Fotoğraf: AA - Arşiv
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen Kobani eylemleriyle ilgili iddianame hazırladı.
İddianamede Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dahil 108 kişi “şüpheli” olarak yer alıyor.
Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre, tüm şüphelilerin "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma", "37 kez insan öldürme" ve "31 kez öldürmeye teşebbüs", “bayrak yakma”, "Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet” suçlamalarıyla cezalandırılmaları istendi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçlarını Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianame, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
Demirtaş’ı temsil eden hukukçular ne dedi?
AİHM sürecinde Demirtaş’ı temsil eden hukukçulardan Kerem Altıparmak, Ramazan Demir ve Mahsuni Karaman Twitter hesaplarından şu paylaşımlarda bulundu:
Demir: Hukuki kıymeti olmayan iddianame
“AİHM Büyük Dairesi tarafından verilen karar sonrası hukuki hiçbir kıymeti olmayan bu iddianame de birkaç yıla tozlu raflardaki yerini alacaktır. Selahattin Demirtaş’ı tahliye etmeniz de yetmeyecek, beraat ettirmek zorunda kalacaksınız. Bu konu şimdilik sadece gün ve zaman meselesi.”
Altıparmak: Mucizevi tesadüf
“Ah bu Türk yargısının mucizevi tesadüfleri yok mu? Tek sorun hiç şaşırmamamız.”
Karaman: AİHM işi hukuken bitirdi
“Erdoğan ile Bahçeli görüşmesinin ardından ‘karşı hamle’ geldi. Ama ‘işi bitiririz’ bu kez eksik. Çünkü AİHM Büyük Dairesi, zaten işi hukuken bitirmişti. Demirtaş ve arkadaşları hukuken serbest kalmalı.”
Erdoğan suçlu ilan etmiştiAKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 28 Aralık 2020 Pazartesi düzenlenen Kabine Toplantısı sonrası yaptığı konuşmada AİHM Büyük Daire'nin Demirtaş kararına tepki göstermiş ve şu cümlelerle Demirtaş'ı suçlu ilan etmişti: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ülkemizle ilgili bir davada kendi hukuki süreçlerine İspanya ve İtalya gibi ülkelerdeki benzer yargılamalarda verdiği kararlara aykırı bir tavır sergiledi. Biz de bunun üzerine çıktık 'bu çifte standartlı, hukuki değil siyasi saiklerle verilen kararı uygulamayız' dedik. 'Vay efendim sen nasıl böyle bir şey söylersin'. "Demek ki kendileri bu işlerde yetki sahibi olsalar elinde onlarca insanın kanı bulunan bu terörist destekçisini hemen serbest bırakacaklar. "Arkasında durdukları kişi kim? Hakkındaki iddianameye göre, 37 nitelikli adam öldürme, 29 adam öldürmeye teşebbüs, 3 bin 777 mala zarar verme, 25 alıkoyma, 395 hırsızlık, 15 yağma, 308 iş yeri ve konut dokunulmazlığını ihlal, 13 Türk bayrağını yakma, 7 Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet suçunun işlendiği, ayrıca 326 güvenlik görevlisi ile 435 vatandaşın yaralandığı 6-8 Ekim 2014 olaylarının baş sorumlusu." |
AİHM kararı neydi, uygulanmazsa ne olur?
TIKLAYIN - AİHM Büyük Daire: Demirtaş’ı derhal tahliye edin
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki Eş Genel Başkanlarından Selahattin Demirtaş ile ilgili hükmünü 22 Aralık’ta açıkladı. AİHM’in daha önce verdiği ve Demirtaş’ın hapsedilmesinin siyasi saikle olduğuna dair tespiti AİHM Büyük Daire de tekrarladı.
Bu hükümle, Demirtaş’ın serbest bırakılmasın gerektiği ifade edildi. Avukat Ramazan Demir bianet’e yaptığı açıklamada, “Bu karara göre Demirtaş’ın derhal tahliye edilmesi gerekiyor, Türkiye’nin artık sığınabileceği hiçbir gerekçesi kalmadı” dedi.
TIKLAYIN - AİHM kararları neden bağlayıcı, uygulanmazsa yaptırımları ne olur?
Avukat Benan Molu, AİHM Büyük Dairesi’nin Selahattin Demirtaş hakkında verdiği kararın uygulanmaması halinde Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkartmaya kadar gidebilecek bir dizi yaptırımla karşı karşıya olduğunu söyledi.
TIKLAYIN - Demirtaş’a “az hukuk”, Çakıcı’ya “çok hukuk” devleti
Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen de bianet’e verdiği röportajda Demirtaş için AİHM kararının uygulanmamasıyla ilgili özetle şunları demişti:
“AİHM, Demirtaş'ı ‘terörist’ olarak görmüyor mesela. Atılan suçlarla Demirtaş'ın yaptıkları ve söyledikleri arasında illiyet bağı kurulmadığını söylüyor.
“AİHM, Türkiye'nin kendi iradesiyle taraf olduğu bir sözleşmeyle kurulan bir mahkemedir. O sözleşme gereğince kararlara uymak zorundasınız. Sizi kimse zorlamadı bu sözleşmeye katılmanız için.
“Kararı uygulayacak olanlar Türk hakimleri. Bu karar verilirken de AİHM kararının göz önünde bulundurulması gerekir. Çünkü anayasal bir zorunluluk bu. Cumhurbaşkanı'nın sözlerinden sonra bunu hangi yargıç yapar, o ayrı mesele!
“Osman Kavala kararının uygulanmamasından sonra bir de Selahattin Demirtaş kararının uygulanmaması çok kötü bir etki bırakacak. Hukuk dinlemeyen bir devlet görünümü yaratacak. Sonunda bu iş, Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınmasına kadar gidebilir. Bu da Avrupa ile ilişkilerimizi etkiler. Uygulanmadıkça kararın olumsuz etkileri büyüyecek.”
Demirtaş suçlamalara ne demişti?Selahattin Demirtaş, Kobani olaylarıyla ilgili kendisine yöneltilen suçlamalara ilişkin Twitter hesabından 11 Haziran 2018’de şu paylaşımlarda bulunmuştu:
|
(EKN)