İngiltere Parlamentosu, İngiltere’nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının (Brexit) koşullarını düzenleyen anlaşmaya alternatif seçenekleri oylamak için bugün ikinci kez toplandı.
Milletvekilleri bu kez dört seçeneği oyladı. Dört seçenek de gerekli çoğunluğu sağlayamadı.
Dört senaryo
Avam Kamarasının bu akşam oyladığı seçenekler ve aldıkları oylar şöyle:
Gümrük Birliği
- İngiltere’nin Gümrük Birliği üyeliğinin sürmesi: 273 evet, 276 hayır
Bu önerinin AB ile ticari ilişkileri yakınlaştırabileceği gibi, İrlanda sınırındaki denetim ihtiyacını kısmen de olsa azaltabileceği yorumları yapılıyordu. Ancak başka ülkelerle bağımsız ticaret anlaşmasının önüne geçmesi de muhtemel.
Ortak Pazar
- İngiltere’nin Gümrük Birliği, Tek Pazar ve Avrupa Serbest Ticaret Alanı üyeliğinin sürmesi: 261 evet, 282 hayır.
Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ve Avrupa Ekonomik Bölgesi'ne (EEA) katılım anlamına gelen bu senaryo, İngiltere ortak pazarda kalmaya devam ederken bir yandan da vatandaşlarına hareket özgürlüğü sağlıyordu. Yani İngiliz vatandaşları AB'de yaşama ve çalışma hakkına sahip ouyor ve aynı şey AB vatandaşları için de geçerli oluyor.
Referandum
- Brexit anlaşmasının referandumla halkın onayına sunulması: 280 evet, 292 hayır.
İşçi Partisi milletvekillerince verilen bu öneri, parlamentodan geçebilecek her türlü Brexit anlaşmasının onaylanmadan önce halk oylamasına sunulmasını öngörüyor.
Parlamentonun üstünlüğü
- Brexit anlaşması olmaması durumunda ülkelere AB'den çıkış hakkı tanıyan Lizbon Anlaşması'nın 50. maddenin yürürlüğünün tek yanlı durdurulması ve Brexit’in iptal edilmesi: 191 evet, 292 hayır.
İlk turda sekiz seçenek oylanmıştı
Başbakan Theresa May'in AB ile vardığı anlaşmaya alternatif sekiz seçenek 27 Mart'taki ilk turda da oylanmış ama çoğunluğu alan olmamıştı. Parlamento, May'in AB ile vardığı anlaşmayı da üç kez reddetmişti. Bu seçeneklerden hiçbiri çoğunluğu alamadı. İngiltere'nin Brexit sonrası Gümrük birliğinde kalmasına ilişkin öneri ise yalnızca üç oy farkıyla reddedildi.
AB'nin iki seçeneği
AB kanadı Brexit'i onaylatamayan May'e iki seçenek sunmuştu:
1- Brexit anlaşması parlamentoda onaylanırsa 22 Mayıs.
2- Brexit anlaşması onaylanmazsa 12 Nisan.
İkinci oturumda da parlamentodan karar çıkmayınca 12 Nisan'da anlaşmasız bir Brexit ihtimali daha da güçlendi.
Avrupa Parlamentosu seçimleri takvimi sıkıştırıyor
AB'nin May'i ve İngiltere'yi bu tarihlere sıkıştırmasının temel nedeni AB vatandaşlarının ülkelerinin Avrupa parlamenterlerini seçmek için 23-26 Mayıs tarihleri arasında sandık başına gidecek olması. AB Brexit'in akıbetinin 705 vekilin belirleneceği seçim öncesi belirlenmesini istiyor. (HK)
* Fotoğraf: Anadolu Ajansı