Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Ayasofya Müzesi’nin müze statüsünden cami statüsüne alınabileceğini söyledi.
Böylece Ayasofya’ya girişlerin ücretsiz olabileceğini ifade eden Erdoğan, katıldığı canlı yayında konuya ilişkin şunları söyledi:
“Nasıl Sultanahmet Camisi'ne turistler geliyorlar, herhangi bir ödeme yapıyorlar mı? Ziyaretini Sultanahmet Camisi'nde, Süleymaniye Camisi'nde, Fatih Camisi'nde yapıyor. Aynı şeyi Ayasofya'da da yapar. Müze statüsünden çıkar. Zaten daha sonradan buraya böyle bir statü verildi. Bu da yine CHP zihniyetinin bir adımıdır. CHP zihniyetinin attığı bu adımı değiştiririz."
Peki, Erdoğan Ayasofya konusunda 16 Mart’tan dün akşama kadar, yani son sekiz günde neler söyledi? Hatırlayalım…
“Bunların hepsi tezgah”
Erdoğan, 16 Mart Cumartesi günü Tekirdağ’da düzenlediği mitingde kendisine “Ayasofya’nın ibadete açılması” çağrısı yapan bir vatandaşa şöyle cevap verdi:
“Sultanahmet’i bir doldurun, sonra ona bakarız; önce Sultanahmet’i doldurun”
Erdoğan sonra şunları söyledi:
“Büyük Çamlıca Camii’ni yaptık. Dört, beş tane Ayasofya eder. O kadar büyük. 60 bin kapasiteli.
“Mesele o değil, bu işin bir siyasi boyutu var. Yan tarafta Sultanahmet’i doldurmayacaksın, Ayasofya’yı dolduralım diyeceksin. Bu oyunlara gelmeyelim. Bunların hepsi tezgah. Biz neyin ne zaman yapılacağını çok iyi biliyoruz.”
“Bu oyuna gelecek kadar istikametimi kaybetmedim”
Erdoğan 19 Mart Salı akşamı katıldığı canlı yayında ise şunları söyledi:
“Bu oyunlara gelmeyelim, bunlar da tahriktir. Bu tahrik unsurlarını bozalım. Başka düşüncelerim de var ama bunlar konuşulmaz, bunlar yapılır. Mesela orada bir sergi de yapıldı, kuran tilaveti de yapıldı. Belli bölümünde şu an namaz da kılınıyor.
“Bunları da aşmak bizim için sorun değil ama getirisi götürüsü nedir? Bunun bir götürüsü var. Onun faturası çok daha ağır. Dünyanın çeşitli yerlerinde bizim binlerce camimiz var. Bunu söyleyenler acaba o camilerin başına ne gelir düşünüyor mu? Bunları düşünmeden söylüyorlar.
“Bunlar dünyayı tanımıyorlar. Muhataplarını bilmiyorlar. Ben bir siyasi lider olarak bu oyuna gelecek kadar istikametimi kaybetmedim.”
Ayasofya neden gündeme gelmişti?Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nda Christchurch kentindeki Hagley Park bölgesinde bulunan iki camiye 15 Mart'ta gerçekleşen silahlı saldırıda 50 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı gerçekleştiren Brenton Tarrant, manifestosunda Ayasofya'yla ilgili şunları yazmıştı: "Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya, minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak." Bunun üstüne "Ayasofya ibadete açılsın mı, açılmasın mı" tartışmaları başlamıştı. |
AYM başvuruyu reddetmişti
Anayasa Mahkemesi, “Ayasofya’nın ibadete açılması” yönündeki başvurunun reddedilmesini “din ve vicdan hürriyetinin ihlali” olarak değerlendiren bir derneğin yaptığı başvuruyu "incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez bulmuştu.
11 Ekim 2018’deResmi Gazete'de yayımlanan kararda ihlale neden olduğu iddia edilen kamusal işlemden başvurucu dernek tüzel kişiliğinin etkilenmediği sonucuna varıldı.
TIKLAYIN - “Ayasofya Ortak Mirastır, Müze Kalmalı"
(EKN)