erdoğan’a oy verir misiniz?” sorusu yönetildi, yüzde 47 “asla oy vermem”, yüzde 38 “kesinlikle oy veririm” dedi.
"Önümüzdeki Pazar milletvekili seçimi yapılacak olsa oyunuzu AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'na mı, CHP ve İyi Parti'den oluşan Millet İttifakı'na mı verirsiniz?" sorusuna ise; yüzde 39,6 oranında Cumhur İttifakı (AK Parti-MHP), yüzde 32 Millet İttifakı (CHP-İyi Parti) yanıtı verildi. Yüzde 13'ü ittifakları dışındaki partilere oy vereceğini, yüzde 8'i de kararsız olduğunu belirtti.
Araştırmada Covid-19 aşılama sistemine ilişkin de “Genel olarak Koronavirüs aşı programıyla ilgili hükümeti başarılı mı yoksa başarısız mı buluyorsunuz?” sorusu yönetildi. Görüşmecilerin 53,7’si Şubat ayında “başarılı” bulduğunu belirtirken, mart başarılı bulanların oranı azaldı ve 43, 8 oranına indi.
Ankete katılanlar, "Sizce Türkiye’nin durumu geçen yıla göre bu yıl daha mı iyi oldu, daha mı kötü oldu, yoksa aynı mı kaldı?" sorusuna ise; yüzde 74,5 oranında "daha kötüye gidiliyor" dedi.
"Sizce Türkiye’nin durumu önümüzdeki bir yıl içinde iyiye mi gidecek, kötüye mi gidecek, yoksa aynı mı kalacaktır?" sorusuna da yüzde 50,2 oranında "daha kötü olacak" cevabı verildi.
(RT)