“Kadınları görmezden gelen siyasiler artık inandırıcılıklarını ve samimiyetlerini yitirmişlerdir.”
Bu sözler, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Genel Başkanı Nuray Karaoğlu’na ait.
“İstanbul’u kazanmak isteyen siyasi partiler, kirlenmemiş temiz genç ve dinamik adayları, kadın adayları öne çıkarmalıydı. Ancak hiçbir siyasi parti bunu yapmadı”
Bu sözleri de Eşitlik Adalet Kadın Platformu Sözcüsü Gülseren Onanç söylüyor.
Her ikisi de, uzun yıllardır kadınların siyasete katılımı konusunda sivil toplum çalışmaları yürütüyor ve ikisi de kadınları aday göstermeyen siyasi partilerin seçmen olarak da kadınları yok saydığı konusunda hem fikir.
Siyasi partilerin aday açıklama süreçleri henüz sona ermediği için KA.DER, aday sayılarına ve isimlerine dair net olarak bir açıklama yapmıyor.
Eşitlik Adalet Kadın Platformu ise, 2 Şubat 2019 Cumartesi günü açıklanan yerel yönetici adaylarını kendi listelerine henüz eklemedi. Platformun, 1 Şubat 2019 Cuma günü yayınladığı kadın aday listelerinde de kadınlar açısından durum pek iç açısı değil.
Bugüne kadar açıklanan toplam belediye başkan adayı sayısı 2889. Bu adayların 385'i kadın, 2504'ü erkek.
Şimdiye kadar 385 kadın aday açıklandı
Eşitlik Adalet Kadın Platformu'nun verilerine göre, yerel yönetimlere aday gösterilen 385 kadından 208’i, HDP’nin il ve ilçelerden gösterdiği adaylardan oluşuyor. Şimdiye kadar Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Milliyetçi Hareket Parti (MHP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İyi Parti, Saadet Partisi (SP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) iki bini aşkın il ve ilçede yerel yönetim adaylarını belirledi.
AKP’nin 75 ilde açıkladığı belediye başkan adaylarının sadece bir tanesi kadın. (Gaziantep Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin). 634 ilçe belediye başkanı içindeki kadın sayısı ise 14. Bugüne kadar toplam 709 belediye başkan adayı açıklandı. Adaylardan, 15’i kadın 694'ü erkek. Bu da adayların yüzde 2.1’inin kadın olduğu anlamına geliyor.
CHP kendi kotasını yakalayamadı
Platformun verilerine göre CHP’de de durum pek farklı değil. CHP’nin 51 ilde açıkladığı belediye başkan adaylarının sadece ikisi kadın (Aydın Belediye Başkan Adayı Özlem Çerçioğlu ve Amasya Belediye Başkan Adayı Arife Serpil Saraçoğlu). Açıklanan 785 ilçe belediye başkan adayı içindeki kadın sayısı 39.
Tüzüğünde kadın kotasını yüzde 33’e çıkaran CHP’nin açıkladığı 836 belediye başkanının 41'i kadınlardan oluşuyor. Bu da, yüzde 4,9’unun kadınlardan oluştuğu anlamını taşıyor. CHP, kendi tüzüğünde yazan yüzde 33 kadın kotasını dahi yakalamış değil.
MHP’de iki ilde kadın aday var
MHP’nin 31 ilde açıkladığı belediye başkan adaylarının sadece iki tanesi kadın (Tunceli Belediye Başkan Adayı Mücella Saler ve Şırnak Belediye Başkan Adayı Bahar Cavlak).
Açıklanan 744 ilçe belediye başkan adayı içindeki kadın sayısı 12. Toplama bakıldığında, 775 belediye başkanının 14'ü kadın 761'i erkek.
İyi Parti ve Saadet Partisi illerde kadın aday göstermedi
İyi Parti’nin 29 ilde açıkladığı belediye başkan adayları arasında kadın aday yok. Açıklanan 93 ilçe belediye başkan adayı içindeki kadın sayısı 4. Toplama bakıldığında, 122 belediye başkanının dördü kadınlardan, 118'i erkeklerden oluşuyor.
Saadet Partisi’ndeki kadın aday sayısı en düşük seviyede. Saadet Partisi’nin 22 ilde açıkladığı belediye başkan adayları arasında kadın aday yok. Açıklanan 239 ilçe belediye başkan adayı içindeki kadın sayısı iki.
HDP’de en az 208 kadın aday
HDP’de ise tablo diğer partilerden farklılık gösteriyor. HDP, toplam 208 il ve ilçede kadınları eş başkan adayı olarak gösterdi. HDP'nin oranları diğer siyasi partilerin çok daha üstünde.
HDP'den illerde öne çıkan kadın adaylardan bazıları şöyle: HDP Van Büyükşehir Belediyesi adayı Bedia Özgökçe, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hülya Alökmen Uyanık, Mardin Büyükşehir Belediyesi başkana adayı Necla Figan Altındağ.
Onanç: Adil, demokratik ve ilkeli değil
Açıklanan kadına aday sayılarının adil olmadığını vurgulayan Eşitlik Adalet Kadın Platformu Sözcüsü Gülseren Onanç, partilerin demokratik olmadığını söylüyor:
“Ben İstanbul’daki adayları çok inceledim ve İstanbul’u daha yakından biliyorum. İstanbul’u kazanmak isteyen siyasi partiler, kirlenmemiş temiz genç ve dinamik adayları, kadın adayları öne çıkarmalıydı. Ancak hiçbir siyasi parti bunu yapmadı.
"Kadınların aday gösterilmemesi, hem ilkesiz hem de anti demokratik bir durum olarak karşımızda. Gösterilen adaylarla anladık ki, kadının siyasette adı yok. Adaylarla bunu tescillemiş oldular.
"Kadınların bu kadar görmezden gelinmesi aynı zamanda kadın seçmenin de yok sayıldığı anlamına geliyor. Öfkeliyim, isyan ediyorum. Hiçbir şekilde, adil, demokratik ve ilkeli değil.”
Karaoğlu: Size oy vermeyeceğiz
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Genel Başkanı Nuray Karaoğlu da kadınların yerel siyasetten uzak tutulmasına tepkili:
“Kadınların siyasi parti üyelikleri günümüzde artarken, partilerin karar verici organlarında ve karar alma mekanizmalarında görünürlükleri oldukça azdır. Kadınları görmezden gelen siyasiler artık inandırıcılıklarını ve samimiyetlerini yitirmişlerdir.
Siyasi partilere sesleniyoruz: “Yüzyıllardır süregelen ‘kadına yönelik’ erkek ittifakınızdan vazgeçmez; ‘toplumsal şiddet’ olarak yorumladığınız eril anlayışınızla ve erkek politikalarınızla hızla yüzleşmezseniz; sizlere inanmamaya devam edeceğiz ve size oy vermeyeceğiz.”
Nuray Karaoğlu hakkındaKA.DER yönetim kurulu başkanı. 2002-2003 döneminde Göztepe Rotary Kulübü'nde başkanlık yaptı. Kagider üyesi olup 2004 yılında KA.DER'e üyesi oldu. Süreli dergi ,eğitim yayınları üretimi ve satışı alanında faaliyet gösteren Nesa Basın Yayın Organizasyon'da Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Kadın Girişimciliği, Örgüt İçi İletişim Eğitimi, Toplumsal Cinsiyet ve Kota Eğitimi, Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi, Erickson Denge Merkezi NLP Practitioner Sertifika programlarına katıldı. Eğitimini Uluslararası İlişkiler ve Yönetim Bilimleri alanında yaptı. |
Gülseren Onanç hakkındaPolitikacı, kadın ve insa haklkarı aktivisti. Dört yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleşti. Bir yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalıştıktan sonra Michigan State Üniversitesi'ne gitti; uluslararası pazarlama konusunda MBA derecesi aldı. Eczacıbaşı'nın Rusya operasyonunda Satış Pazarlama Müdürü görevini üstlendi. Türkiye'ye döndükten sonra Balsu ve Ferrero şirketlerinde genel müdürlük ve ülke temsilciği yaptı. 2003'te Ticketturk'u kurdu. Aynı yıl Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) kurucuları arasında yer aldı. 2007′de KAGİDER Başkanı oldu. Kadın hareketine iş kadınlarının desteğini sağlamayı hedefledi. 2008'de KAGİDER Brüksel Ofisi'nin kurulması, Türkiye'nin AB müzakere sürecine katkıda bulunmak üzere düzenlenen toplantılar ve lobi faaliyetleri bu projeler arasında yer aldı. 2009′da yeniden derneğin başkanı seçilen Onanç, bu görevini 2010 sonunda, CHP Parti Meclisi'ne seçilmesiyle bıraktı. İTÜ İşletme Mühendisliği Fakültesi mezunu. |
(EMK)