Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki Eş Genel Başkanlarından Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna yapılan itiraz sulh ceza hakimliğince reddedildi. Demirtaş şu anda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının “Kobane soruşturması” kapsamında tutuklu bulunuyor.
Demirtaş'ın avukatları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “derhal serbest bırakılmalı” kararının ardından tahliyesi başvurusu yapmıştı.
Başvuruyu değerlendiren Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği, “şüphelinin hukuki durumunda bir değişiklik bulunmadığına” kanaat getirerek tahliye talebini reddetti ve Demirtaş'ın tutukluluğunun devamına hükmetti.
Mahkeme bu kararına gerekçe olarak, Demirtaş’ın müdafilerinin tahliye talepli dilekçenin ekine AİHM’in kararının İngilizce suretini koymalarını gösterdi:
“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca mezkur kararın Türkçe tercümesinin dosyaya gönderilmesi için Adalet Bakanlığına müzekkere yazılmış olup henüz cevabın gelmediği anlaşılmıştır. Şüpheli müdafileri tarafından ekte sunulan kararın tercüme metninin bulunmadığı, bu haliyle AİHM'nin kararının hangi başvuruya istinaden hangi suçlara yönelik, hangi kapsamda olduğu bilinemediğinden söz konusu kararın hukuken denetime elverişli olmadığı anlaşılmıştır.”
AİHM kararı neydi, uygulanmazsa ne olur?
TIKLAYIN - AİHM Büyük Daire: Demirtaş’ı derhal tahliye edin
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki Eş Genel Başkanlarından Selahattin Demirtaş ile ilgili hükmünü 22 Aralık’ta açıkladı. AİHM’in daha önce verdiği ve Demirtaş’ın hapsedilmesinin siyasi saikle olduğuna dair tespiti AİHM Büyük Daire de tekrarladı.
Bu hükümle, Demirtaş’ın serbest bırakılmasın gerektiği ifade edildi. Avukat Ramazan Demir bianet’e yaptığı açıklamada, “Bu karara göre Demirtaş’ın derhal tahliye edilmesi gerekiyor, Türkiye’nin artık sığınabileceği hiçbir gerekçesi kalmadı” dedi.
TIKLAYIN - AİHM kararları neden bağlayıcı, uygulanmazsa yaptırımları ne olur?
Avukat Benan Molu, AİHM Büyük Dairesi’nin Selahattin Demirtaş hakkında verdiği kararın uygulanmaması halinde Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkartmaya kadar gidebilecek bir dizi yaptırımla karşı karşıya olduğunu söyledi. (AS)