Haberin İngilizcesi için tıklayın
Tutuklu gazeteci – ressam Zehra Doğan, 24 Şubat 2019 günü Tarsus Cezaevi’nden tahliye edildi.
Doğan, 21 Aralık 2015 – 9 Aralık 2016 tarihlerinde sosyal medyada yaptığı paylaşımlar ve 22 Aralık 2015'te Nusaybin'de 10 yaşındaki bir çocuğun notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.
Doğan'ın avukatlarından Alptekin Ocak, Doğan'ın tahliyesini sosyal medya hesabından şöyle duyurdu:
"Müvekkil Zehra Doğan'ın bir yıldır infazı bilinçli olarak yapılmadı. TMK 7/2 propaganda, bir terör suçu değilken 'örgütten ayrılmak için dilekçe vermedi, taraflı koğuşta kalıyor' gerekçeleriyle tahliye edilmemişti. Bugün güzel bir gün, sanatının ışığı coğrafyaya neşe getirsin."
"Çocuklar ağaçların resimlerini istedi"
Tahliye sonrası bianet'e konuşan Doğan şunları söyledi:
"Cezanın bitmesini bekliyordum, çok mutluyum. Arkadaşlarımı içeride bıraktığım için de hüzünlüyüm. Bu süreçte bana destek olan herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. Tahliye olurken kapının arkasından anneleri ile cezaevinde kalan çocukların sesi geliyordu. 'Zehra Zehra şimdi ağaçları göreceksin, çocukları, kuşları göreceksin. Zehra onların resmini bize çiz gönder' diye seslediler. Onları hiçbir zaman unutmayacağım."
"Sise Nine'nin sağlık durumu çok kötü"
Ayrıca, kendisi ile birlikte aynı koğuşta kalan hasta mahpus Sise Bingöl'in durumuna da dikkat çeken Doğan şu bilgileri paylaştı:
"Sise Nine, iki günde bir doktora götürülüyor. Hastane ona iki gün yatış veriyor. Hastaneden çıkartılıp sonra tekrar yine cezaevine getiriliyor. Sağlık durumu çok kötü. Geçen gün cezaevi müdürü ona işyerlerinde, ofislerde kullanılan koltuklardan getirdi daha rahat otursun diye. Sise Nine bunun için bize dedi ki 'bakın gördünüz mü beni çıkartmayacaklar o nedenle rahat rahat oturayım diye bu koltuğu veriler'. Sağlık durumu çok kötü olmasına rağmen yine de 'Dimdik ayakta duracağım' diyor. Herkese bu mesajı iletmemi istedi."
"Resim yapmaya devam edeceğim"
Cezaevinde sanat alanındaki farkındalığın daha da geliştiğini ve netleştiğini söyleyen Doğan, şunları vurguladı:
"Bize sanat sanki elit bir sınıfın işi gibi algılatılıyor. Oysa sanatı yapan halktır. Sanatın anlatıcısı da halktır, anlayanı da halktır. Bize hep ayrı bir zümrenin işidir sanat, resim gibi öğrettiler, dayattılar. Oysa durum tam tersidir. Sanatı var eden halk kitleleridir.
"Sanatın metalaşmadan da ticarileşmeden de yayıldığını gördüm. Ben de bu konularda çalışmaya, resim yapmaya devam edeceğim. Sanatı metaya dönüşmeden taşıyabilir, üretebiliriz. Şimdi bana düşen yeniden resimlerime devam etmek ve sanatın taşıyıcısı olmaktır."
Cezaevindeki yaşantıyı resimle anlatmıştı
Cezasının onanmasının ardından Haziran 2017'de tutuklanarak önce Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne konulan Doğan'a boya kalemleri verilmeyince, Doğan, cezaevindeki bitki kökleri ve regl kadından boya üretip resim yapmıştı.
Daha sonra Tarsus Cezaevi'ne gönderilen Doğan, aynı koğuşta kaldığı hasta mahpus Sise Bingöl ve iki yaşındaki Dersim bebeği çizmişti.
TIKLAYIN - Gazeteci Zehra Doğan Cezaevinde Yaptığı Resimleri Gönderdi
Zehra Doğan hakkında Dicle Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü mezunu. JİNHA'da ajansın kurulduğu yıl olan 2012'den kapatılana dek muhabir ve editör olarak çalıştı. Türkiye'nin ilk ve tek kadın haber ajansı Jin Haber Ajansı da 29 Ekim 2016'da 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatıldı. Doğan, 24 Temmuz 2015'te çatışmaların ve sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı dönemde Mardin ve ilçelerinden haber geçti. Olan biteni resimleri ile de kamuoyunun gündemine taşıdı. Şengal'de IŞİD tarafından şiddet gören kadınlarla yaptığı "Ezidi Kadınların Çığlığı" haberiyle Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü'ne layık görüldü. |
Ne olmuştu? Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Jin Haber Ajansı (JINHA) Editörü Zehra Doğan ve HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan'ın Danışmanı Mazlum Kavak 21 Temmuz 2016'da Mardin'de bir kafede otururken gözaltına alındı. İki gün sonra Nusaybin Adliyesi'nde hakim karşısına çıkartılan Doğan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Doğan, 4,5 ay cezaevinde tutulduktan sonra 9 Aralık 2016'da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "örgüt propagandası" ve "örgüt üyeliği" iddiasıyla hakkında açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. Mahkeme, Doğan'ın "örgüt üyeliği" iddiasından beraatına, "örgüt propagandası" suçundan tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Mart 2017'de Doğan, Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada "örgüt üyeliği" suçlamasından beraat etti. Ancak 21 Aralık 2015 – 9 Aralık 2016 tarihlerinde sosyal medyada yaptığı paylaşımlar ve 22 Aralık 2015'te Nusaybin'de 10 yaşındaki bir çocuğun notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, 2 Haziran 2017'de onandı. Doğan, 12 Haziran 2017'de tutuklandı. Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde kaldığı sürede hapishane yönetimi, Doğan'ın resim yapması için istediği boya kalemlerini ve boyaları Doğan'a vermedi. Doğan, cezaevinde ulaşabildiği bitki köklerinden ve regl kanından boya yaptı, resimlerini üretti. Cezaevi yönetimi, Doğan'a avukatlarının ve arkadaşlarının yolladığı kitapları da "yasak" diyerek vermedi. Doğan, 16 Mart 2018'de 20'ye yakın mahpusla birlikte Tarsus Cezaevi'ne gönderildi. Dünyaca ünlü İngiliz sokak sanatçısı Banksy, 16 Mart 2018'de, Doğan'ın tutuklanmasına neden olan resmi, New York'un Manhattan semtinde bir duvara çizdi. "Bu resmi yaptığı için iki yıl dokuz ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı" diye yazan Banksy, parmaklıklar ardında olan Doğan'ı çizip "Zehra Doğan'a Özgürlük" diye belirtti. Doğan'ın cezaevinde yaptığı resimlerin de yer aldığı sergi, Fransa başta olmak üzere birçok ülkede sanatseverlerle buluşuyor. |
(EMK)