Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmiş olan ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmemesine hükmetmişti, aynı kararı, Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi üyeliğine seçilenler için de tekrarladı.
Mazbatalar, aynı partinin listesindeki bir sonraki üyeye verilecek.
Karar, Hakkari İl Seçim Kurulu'nun bu yöndeki bilgi başvurusu üzerine alındı.
TIKLAYIN - "KHK'lılara Mazbata Verilmemesi Kararı Anayasaya Aykırı ve Hükümsüz"
YSK Başkanı Sadi Güven imzalı karar şöyle:
“KHK ile kamu görevinden çıkarılan kişilerin mahkumiyet kararı aranmaksızın bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecekleri ve mazbata verilmeyeceği belirtilmiş olmakla; bu kapsamda belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliğine seçilen mazbata verilip verilmeyeceği, verilmeyecekse bu kapsamdaki kişilerin yerine hangi partinin hangi adayının seçilmiş sayılacağı ve mazbataların kime verileceği hususlarında görüş istenilmesi üzerine;
“Mazbataların verilmeyeceğine, belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliğine seçilen kişiler hakkında 2972 sayılı Kanunun 25/4 maddesi gereğince aynı partiden sonra gelen üyesine mazbata verilmesi gerektiğine karar verilmiştir.”
2972 Sayılı "Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun"un 25. maddesi "Seçimin veya tutanağın iptali"ni düzenliyor. 4. fıkrası ise seçilen meclis üyelerinin tutanaklarının iptal edilmesi durumunda yerine kimin geleceğini düzenliyor. Bu fıkra "mensup oldukları siyasi parti listesindeki sıraya göre, belli olan sırada olanlara tutanakları verilir" diyor. |
Ne olmuştu?
Bazı ilçelerde seçimi kazanan adayların KHK ile meslekten ihraç edilmeleri nedeniyle YSK'ye itirazda bulunulmuştu. Bu kişilere mazbata verilip verilmediğiyle ilgili il seçim kurullarına başvuran YSK, KHK ile ihraç edilen adaylara mazbata verilmemesini kararlaştırdı.
YSK’nın bu kararı, KHK’da yer alan “Bu şekilde görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, kamu, kurum ve kuruluşlarında görev alamaz” hükmü gereğince aldı.
Kararın gerekçesinde, Danıştay 8. Dairesinin 2017'de aldığı, “KHK ile ihraç edilenlerin belediye meclis üyeliğinin düşürülmesine” ilişkin kararı ile benzer gerekçelere yer verildi.
YSK bu kararı oybirliğiyle alırken, kararın “mazbatanın ikinci sırada kazanan adaya verilmesi” kısmı ile oyçokluğuyla alındı.
Çoğunluk görüşüne katılmayan dört üye, mazbatanın kazanan adaya verilmeyeceği bu yerlerde seçimin yenilenmesi yönünde görüş belirtti.
HDP’nin seçimi kazandığı 6 ilçe ve beldede KHK ile ihraç edilmiş adaylar bulunuyordu. Tüm bu yerlerde ikinci parti AKP’ydi. (AS)