Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Selahattin Demirtaş’ın ifade özgürlüğü ihialine dair başvurusunu sonuçlandırdı.
Bugün kararını açıklayan mahkeme, HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. Maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti ve Demirtaş’a 2 bin 500 Euro manevi tazminat ile 1000 Euro mahkeme masrafı ödenmesine karar verdi.
TIKLAYIN - Demirtaş “Neden Siyasi Rehine Olduğunu” Anlattı
Demirtaş’ın yargılandığı ana davada da avukatları, tutukluluğuna son verilmesi gerektiğine hükmeden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2. Daire kararında, davada incelenmeyen, kabul edilemez bulunan ve ihlal bulunmayan hakların yeniden incelenmesi talebiyle 19 Şubat 2019’da AİHM Büyük Daire’ye başvuru yapmıştı.
TIKLAYIN - Demirtaş, AİHM Büyük Daire’ye Başvurdu
4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Cezaevinde bulunan Demirtaş’ın 17 Mart 2013 tarihinde yaptığı Newroz konuşması gerekçe gösterilerek yargılandığı İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince 7 Eylül 2018’de verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezası, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesince onanmıştı. Bu kararla ilgili itiraz da Anayasa Mahkemesinde.
Sekiz yıl önceki TV konuşmasından…
Demirtaş’ın AİHM başvurusu, bir televizyon kanalında yaptığı açıklama ile suçlanmasına dairdi.
20 Aralık 2005’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, bir televizyon programına telefonla bağlanarak verdiği demeçle “terör örgütü propagandası” yaptığı iddia ederek Demirtaş hakkında iddianame hazırladı.
Demirtaş o dönem, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı ve Diyarbakır Demokratik Platformu’nun Sözcüsüydü.
28 Eylül 2010’da Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Demirtaş’ı suçlu buldyu ve 10 ay hapis cezasına mahkum etti, cezası ertelendi.
Mahkeme kararında, Demirtaş’ın sçzlerinin “ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği” belirtildi. Yargıtay kararı onayınca Demirtaş AİHM’e başvurdu.
Başvurusunda, AİHS’in 9. Maddesindeki düşünce özgürlüğü ile 10. Maddesindeki ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiğini ifade etti.
“Şiddete, silahlı isyana tahrik ya da teşvik içermiyor”
AİHM kararını bugün açıkladı.
Mahkeme, Demirtaş’ın fikirlerini kamuoyuna ifade ettiğini, sözleri detaylı incelendiğinde “şiddete, silahlı isyana tahrik ya da teşvik içermediğini ve nefret söylemi barındırmadığını” belirtti.
AİHM bu sebeple Demirtaş’ın cezalandırılmasının demokratik bir toplumda gerekli olmadığını ifade ederek ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. (AS)