Fotoğraf: Erçin Ertürk / AA
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Yargıtay’ca onanarak kesinleşen 2 yıl 6 aylık hapis cezasına yönelik yargı kararı TBMM Genel Kurulu’nda okunarak milletvekilliği düşürüldü.
Kararın okunmasının ardından bileşime 10 dakika ara verildi. Meclis TV de bunun üzerine reklama gitti.
HDP Genel Merkezi’nin Twitter hesabı, bunun üzerine Meclis’ten canlı yayına başladı. Gergerlioğlu ve HDP’li vekiller Meclis Genel Kurulu’nu terk etmeyerek direnişe başladı. Genel Kurul salonunda “Darbeci AKP” sloganları atıldı. Oturuma birkaç kez ara verilmesinin ardından Gergerlioğlu ve HDP milletvekilleri oturmaya devam edince Genel Kurul tatil edildi.
Twitter yayınında konuşan Gergerlioğlu “Milletin idaresiyle geldim ben buraya. Anayasayı çiğneyen bu kararı tanımıyorum. Meclis Başkanlığı suç işlemiştir. Baştan sona hukuksuzlarla dolu bir karardır. Ben milletimin bağrındayım. Hiçbir yere gitmiyorum. Meclis Genel Kurulu’nun kararını kabul etmiyorum. Ben Kocaeli’nden 90 bin kişinin oyuyla geldim. Milletin iradesine sığınıyorum. Antidemokratik uygulamalara boyun eğmeyeceğiz. Bunu herkes bilsin” dedi.
Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesini, halk iradesinin gaspını kabul etmiyoruz. #GergerlioğluYalnızDeğildir https://t.co/3sWFNHN8Xt
— HDP (@HDPgenelmerkezi) March 17, 2021
Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi, kararın okunmasından çok kısa bir süre sonra TBMM'nin internet sitesine de yansıtıldı.
Alpay Özalan'dan çirkin müdahale
Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından AKP İzmir Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Alpay Özalan, Gergerlioğlu'nun Meclis'i terk etmesini istedi ve dışarıya çıkarmaya çalıştı.
Beştaş: AYM kararı beklenmeli
Karar okunmadan önce Genel Kurul'da söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Bu kararı yargı vermedi. Bu kararı siyasi iktidar verdi, bu kararı iktidardaki parti verdi. Bu nedenle, hiç kimse bize 'Bu karar hukukidir.' demesin, bu karar siyasidir." dedi.
Yargının, iktidarın vesayeti altında olduğunu öne süren Danış Beştaş, "Bu karar okunursa sadece Kocaeli'nde 90 bin kişinin iradesi gasbedilmeyecek, bu, bütün Türkiye'yi aslında bir hukuk devleti olma özelliğinden binlerce kilometre uzağa taşıyacak. Barışa çağrı yapan bir tweetle vekillik düşürülemez. Biz barışı dün de savunduk, bugün de savunuyoruz. Kellemiz gitse barışı, diyaloğu, çözümü savunmaya devam edeceğiz. 12 Mart 1971'de Demirel'in muhtıra okuması gibi, siz tezkereyi okursanız bir farkı yoktur. O, bu Meclise darbeyi kürsüden okumak anlamına gelir. Tezkereyi okumayın Başkan. Tezkere, egemenliğin kayıtsız şartsız millete değil, tek adama, iktidara ait olduğunun bir kez daha ilanı anlamındadır" diye konuştu.
Danış Beştaş, Anayasa Mahkemesi kararının beklenmesini istedi.
Engin Altay: Anayasaya uymak zorundasınız
Karar okunmadan önce Ömer Faruk Gergerlioğlu’na CHP’den de destek geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Genel Kurul’da söz alarak Meclis Başkanı Vekili Celal Adan'a anayasayı hatırlattı.
Altay, “CHP her hal ve şart altında hukukun üstünlüğünü kabul eden ve buna inanan bir partidir. Haksızlık yapılmasına seyirci kalamayız. Milletvekillerin öncelikli görevi parlamentonun ve milletvekillerinin saygınlığını korumaktır. Devletin hukuk dışına çıkmasını istemeyiz. Yasama organının hukuk dışına çıkması ise düşünülmesi bile kabul edilebilir olmayan bir durumdur. Mahkemeler neden vardır? Adaleti tesis için vardır. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Enis Berberoğlu gibi AYM’ye başvurusunu yapmış iken Meclis bu konuda bir ofsayda düşmüş iken ikinci bir ofsayda düşmenin bizce bir anlamı yoktur. Genel bir hukuk kaidesi vardır. Kişiler için lehe olan hususlar uygulanır. Ama biraz sonra okuyacağınız karar genel hukuk kurallarına ve anayasaya aykırıdır. TBMM gibi en kutsal çatının başkanı da olsanız anayasaya uymak zorundasınız” diye konuştu.
HDP: Yargı iktidarın tarafıdır, iktidara bağımlıdır
HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, kararın okunmasının ardından Meclis’te bir basın toplantısı yaptı. Oluç özetle şunları söyledi:
“Yargı bugün siyasi iktidarın sopası olarak muhalefetin üzerinde oyun oynamaktadır. Çok açık bir şekilde yargıyı suçluyoruz. Yargı yasama üzerinde bir oyun oynamaktadır. Siyasi iktidarın tahakkümünü kurmuştur. Bugün iktidarda olanlar yargı aracılığıyla Meclis üzerinde bir vesayet oluşturmuşlardır. Net açık tartışmasız durum budur. Yargı iktidarın tarafıdır, iktidara bağımlıdır.
"Yargı, iktidar ve yürütme tarafından önüne konulan her şeyi bir siyasi partinin yan kuruluşu gibi değerlendirmekte ve karar vermektedir. Savcılar HDP'li vekiller hakkında fezleke hazırlama yarışı yapmaktadırlar. Çünkü bu sayede terfi almaktadırlar, ödüllendirilmektedirler. Mahkeme heyetleri hukuka, anayasaya, yasalara değil, Türkiye'nin imzalamış olduğu uluslararası demokratik sözleşmelere değil, evrensel hukuk ilkelerine göre değil, Saray'ın ne dediğine bakarak karar vermektedirler. Yargıyı bu hale getirmiştir, yürütme ve iktidar. Bunu asla kabul etmiyoruz."
Gergerlioğlu'nun milletvekilliği neden düşürüldü?
Gergerlioğlu, 2016'da yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Şubat 2018'de "örgüt propagandası yapmak" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Ceza Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından geçtiğimiz günlerde onandı. Yargıtay kararının ardından açıklama yapan Gergerlioğlu hükmün siyasi olduğunu ifade etti. Cezanın kesinleşmesinin ardından Gergerlioğlu hakkında fezleke hazırlandı ve TBMM'ye gönderildi. Gergerlioğlu bununla birlikte kendisine verilen cezayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.
(HA)