Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis Başkanlığı’na Bütçe Kanunu’nda değişiklik yapılması için bir kanun teklifi sundu.
Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Milletvekilleri Garo Paylan, Erol Katırcıoğlu ve Necdet İpekyüz tarafından hazırlanan kanun teklifinde yurttaşların koronavirüs salgını nedeniyle sağlık sıkıntılarının yanında ekonomik sorunlar da yaşadığı aktarıldı ve Meclis olağanüstü toplanmaya çağrıldı.
Türkiye ekonomisinin, pandemi öncesinde de ekonomik krizin içinde olduğu ifade edilen 8 maddelik kanun teklifinde “Salgınla birlikte toplumun yüzde 99’unu oluşturan dar gelirli yurttaşlar, işsizler, işçiler, çiftçiler, esnaflar, emekliler, gençler, kadınlar, KOBİ’ler, ciddi ekonomik bunalım içine girdi” denildi.
"Temel ihtiyaçlar karşılanamaz duruma geldi"
Salgının birinci ayı itibariyle mevcut 8 milyon işsize milyonlarca yeni işsiz eklendiği ifade edilen kanun teklifinde şu ifadeler kullanıldı:
“Gündelik yevmiye ile çalışan emekçiler açlıkla karşı karşıya bırakıldı. Kayıtlı çalışan işçilerin birçoğu 1.168 TL’lik sefalet ödeneğiyle ücretsiz izne çıkarıldı. Faaliyeti durdurulan yüzbinlerce KOBİ ve esnaf iflasla yüz yüze kaldı. Vatandaşlarımız temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldi. Bu tabloya rağmen, iktidar vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını güvence altına alan tedbirler almadı.
"2020 bütçesi halka ayrılmadı"
“Tek adam rejimi, yıllardır ülke kaynaklarını israf eden politikaları nedeniyle kamu kaynaklarını tüketti. Böylesi bir kriz anında, devletin yurttaşlarına destek olması gerekirken, Cumhurbaşkanı vatandaşlarımıza IBAN numaraları vererek destek istedi. Şayet, 2020 bütçesinde kaynaklar halkın temel ihtiyaçlarını güvence altına almak için ayrılsaydı, böylesi bir kriz durumunda yurttaşlardan parasal destek istenmez, tam tersine; emeğiyle geçinenlere, işçilere, çiftçilere, esnafa, işsizlere, yoksullara gereken destekler sağlanırdı.
"Bu ağır tablonun yarattığı tahribatı onarmak için TBMM acilen adım atmalıdır. 2020 bütçesi, Meclis'in bütçe hakkı kapsamında salgınla mücadele eden vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını güvence altına almak için yeniden ele alınmalıdır. Bütçedeki harcama tercihleri mutlaka değiştirilmelidir. Kaynakların vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını güvence altına almak için kullanılmasını öneriyoruz."
"Kurum bütçeleri işsizler, çiftçiler, emekliler için kullanılsın"
"7197 Sayılı Bütçe Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" adını taşıyan teklifte HDP, şu değişikliklerin yapılmasını istedi:
- İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlara ayrılan, 76 Milyar 890 Milyon 690 Bin TL'lik ödenek tutarının, 25 Milyar TL'si, başta geliri olmayan kadın yurttaşlara olmak üzere, tüm işsizlere, altı ay boyunca, aylık 2500 TL doğrudan gelir desteği sağlamak için, İşsizlik Fonu'na aktarılsın.
- Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşlar ile Örtülü ve Yedek Ödeneklere ayrılan 40 Milyar 763 Milyon 41 Bin TL'lik ödenek tutarının, 20 Milyar TL'si, işyerleri kapatılan esnaflara altı ay boyunca aylık 2.500 TL doğrudan gelir desteği sağlanmak üzere, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na aktarılsın.
- Millî Savunma Bakanlığı'na ayrılan, 53 Milyar 859 Milyon 342 Bin TL'lik ödenek tutarının, 25 Milyar TL'si, altı ay boyunca çiftçi borçlarının silinmesi ve çiftçi desteklerinin ödenmesi için Tarım Bakanlığı'na aktarılsın.
- Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara yapılan, 2 Milyar 735 Milyon 956 Bin TL'lik transfer tutarının tamamı, öğrencilerin Kredi Yurtlar Kurumu'na olan borçlarının silinmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığı'na aktarılsın.
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na ayrılan miktar hariç tutulmak üzere, bütün bakanlıklarda Hane Halkı Transfer Ödemelerine ayrılan, 38 Milyar 813 Milyon 914 Bin TL'lik tutarın tamamı, ihtiyaç sınırı olan hane başına aylık; 500 metreküp doğalgaz, 300 kWh elektrik, 15 metreküp su ve 300 GB interneti ücretsiz olarak sağlamak üzere, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na aktarılsın.
- Garanti Ödemelerine ayrılan, 18 Milyar 900 Milyon TL'lik ödenek tutarının tamamı, tüm sağlık hizmetlerinin tamamıyla ücretsiz olması için kullanılmak üzere, Sağlık Bakanlığı'na aktarılsın.
- Bütün kamu kuruluşlarına ait tüm binek araçlar ve uçaklar satılacak, kiralamalar durdurulsun. Bu işlemlerden elde edilecek gelir, en düşük emekli aylığını 2.500 TL'ye yükseltmek için kullanılmak üzere Hazine'ye aktarılsın.
- Cumhurbaşkanı, milletvekili ve tüm üst düzey kamu personeli maaşları yüzde 50 oranında düşürülsün. Elde edilecek gelir, İşsizlik Sigortası Fonu'na aktarılsın.
"Vatandaşlarımızı ekonomik güvence altına alacağız""Bütçedeki harcama tercihlerini değiştirerek, koronavirüs salgınına karşı tüm vatandaşlarımızı ekonomik güvence altına alacağız" diye HDP'li vekiller kanun teklifi sayesinde 200 milyar TL'lik bir bütçe elde edeceklerini, İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarıyla birlikte ise şunları amaçladıklarını açıkladı:
|
(HA)