Fotoğraf: Selahattin Demirtaş sosyal medyası
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın mahkemede savunma yaparken kullandığı ifadeleri gerekçe göstererek “terör” soruşturması açtı.
TIKLAYIN - Demirtaş: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Ben Değil Siz Yargılandınız
Soruşturma haberini Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman sosyal medya hesabından duyurdu. Karaman, mesajında, "Yargı önünde hesap vereceksiniz beyanına "terör" soruşturması açıldığını da gördük, şükür! Tekrar edelim o vakit bu soruşturma için de yargı önünde hesap verecekler" dedi.
Sn. Demirtaş’ın Mahkemedeki şu savunmasına da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı “terör”soruşturması açmış.
— Mahsuni Karaman (@av_mkaraman) May 28, 2020
“yargı önünde hesap vereksiniz” beyanına terör soruşturması açıldığını da gördük, şükür!
Tekrar edelim o vakit: Bu suruşturma için de yargı önünde hesap verecekler! pic.twitter.com/siqjvO9s3Y
Demirtaş’ın savunması
Demirtaş, 7-8 Ocak 2020’deki Sincan Cezaevi Kampüsü’nde kurulan Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada savunmasında şöyle savunma yapmıştı:
"Benimle ilgili operasyonun yürütücüsü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı. İki tutuklamayı bizzat örgütleyerek. İkinci tutuklamamın nasıl yapıldığının bütün detaylarını biliyorum. Başsavcı Yüksel Kocaman ve yardımcısı. Haklarında suç duyurusu yaptık. Senin o güvendiğin Saray'dan büyük Allah var Yüksel Kocaman. Devran dönüyor, halk var. Sandık kurulduğunda güvendiğin dağlara kar yağacak. Bunların hepsinin hesabını yargı önünde vereceksiniz.."
TIKLAYIN – Demirtaş’ın Savunma Metni
Ne olmuştu? HDP'ye yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklanmıştı. Demirtaş'ın tahliyesi için 15 Mayıs'ta Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvuru, 21 Mayıs'ta reddedilmişti. Demirtaş'ın tahliye talebi üst mahkeme olan Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da 24 Mayıs'ta reddedilmesi üzerine avukatlar 29 Mayıs'ta Demirtaş'ın başvurusunun öncelikle görüşülmesi talebiyle AYM'ye başvurmuşlardı. Anadolu Ajansı (AA) 13 Haziran Çarşamba akşamı geçtiği haberde, AYM'nin Demirtaş'ın tahliye talebini reddettiğini belirtmişti. HDP'den 14 Haziran Perşembe günü yapılan yazılı açıklamada ise özetle şu ifadelere yer verildi: "AYM, başvurunun yapıldığı gün İçtüzük 73 uyarınca tedbir talebinin reddine karar vermiştir. Ancak Demirtaş ile ilgili İçtüzük Madde 73'e göre herhangi bir talebimiz bulunmamaktadır. Talebimiz, İçtüzük 68 uyarınca dosyanın öncelikli ele alınması talebidir. AYM'nin olmayan bir talep hakkında karar vermiş olması, dosyayı incelemeden direktifle karar verdiğinin açık bir göstergesidir. Ayrıca olmayan bir taleple ilgili verilen bu karar toplumda algı oluşturmak için basına da servis edilmiştir." Demirtaş da, 19 Haziran'da avukatları aracılığıyla yaptığı paylaşımda "Anayasa Mahkemesi'nin tahliye talebimi reddettiği şeklindeki haberler doğru değildir. AYM, avukatlarımın tahliye başvurusunu henüz görüşmedi bile. Halen ölü taklidi yapıyorlar. AYM, dosyamı ele almaya korkar hale getirildi. Gerçekten çok yazık" dedi. Bunun üzerine Demirtaş'ın avukatları, AİHM'e 26 Haziran'da başvuru yaptı. 20 Kasım 2018'de AİHM Demirtaş kararını açıkladı ve "Serbest bırakılsın" dedi. Demirtaş, serbest bırakılmadı. |
(EMK)