TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu, Adalar ve Pendik'teki ziyaretlerin ardından çalışmalarına hız verse de Meclis'in tatile girmesi nedeniyle temmuz sonunda sunulması gereken raporu ekim ayında kamuoyu ile paylaşacak.
Komisyonun Başkanı, AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, uzun zamandır İstanbul'daki Adalar ile ilgili sıkıntılı ve zor şartların hayvan hakları savunucuları ve STK'lar tarafından ifade edildiğin söyledi.
3 Temmuz Çarşamba günü sıkça şikayet oldıkları Büyükada'da yerinde gözlem yapmak için gittiklerini söyledi ve şöyle devam etti Yel:
"Ormanda ölüme terk edilen atlar var"
"Fayton garajı olarak nitelenen yerleri ve atların tura çıkmadan önce kaldıkları yerleri gezdik, gördük. Geçen hafta da bir toplantı yaptık ve Adalar'dan gelen vatandaşların istek ve taleplerini dinledik. Özellikle yaz ayları sonunda, turizm sezonu bitince ormana bırakılan, açlık ve susuzlukla mücadele etmek zorunda kalan ve ölüme terk edilen atlar var.
"Adalar coğrafi yapısı da zorlu. Ve metrekare başına düşen at sayısı olarak düşününce dünyada ilk sırada. 1800 civarı at var. Bunların 277 tanesi faytona koşuluyor. Bunların 227 tanesi de Büyükada'da. Trafikte sıkışma, müşteri bekleme sorunu da fazla. Gölgelik de yok. Tedbirler alınması gerekli."
Koruma/kullanma dengesi gözetilecek
Alternatif bir çözüm olarak elektrikli araçların getirilebileceğini aktaran Yel, sembolik olarak ise turizm amaçlı bir iki tane atın faytona koşulabileceğini söyledi ve ekledi:
"Dünyada örnekleri var böyle uygulamaların. Şartlar uygun olduktan ve bu atlar iyi koşullarda faytona koşulduktan sonra olabilir. Bunlar tabi güçlü atlar özelinde. Halkın 'sütçü beygiri' dediği zayıf atlar da çalıştırılıyor maalesef. Bütün atları geri çekerseniz at nesliyle ilgili sıkıntılar olabilir. Güçlü hayvanlar genelde bu amaçla koşulabilir. Koruma/kullanma dengesi sağlanmalı yani. Cinsi güçlü atlar, belirli çalışma süresi olunca bu sembolik uyguluma olabilir. Bunu bir tavsiye olarak öne sürüyoruz."
Öte yandan bazı at sahiplerinin veteriner tutmadığına değinen AKP Milletvekili, bunun da başka bir sorun olarak önlerine çıktığını belirtti.
"Faytonlar Odası var ama İBB'ye bağlı UKOME (Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü) tarafından bir zorunluluk getirilebilir, bu yapılmıyor."
Sel temmuz sonunda sunulacağı belirtilen raporun ekime kaladığını belirtti.
Sirklerden, pet shop'lara kadar geniş kapsamlı rapor
"Meclis tatile gireceği için çalışmalarımıza ara vereceğiz. Ekim içinde raporumuzu yayınlamayı ön görüyoruz. Geniş çaplı genel bir bakış olacak. Tüm alt başlıkları kapsayacak. Bunun başında sokak hayvanları olmak üzere kedi ve köpekler, yunus parkları, hayvanat bahçeleri, sirkler, pet shoplarlar, göçmen kuşlar, kaçak satışlar, av ve yaban hayatı.
Hayvan hakları kanunu ile ilgili olarak ise 5199 No'lu Sokak Hayvanlarını Koruma Kanunu Tasarısını hatırlatan Yel şöyle devam etti:
"Bu taslak o zaman hayvan hakları savunucularının tepkisi yüzünden geri çekilmişti. Bizim yaptığımz çalışma ise yasama çalışması değil ama kanun oluşturacak geniş kapsamlı bir çalışma olacak." (AÖ)