Haberin İngilizcesi için tıklayın
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, NTV’deki canlı yayınında İstanbul'daki Suriyelilere ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.
TIKLAYIN - "Suriyelileri Geri Göndererek İnsanlık Suçu İşleniyor"
Açıklamadan satır başları şöyle:
"Türkiye yaklaşık 7 yıldır özellikle Suriyelilerle ilgili çok önemli stratejik adımlar ve dünyanın beceremediği birçok meseleyi başarılı bir şekilde yürüten, hem komşuluğumuza, hem insanlığımıza, hem de uluslararası kurallara göre attığımız adımlara yönelik önemli bir strateji ortaya koymuştur."
‘Şu ana kadar 43 bin kaçak göçmen gönderildi’
"Meselenin kaçak göç bölümüyle ilgili de birkaç şey söylemek istiyorum. Biz göç sağanağını değerlendirirken 175 bin 2017 yılında kaçak göçmen yakalandı. 2018'de 268 bin yakalandı. Bunlar büyük rakamlar.
“Aynı zamanda 2019'da 163 bin kaçak göçmen yakaladık. Yılsonu itibariyle bu 300 bin rakamını aşacak. Bizim sınır dışı olarak nitelendirdiğimiz toplam 2018 yılında 56 bin göçmen var. Bunları nasıl ettik? Kendi bakan arkadaşlarımdan daha çok muhataplarımla konuşuyorum.
“Bu yıl şu anda kadar 43 bin kaçak göçmen de gönderildi. Elimizde biletleri alınmış 7 bin kaçak göçmen daha var. Peki, biz bu kaçak göçmenliğin engellenmesi için neler yapıyoruz? Sınırlarımızdaki önlemleri artırıyoruz. Sınırlarımızdan kuş uçmayacak şekilde bir sistem geliştiriyoruz."
"Türkiye hedef ülke Burada para kazanmak istiyorlar. Hem de geçiş ülkesi. Buradan Avrupa'ya geçmek istiyorlar. 144 kişi trafik kazasında, donarak ve boğularak öldü. Bunların büyük bir bölümü kar altında kaldılar.
“Biz karlar eriyince ancak ulaştık. Kolluk kuvvetlerimiz, sınır birliklerimiz, göç genel müdürlüğümüzle birlikte ciddi bir çalışma yapıyoruz. Bir taraftan muhatap ülkelerimizle, bir taraftan sınırlarımızla ciddi bir politika ortaya koymaya çalışıyoruz."
'Elinde saat sokakta satıyor, kabul etmeyeceğiz’
"Türkiye'de 3 milyon 634 bin Suriyeli var. Bir takım eleştiriler var; 'aklınız başınıza bugün mü geldi!' Bu çok yanlış bir eleştiri.
“Yaklaşık 57 parametreden, okulundan kaç kardeş olduğuna, parmak izine kadar bilgi alıp güncelleme yaptık. Ben seni kayıt olduğun ilde kabul ediyorum' dedi Türkiye. Ve birkaç ili bir noktadan sonra kayıt kapsamından çıkardık ve kabul etmiyoruz dedik.
“Mesela İstanbul. İstanbul'da toplam 547 bin Suriyeli geçici koruma kapsamında. İstanbul'a bir akın olduğunu görüyoruz. Biz bunu gördükçe gelenleri kendi merkezine gönderdik.
“Hangi ildeyse o ilde de güncellemelerini kabul ettik. Güncellemelerimiz bittikten sonra da operasyona başladık. Bir, kim nerede bilelim dedik; iki, uyum stratejisi başlattık; üç, gönüllü olarak geri dönmek isteyenler var. Bunlarla ilgili de biz onların güvenli bölgelere gitmelerini saplayan politikalar ortaya koyduk. Elinde bir saat, bunu sokaklarda satıyor. Bunu kabul etmeyeceğiz."
‘Biz bir düzen kurmak zorundayız’
"1 milyon 69 bin kayıtlı göçmen, 547 bini Suriyeli, 522 bin de ikametli. Bunun dışında olanlarla problem. İstanbul'da kayıtsız kaçak göçmenle problemimiz. İkinci problemimiz de başka illere kayıtlı olup da İstanbul'da yaşayanlarla ilgili. Gerçekleştirdiğimiz operasyonla alakalı 6 bin 122 kişi yakaladık İstanbul'da.
“Bu kişilerin 2 bin 690'ı Afkan. Suriyeliler geçici koruma kapsamında. Kimliğini gösterdi, eğer İstanbul'da kayıtlı değilseniz 20 Ağustos'a kadar size gitme zamanı veriyoruz diyoruz. Bir de tamamen kayıtsızlar var. Biz bunları alıyoruz. Sana ikamet izni vermedik diyoruz ve kamplara götürüyoruz. Kimseyi sınır dışı yapmıyoruz, yapamayız."
"Kaçakları yakalayınca bunları kamplara göndermektir yaptığımız iş. Hatay'daki kamplardan Malatya'daki kamplara kadar gönderiyoruz. Çünkü kontrol altında tutmamız gerekiyor. (Gitmiyorum derse ne olur?) Gitmiyorum derse gidecek. Biz bir düzen kurmak zorundayız."
‘Strateji değişikliğimiz yok’
"531 tabela konusunda önemli bir adım attık. Yüzde 75'i Türkçe olarak değiştirildi. Fatih başta olmak üzere İstanbul'da da bu çalışmalara başladık. Sebep; bu uyum çerçevesi. Bizim bir kuralımız var, buna herkes uymak zorunda."
"Biz sadece bir atmıyoruz. Biz bir strateji yönetiyoruz. Türkiye'nin bir göç, uyum, düzensiz göçle mücadele stratejisi var. Göç kurulunda 8 kez toplantı yaptık. Bakanlıklar ne yapacak, nasıl bir politika izleyecek, bütün bunlarla ilgili, bunlarla ilgili attığımız adımlar nasıl takip edilecekle ilgili çalışmalar yapıyoruz."
"Bunun seçimle falan bir alakası yok. Biz güncellemeyi yapmışız, adım adım kamplarda, ilerde kimi kalacağını belirlemişiz. Biz çok büyük operasyon yürütüyoruz. Başı sonu belli bir operasyon. Türkiye’yi bir göç yol haline getiremeyiz. Bir taraftan sınır dışı etmek, bunlarla ilgili uyum politikalarını uygulamak durumundayız."
Trabzon'daki ırkçı saldırı
"Sınırdışı edilmediler yanlış bir bilgi. Trabzon'daki başsavcılık araştırmasına devam ediyor. Orada bir kargaşa meydana geldi. İki ayrı turist grubu arasında çıkan bir tartışmadan çıkan bir süreç. Bütün değerlendirmelerini savcılık yapacaktır." (EMK)