İngiliz polisi, 2012 yılından beri Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşayan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ı gözaltına aldı.
Londra Emniyet Müdürlüğü, Ekvador'un Assange'a verdiği sığınma hakkını kaldırmasının ardından, polislerin Ekvador'un İngiltere Büyükelçisi tarafından büyükelçilik binasına davet edildiklerini ve Assange'ı gözaltına aldıklarını açıkladı.
Assange'ın Londra'da bir polis merkezinde gözaltında tutuldu; ardından çıkarıldığı Westminster Sulh Hukuk Mahkemesi'nce tutuklandı.
Elleri kelepçeli çıkarıldı
BREAK: Full @Ruptly video of WikiLeaks founder Julian Assange’s arrest by British police this morning pic.twitter.com/tdBw1Kbpxn
— Barnaby Nerberka (@barnabynerberka) 11 Nisan 2019
Assange, elçilik binasından elleri kelepçeli bir şekilde çıkarıldı. Güvenlik görevlileri tarafından zorla polis aracına sürüklendiği görüldü.
Lenin Moreno: İdam cezasının olduğu bir ülkeye gönderilmeyecek
Ekvador, Assange'a verdiği sığınma hakkını sığınma kurallarını sürekli ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırdığını açıkladı.
Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, İngiltere'nin Assange'ı "idam cezasının yürürlükte olduğu bir ülkeye göndermeyeceğine" dair garanti verdiğini açıkladı.
Moreno, Twitter'dan paylaştığı videoda, "İnsan haklarına ve uluslararası hukuka olan bağlılığımıza paralel olarak İngiltere'den Assange'ın idam cezasına çarptırılabileceği ya da işkence görebileceği bir ülkeye gönderilmeyeceğine dair garanti vermesini istedik. İngiltere hükümeti bizimle aynı görüşte olduğunu yazılı olarak onayladı" dedi.
Assange ve Ekvador hakkında
Julien Assange Avustralya doğumlu bir internet aktvisti ve bilgisayar programcısı. 2006 yılında kurulan WikiLeaks’in kurucusu olarak biliniyor. Ancak kendisi sözcüsü ve editörü olduğunu açıklamıştı. Assange7ın açıklamasına göre WikiLeaks dokuz kişilik bir kurul tarafından yönetiliyordu.
WikiLeaks, Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'da esirlere yapılan işkencelere, Kenya'daki yargısız infazlara, Afganistan ve Irak Savaşı'ndaki sivil ölümlerine dair belgeler yayınladı. Bu yayınların ardında dünyadaki çoğu devletin bir numaralı düşmanı ilan edildi. Hakkında açılan dava ise 18 Kasım 2010’da İsveç’teki bir mahkemede açılan cinsel saldırı davası oldu.
ABD’de ise Assange’ın ismi Chelsea E. Manning casusluk davası ile ilişkilendirmek için soruşturma yürüttü.
WikiLeaks 26 Temmuz 2010'da ABD ordusunun 2004-2009 yılları arasında Afganistan Savaşı'na ait 92 bin belgeyi The Guardian, The New York Times ve Der Spiegel gazeteleriyle birlikte yayınlamıştı.
Maning Ağustos 2013 yılında bu belgeleri Wikileaks’e sızdırmak suçlamasıyla yargılanmaya başlandı; ABD ordusunda erdi ve adı o dönemde Bradley Manning’di. 35 yıl hapis cezası aldı. Başkan Obama tarafından 18 Ocak 2017’de affedildi. Hapishane sürecinde cinsiyet geçiş kararı aldığını açıkladı.
Mannig davası nedeniyle Assange’ın ABD’ye teslim edilmesi riski bulunuyor. Ayrıca Assange hakkında İsveç'e iade kararı bulunuyor. ABD ordusunun Irak ve Afganistan'daki faaliyet ve ilişkileriyle ilgili birçok gizli bilgiyi kamuoyuyla paylaşan Assange, ifade vermek için İsveç'e iade edilirse, oradan ABD'ye teslim edilme riski var. Ekvador başkanının açılamasının nedeni bu.
Neden Ekvator?
Ekvadorlu yetkililer, 2010 yılında Assange'a Ekvador'da ağırlayabileceklerine yönelik bir teklifte bulunmuştu. Ayrıca Ekvador Başbakanı Rafael Corres 21 Mayıs'ta katıldığı bir talk-show'da Assange'i tekrar davet etti. Assange Haziran 2012'de Londrada'ki Ekvator Büyükelçiliği'ne sığındı.
Assange Wikileaks'in sızdırdığı belgelerle, Ekvador'da ifade özgürlüğüne karşı düzenli saldırılar ve yozlaşmış bir adalet sistemi olduğunu ortaya koysa da, bu ülkeye sığındı. (HK)