Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilciliği sözcüsü Maja Kocijancic, yayımladığı yazılı açıklamaya ile Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) üç büyük şehir belediye başkanının görevden alınıp yerlerine kayyum atanmasına tepki gösterdi.
TIKLAYIN - Üç Büyük Şehrin Belediye Başkanı Görevden Alındı
Açıklamada, "Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe Ertan ve Ahmet Türk'ün yerine valilerin getirilmesi 31 Mart seçimlerinin demokratik sonuçlarına duyulan saygıyı sorgulattığı için ciddi kaygı uyandırıyor.” denildi.
TIKLAYIN - HDP'li Belediyelere Kayyuma Ortak Tepki: Halkın İradesine Darbe
Yerel demokrasi vurgusu
Açıklamada yerel politikacıların görevden uzaklaştırılmalarının, gözaltına alınmalarının ve kayyım atamalarının seçmenleri yerel düzeyde siyasi temsiliyetten yoksun bıraktığı ve bunun yerel demokrasiye de zarar verdiği kaydedildi.
Türk hükûmetinin terörle mücadele konusunda meşru bir hakka sahip olduğu ifade edilen açıklamada, ancak bunun Anayasa ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalardaki temel hak ve özgürlüklere uygun olması gerektiğine işaret edildi.
"Güvenilir siyasi süreç çağrısı"
AB sözcüsü Kocijancic, Türkiye'nin Venedik Komisyonu'nun önerileri ve taraf olduğu Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na bağlılığı doğrultusunda yerel demokrasinin işlemesi için gerekli önlemleri almasının şart olduğuna vurgu yaptı
AB'nin Türkiye'deki terör saldırılarını kınayan açıklamalar yaptığına dikkat çekilen metinde, barışçıl ve sürdürülebilir bir çözüm için güvenilir siyasi bir sürecin acil olarak başlatılması çağrısı yapıldı.
Avrupa Parlamentosu Grubu: Geri alınmalı
Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Sosyal Demokratlar Grup Başkan Yardımcısı Kati Piri adına yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Türk makamlarının Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanlarını görevden alma konusundaki haksız ve demokratik olmayan kararı geri alınmalıdır.
"Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanları seçmenler tarafından 5 aydan daha az bir süre önce seçilmişti. AKP seçimlerle kazanamadığını, şimdi demokratik olmayan ve açıkça yasadışı yollarla elde ediyor.
"Türk hükümetinin demokratik olarak seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyım ataması ilk kez olmuyor. Bir önceki görevden almalar ve ardından gelen baskıya rağmen, HDP bu belediyelerde seçimleri 5 ay sonra tekrar kazanmayı başarmıştı.
"Kürt halkının da temel hakları vardır. Hükümetin politikalarına karşı yapılan meşru ve demokratik muhalefet, terörizm olarak yaftalanamaz."
Knape: Derin endişe duyuyoruz
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına ilişkin açıklama yaptı.
Knape açıklamasında, belediye eşbaşkanlarının görevden alınmasından derin endişe duyduklarını belirtti.
Ne olmuştu? İçişleri Bakanlığı dün sabah (19 Ağustos 2019, pazartesi), Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın haklarında soruşturma yürütüldüğü gerekçesiyle görevden alındıklarını duyurmuştu. 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerde Diyarbakır Belediyesi yüzde 63, Mardin Belediyesi yüzde 56 ve Van Belediyesi yüzde 53 oyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş başkanlarına geçmişti. 13 belediyede 196 usulsüzlük Belediyelere kayyum atanmasının yolu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL9 ile birlikte 4 Eylül 2016'da çıkarılan 674 sayılı KHK'da 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 45. maddesine yapılan eklemeyle açılmıştı. 2016'da atanmaya başlanan kayyumlar, 2019 yerel seçimlerine kadar görevlerini sürdürmüştü. Sayıştay'ın Kamu İdareleri Denetim Raporu'nda, kayyum atanan belediyelerdeki usulsüzlükler tek tek sıralandı. Üçü büyükşehir olmak üzere, kayyum atanan 13 belediyede toplam 196 usulsüzlük tespit edildi. |
(EMK)