Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye'ye verilen sığınmacı yardımının 1,1 milyar eurosunun nereye harcandığının takip edilememesi ve Aile ve Sosyal Politika Bakanlığı'nın Avrupa Birliği (AB) denetçileri ile bilgi paylaşmayı reddetmesi üzerine patlak veren konuya ilişkin HDP'li vekil Tuma Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.
"Fonlar kim tarafından hangi amaçla kullanılıyor"
Çelik Meclis'e verdiği soru önergesinde Soylu'ya özetle şu soruları yöneltti:
*AB'nin Türkiye ile 2016'da vardığı sığınmacı mutabakatı kapsamında bakanlığınıza ne kadar fon aktarılmıştır? Program kapsamında fonların kullanılmasında bakanlığınızın rolü nedir? Varsa söz konusu fon hangi amaçlar ve hangi kurum/kuruluş aracılığıyla kullanılmaktadır/kullanılmıştır?
*Avrupa Denetçiler Mahkemesi'nin, AB tarafından Türkiye'de aktarılan fonları denetleme yetkisi var mıdır?
*AB'nin Türkiye ile 2016'da vardığı sığınmacı mutabakatı kapsamında kaç Suriyeli mülteciye söz konusu fondan kaynak aktarılmıştır?
*AB'nin Türkiye ile 2016'da vardığı sığınmacı mutabakatı kapsamında Türkiye sınırlarında kaç kamp vardır ve nerede bulunmaktadır? Bu kamplarda toplam kaç Suriyeli mülteci bulunmaktadır?
*Raporda iddia edildiği gibi AB'nin Suriyeli sığınmacılar için tahsis ettiği fonların kullanılması için yapılan projelerin onda dokuzunun süresinde tamamlanamadığı tespiti doğru mudur? Bakanlığınız tarafından yürütülen ve zamanında tamamlanmayan herhangi bir proje var mıdır? Varsa bakanlığınızın söz konusu projelerin neden süresinde tamamlanmadığı ile ilgili bir tespiti nedir?
Ne olmuştu?
AB'nin mali durumunu denetlemekle yükümlü olan Avrupa Denetçiler Mahkemesi (European Court of Auditors), 13 Kasım 2018 tarihinde AB'nin Türkiye'ye mülteciler için gönderdiği fonlarla ilgili bir rapor yayımladı.
Raporlama sürecinde ilgili denetçilerin, Türkiye'de birçok bakanlık yetkilileriyle görüşmeler yapıldığı ancak Aile ve Sosyal Politika Bakanlığı'nın, denetçilerle bilgi paylaşmayı reddettiklerini belirtti.
"Denetleme yapamadık"
İlgili raporda: "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, denetlemenin konusu olan Sosyal Uyum Yardım Programı (ESSN) ve Şartlı Eğitim Yardımı Programı'nın (CCTE) da aralarında bulunduğu mali yardım projelerinden kimlerin yararlandığını gösteren veri tabanına erişmemize izin vermemiştir. Bunun sonucunda, kayıt aşamasından ödeme aşamasına dek bu programlardan kimin yararlandığını takip edememiş bulunmaktayız. Denetim usulleri kapsamında ve denetim hakları uyarınca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan her iki yardım programının bilgilerine erişim talebinde bulunduk. Bu talebimiz reddedildi ve sadece Birleşmiş Milletler (BM) uygulayıcı ortaklarının elinde bulunan kimlik bilgilerinin saklı tutulduğu verilere ulaşabildik. Nihayetinde, bu iki proje çerçevesinde sığınmacılara yapılan yardım ödemeleri üzerinde bir denetleme yapamadık" ifadelerine yer verildi.
"Nereye harcandığı takip edilemedi"
Konu ile ilgili AB Sayıştayı üyesi Bettina Jakobsen ise, Türkiye'ye verilen sığınmacı yardımının 1.1 milyar eurosunun nereye harcandığının takip edilemediğine karşın şu açıklamayı yapmıştı:
"Türk makamlarının, hangi sığınmacılara ve kurumlara yardım yapıldığı bilgisini Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nu gerekçe göstererek AB Sayıştayı ile paylaşmayı reddettiğini, paranın Suriyeli sığınmacılara gittiğini görüyoruz ancak bu paranın tamamının sığınmacılara gittiğini kesin olarak söyleyemiyoruz. Burada bir risk var" (HA)