Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP’nin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen seçmenlerin oy kullanamayacağına ilişkin olarak yaptığı itirazını reddetti.
Yüksek mahkeme ayrıca, AKP’nin kısıtlı seçmen iddiasıyla ilgili 41 bin 132 seçmenin araştırılmasına karar verdi.
Kararı, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, sosyal medya hesabından şöyle duyurdu:
“YSK KHK ile ihraç edilenlerin oy kullanabileceğine karar verdi…"
Bugünkü oturum 11’de başlamıştı
YSK’da İstanbul seçimlerine yönelik itirazların ele alındığı mesai 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda da devam ediyor.
AKP ve MHP'nin İstanbul seçimlerinin iptal edilerek yenilenmesine yönelik başvurusu dün YSK gündemine geldi. 5 saat süren müzakerelerde AKP ve MHP temsilcileri itiraz taleplerine ilişkin görüşler paylaşıldı. AKP Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Recep Özel, yaklaşık 2,5 saat süren bir sunum yaptı.
YSK'nın bugünkü oturumuysa saat 11.00'de başlamıştı.
AKP ve MHP’nin itirazları
İstanbul'daki seçimlerin yenilenmesini isteyen AKP'nin 44 sayfalık olağanüstü itiraz dilekçesinde, oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğu, oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı, sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığı iddia edilmişti.
AKP, İstanbul seçiminin iptali için YSK'ye, KHK ile kamu hizmetinden çıkarılan seçmenlerin bulunduğu listeyi içerir ek dilekçe de sunmuştu.
AKP'nin ardından MHP de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali istemiyle YSK'ye başvurmuştu.
KHK'lı seçilmişlere mazbata verilmedi
Yerel seçimler sonrasında bazı ilçelerde seçimi kazanan adayların KHK ile meslekten ihraç edilmeleri nedeniyle YSK'ye itirazda bulunulmuştu.
Bu kişilere mazbata verilip verilmediğiyle ilgili il seçim kurullarına başvuran YSK, 11 Nisan tarihli kararında KHK ile ihraç edilen adaylara mazbata verilmemesini kararlaştırmıştı.
YSK'nin karar verdiği yerler HDP’nin seçimi kazandığı, AKP'nin ikinci parti olduğu yerleri kapsıyordu. 6 ilçe ve beldede KHK ile ihraç edilmiş adaylar bulunuyordu. Tüm bu yerlerde ikinci parti AKP’ydi.
Anayasa’da seçme ve seçilme hakkıSeçme ve seçilme hakkı Anayasa’nın 67. Maddesinde düzenleniyor: “Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak, seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir. (Değişik: 23/7/1995-4121/5 md.) Seçimler ve halkoylaması serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre, yargı yönetim ve denetimi altında yapılır. Ancak, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının oy hakkını kullanabilmeleri amacıyla kanun, uygulanabilir tedbirleri belirler. (Değişik: 17/5/1987-3361/1 md.; 23/7/1995-4121/5 md.) On sekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir. Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir.(Değişik: 23/7/1995-4121/5 md.; 3/10/2001-4709/24 md.) Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde oy kullanılması ve oyların sayım ve dökümünde seçim emniyeti açısından alınması gerekli tedbirler Yüksek Seçim Kurulu tarafından tespit edilir ve görevli hakimin yerinde yönetim ve denetimi altında yapılır. (Ek fıkra: 23/7/1995-4121/5 md.) Seçim kanunları, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak biçimde düzenlenir. (Ek fıkra: 3/10/2001-4709/24 md.) Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.” |
(TP)